Eveet... İmza işini hallettim. Tanışma bölümünde de bir selamlama yaptım. Şimdi gelelim konuya. Erol Bey'in de belirttiği gibi makine yönünden alternatifler var kamış yönünden ise sıkıntı büyük.
Önce Makine konusuna değinelim. Zira kamış işi zor görünüyor. Erol Bey'in eklediği alternatif makineleri gördüm ancak bunlar hakkında deneyimim yok. Benim kendi ekleyebileceğim alternatiflere yazı içerisinde değineceğim.
Çıkrık tipi makinelerden yine üstadın belirttiği yüksek devirli ve güçlü çıkrıklardan başlangıç için edinmek oldukça zor görünüyor. Ülkemizde bulabileceğiniz çıkrıklar düşük hızlı ve ağırdır. Bunlar genelde sırtı (sürükleme=trolling) için imal edilmişlerdir. Bu ağır makinelerle uzun süre seyirtme yapmak zevkten çok işkence gibidir. Güçlü kuvvetli ve azimli arkadaşlarımız belki bu zorluğun üstesinden gelebilirler, ancak yine de makinenin gerekli hıza sahip olmayışından ötürü verim alamayabilirler. Çünkü amaç ağır metal yeme kaçan ve yalpalayan balık görüntüsü vermektir. Yavaş makine ile bu çok daha zordur. Bu iş için önerilebilecek en ucuz modeller Daiwa'nın Saltist ve Shimano'nun Toruim modelleri olup Cabelas'ta fiyatları 170-190 USD civarındadır. Ancak bu siteden yapılacak siparişlerin 100 Avroyu geçmesi durumunda gümrüğe takılması ve beraberinde yüksek maliyetler getirmesi olasıdır. Anılan makineler Türkiye'ye malzemeciler tarafından ithal edildiğinde ise 400-500 USD gibi rakamlara satılması muhtemel olup bence yüksek bir maliyettir. Dikey seyirtme avcılığına uygun diğer çıkrık modellerinin ise Amerika fiyatları dahi yanına yaklaşılamayacak kadar pahalıdır.
Öte yandan anılan makineler dahil çıkrık makine ile av yapmak (bende DAM Quick Power Cahmpion 450 LDL var, galiba 750 gr civarı, kemersiz kullanmak işkence, ancak sıyırtıda kullandım bir kaç kez o da.) makinenin pozisyonu itibari ile muhakkak mücadele kemeri gerektirir. Aksi halde Yemin, kamışın ve makinenin ağırlığına bir de balığın ağırlığı eklendiğinde takımı zaptetmek olanaksızlaşır. Kamışın üst kısmına takılan ağır makine balığın binmediği durumda dahi sağa veya sola dönme eğilimi gösterir, insanda ne kol bırakır ne de bilek. Dikey seyirtme esnasıda takım sürekli elimizde ve aksiyon halinde olacağından ya hep mücadele kemerine takılmış takımla seyirtme yapacağız ya da biraz sonra pes edip yemli ava geri döneceğiz demektir. Bunlar benim tecrübelerim olup güçlü kuvvetli arkadaşlardan bunun aksini iddia (belki de ispat) edenler de olabilir. Dolayısıyla benim gözüm korktuğundan çıkrık ile bu işi yapmaya niyetim yok, (çıkrıkla yapılamayacağına dair bir iddiam da yok, adamlar videolarda yapıyorlar). Bu arada en ucuz diye nitelediğim dikey seyirtme çıkrıklarından Daiwa Saltist'in en hafifi 650 gr. civarındadır. Ama spinning makinedeki 650 gr ile üste takılan makinedeki 650 gr. kullanırken inanın çok farklıdır. Balık binmeden önce dahi mücadele kemeri şart!
Gelelim spinning makinelere; çıkrık makinelerden farklı olarak alta takıldıklarından seyirtme esnasında denge ve güç kullanımı açısından daha iyidirler. Öte yandan belki şaşırtıcı ama büyük spinninglerin fren tertibatları da (kalama, drag vs. deniyor) pek çok çıkrıktan daha yüksek değerlerde fren gücü verir. (Orkinos, Marlin avlanan çıkrıkları kastetmiyorum, onlar değerlendirmelerimizin tamamen dışında, yani o tür avlar için tabii ki çıkrık kullanılacak) Nispeten küçük trolling çıkrıklarının üstünlüğü maksimum fren değerinden değil yüksek misina kapasitelerinden kaynaklanır. Örneklemek gerekirse Daiwa BG 90'ın maksimum drag (fren) değeri Daiwa'nın sitesinde 33 Libre (15 kg) olarak gösterilmiştir. Daiwa Saltist çıkrığın ise en büyük boyunda maksimum drag değeri 20 Libre (9 kg) olarak gösterilmiştir. Bu makineler yakın ağırlıktadırlar. Çıkrık olanın misina kapasitesi diğerinin belki iki katıdır ama fren gücü daha azdır.
Dikey seyirtme avcılığında oltaya gelebilecek balıklar çok çeşitlidir. Dip balıkları; lahoz, orfoz, trança, fangri, sinarit, dülger (evet peygamber), kayış balığı ve pelajik türler; akya, sarıkuyruk, orkinos, palamut, tombik, torik, kofana, lüfer gibi.
Özellikle dipten yakalanan türler fazla misinalı takım değil ama çok sağlam takım ile yakalanmalıdır. Zira bu türler yemi aldığı anda direnmek ve kaloma vermeden bir kaç kulaç yukarı almak esastır. Aksi halde verilen kaloma balığın takımı taşa, batığa sokması ve hem takımı hem de balığı kaybetmeyle sonuçlanacaktır.
Pelajikler ise çok hızlı ve güçlüdürler ama dipte yaşamadıkları için takımı dipe taktırma olasılığı daha azdır. Dolayısıyla hızlı ve çok misina kapasiteli çıkrıklara olan ihtiyaç bu türlerin avında ortaya çıkar. Ancak bu türlerin de büyük olmayanları spinning makineler ile zaptedilebilir. Spinning makinelerin daha az efor ile çalışmasının yanısıra daha yüksek fren değerlerinin olduğunu da bu şekilde açıklamaya çalıştım. Çok gelişmiş ve pahalı spinning makineler ile (uygun örgü ip, beden, iğne vs. ile) 100 kg+ orkinos türlerinin yakalanabildiği gerek yabancı forumlarda ve gerekse videolarda görülmektedir.(Bu son yazdığıma kendim de pek inanmadım, videoda değil gözümle görmeliyim ki o da çok zor) Tabii bizlerden ancak bir kaçımız o pahalı takımları temin edebileceğimizden bakalım neler alternatif olabilir? Mesaj çok uzadığından bir dahaki mesajda alternatif makineler ve kamışlar konusuna değineceğim. Saygılarımla...
|