Bu durum bana hep enteresan gelir. Devletin görevi normalde suç işleyip cezasını çekmiş kişileri bir şekilde tekrar halka kazandırılmasını sağlamak olması gerektiği yerde bu tip uygulamalar yüzünden aslında onları tekrar suça teşvik ediyor. Sicili temiz olmayan insan işe alınmayacak, bazı hukuksal haklarından mahrum tutulacak ve iş imkanı olanaklarının önü bu şekilde kesilecekse zaten sen kendi elinle git hırsızlık yap, kanunsuz işler çevir, bir şekilde yolunu bul ama bana bulaşma, lakin yakalarsamda yakarım demek olmuyor mu? Elbette bazı durumlarda işlediği suç ile orantılı olarak bazı haklardan mahrum tutulabilir buna bişey diyemem, lakin bütün yumurtaları aynı sepete koymama taraftarıyım. Hiç unutmadığım bir anım vardır bu konuda; askerlik dönemimde alay s-1'nde (personel işleri) yazıcıydım, askerliğimin sonlarına doğru, askerde çok iyi anlaştığım bir arkadaşımın sicilinin kirli olduğunu öğrendim evraklar içinde, ancak suç hırsızlık şeklinde gözükmesine karşın hiç bir detayı bulunmuyordu, suçlumudur? evet suçludur, hırsızdır şeklinde bir damga yemiş gibiydi. Dayanamadım ve inanamadım, çok iyi bir arkadşımızdı çünkü, gittim yüzüne karşı sordum, dedim böyle böyle hırsızlık gözüküyor sende. Adam bastı kahkahayı, 'sorma' dedi bana, 7 yaşındayken bir arkadaşıyla birlikte yaşlı bir amcanın bağına girip erik aşırmışlar, amca da bunları yakalamış, polis çağırıp teslim etmiş ve o yaşta sicillerine hırsızlık olarak işlenmiş, bu sebeple çocuk hiç bir kamu kuruluşunda iş bulamıyormuş, sicili kirli gözüktüğünden dolayı, halbuki bütün olay 250 gram erik yüzünden...
|