Yalnız Mesajı Göster
Eski 27-01-2006, 20:41   #7
uzman
Kaptan

uzman kullanıcısının avatarı

Varsayılan Su Altinda Haberleşme

SUALTI iŞARETLERİ

Deniz altında konuşulamadığı için, insanoğlu su altında konuşma yöntemlerini araştırmış, bulmuş ve özellikle bu konuda çeşitli sistemler de gelıştırmıştır.

Bu sistemlerin başında sualtı telefonu ve TV. haberleşmesi geliyor. Ne var ki, bu pahalı sistemler genellikle profesyonel balıkadamlarca kullanılmaktadır.

Amatörler için en ideal yöntem, el işaretleri ile deniz altında anlaşmaktır. Bu anlaşmayı sağlayabilmek için de sualtı işaretlerini kesinlikle öğrenmeniz gereki*yor.

Aslında sualtında konuşmanın kolay olacağını hissetmemize rağmen konu*şamayız. Bunun nedeni şudur. Suyun çevre basıncı boyun ve boğazdaki ses tellerini etkilemekte, özellikle ağıza su girmesi de ses hassasiyetini kaybetmektedir. Bunun yanısıra, denizin kendi sesi ve çeşitli canlı ve cansız cisimlerin sual*tında karmaşık ses dalgalarının oluşmasıdır. Oluşan bu ses dalgaları da deniz seviyesine oranla yaklaşık 5 kata yakın bir hızla kulaklarımızı etkilemektedir.

Dolayısı ile ifade etmek istenilen şey boğuk bir sese dönüştürmekte ve anlamsız olmaktadır. Bu arada suyun yoğunluğu ve yankıları içerisinde ses dalgaları dağılmaktadır.

Amatörler arasında haberleşmenin ve anlaşmanın en güzel yöntemi şudur. Sualtı yazı tahtası, birbirine dokunarak uyarma, dikkati çekmek için dalgıç bıça*ğını bir yere vurarak tıklatma ve sualtı işaretleriyle deniz altında anlaşmadır.

SUALTI DALIŞ İŞARETLERİN AÇIKLAMALARI

1 - “OKEY” Bu işaret karşılıklı onay alma ve soru sorma işaretidir. Suya gi*rildiğinde önce, deneyimli olan karşı dalıcıya bu işareti göstererek sormalıdır. “İyimisin?” karşı taraf “iyiyim” her iki taraf birden ayni işareti kullandığında “HER*ŞEY TAMAM” anlamında onay alınır ve karşılıklı bu şekilde cevaplanmış olur.

2 - “ÇIKIYORUM” Bu işaret birlikte “ÇIKIYORUZ’ veya “ÇIKIYORUM’ anla*mında kullanılır. Ayrıca deneyimli olan bu işareti komut olarak da gösterebilir; “ÇIKIYORUZ” gibi. Grup dalışlarında kendisini kötü veya iyi hissetmeyen bir .kimse dalışı terk etmek istediğinde bu işareti dalış liderine veya arkadaşlarına kesinlikle gösterdikten sonra çıkışa geçmelidir.

3 -“ DALIYORUM” veya “DALIYORUZ.’ anlamında kullanılan bir komut işa*retidir. Daha ziyade deneyimli olan komut olarak kullanır. Bu işaret verildiğinde dalışa geçilir. Ayrıca dipte deneyimli tarafından daha derinlere iniyoruz anlamın*da kullanılır.

4 - “ ACİL YARDIM’ veya “İMDAT” işaretidir. Su üzerinde verilen bu işaret görüldüğünde, kendisine en yakın olan arkadaşı ona müdahale edebilir. Veya teknedeki yardım ekibine derhal haber vermelidir.

5 -“ HAVAM BİTTİ” veya “NEFES ALAMIYORUM” anlamında kullanılır.Da*ha ziyade dipte havası biten veya nefes almada zorlanan bir dalıcının acil hava yardımı isteme işaretidir. Bu işareti gören en yakın arkadaşı BCD yeleğiyle ilk yardımda bulunabilir.

6 -“ RESERVEMİ AÇAMIYORUM” veya “RESERVEMİ AÇ” anlamında yar*dım isteme işaretidir. Bu işareti ilk gören o arkadaşına yardımcı olarak rezervesi*ni açmalıdır.

7 - ‘BİR PROBLEMİM VAR’ veya “İYİ DEĞİLİM” anlamında kullanılır. Birlik*te dalış yapan arkadaşlardan herhangi birisi bu işareti veriği zaman, ilk gören o problemin ne olduğunu anlamak, özellikle o sorunu yerinde gidermeye alışmalı*dır. Aksi halde dalışı birlikte terk edip su üzerine çıkılmalıdır.

8 -“ RESERVEMİ KULLANIYORUM” veya “RESERVEDEYİM” Bu işareti kullanan dalıcı reserveye geçtiğini ve havasının kısıtlı olduğunu anlatmak için çevresine bildirme işaretidir.

9 -“ BEN Mİ?” Bu işaret aslında grup dalış Iiderinden kendisine birşey söyle*mek veya komut vermek istediğinde karşı tarafa kullanılan bir işarettir.

10 - “ SEN” Bu işaret genellikle komut veren dalış liderlerince birşey söyle*mek, göstermek veya talimata göre hareket edilmesi için kullanılan uyarı işaret*tir.

1 1 -“ TOPLANIN” Bu işaret dipte dalışı idare edenlerce dalıcıların bir araya toplanması gerekli olanın yapılması ve verilecek işarete veya talimata göre hare*ket edilmesi için kullanılır.

12 -“ DURUN” veya “DUR” Dalış .liderleri veya rehberlerince kullanılan bir komut işaretidir. Lider tarafından gösterilen bu işarete her dalıcı olduğu yerde durur ve ikinci bir komutu dikkatle beklemesi gerekiyor.

13 -“ YAVAŞLAYIN” dipte lider durumunda bulunan dalıcılar tarafından kul*lanılır. Genellikle iniş ve çıkanlarda dalış hızını ikaz ve kontrol edilmesi bakımın*dan kullanılan önemli bir işarettir.

14 -“ SURATLENİN” veya “DAHA HIZLI OLUN” anlamında kullanılır. Yine lider durumunda bulunanlarca kullanılması gereken bir işarettir. Dibe iniş özellik*le dekompresyona girmemek için çıkışlarda kullanılan çok önemli bir işarettir.

15 -“ BCD KULLANIN” Bu işaret daha ziyade dipte denge sağlamada zorluk çeken veya sağlayamayanlar için canyeleğine kısmen hava vermesi bakımında kullanılır.

16 - “ YON GÖSTERMEK” Bu işaret, hangi tarafa gidileceğini gösterir. Daha ziyade yönünü kaybedene yetişip o dalıcıyı gruba yönelmesinde veya uyarılma*sında kullanılır.

17 -“ ANLAMIYORUM” veya “BİLEMİYORUM” karşılıklı işaretleşmelerde gösterilen işaretleri anlamadığını ifade edenlerce kullanılar bir işarettir.

18 -“ BAŞIM DONUYOR” Bu işareti yapan bir dalıcının dalış liderine göste*rerek dalışı terk edip su yüzüne çıkması gerekiyor.

19 -“ BAGLA SIK VE DUGUM AT” anlamında kullnılan bir sualtı işaretidir.

20 -‘ HAYIR” Bu işaret karşı tarafa kendisinin o konuda olumsuz olduğunu ve onu yapmak istemediğini red etmede kullanılır.

21 -“ İYİMİSİN?” Bu işaret gece dalışlarında durumu kontrol etmede kulla*nılır.

22 -“ İYİMİSİN” Gece dalışlarında, dalışı idare edenlerce kullanılır. “OKEY” işaretinin yakından izlenmesi için yapılan karşılıklı ışıkla gösteri işaretidir.

23 -“ BİR SORUN MU VAR?” Bu işaret gece dalışlarında dalıcıların birbiri*ne sorunları olup, olmadığını kontrol etmeleri için kullanılır.

24 - “ SUALTINDA TEHLİKE” Bu işaret gece dalışlarda herhangi bir tehlike karşısında kullanılması gereken işarettir.

25 -“ BENİ TAKİP ET” veya “BENİ TAKİP EDİN” anlamına gelen bir komut işaretidir. Genellikle dalış liderlerince kullanılır.

26 -“ AŞAĞI VEYA USTÜNE VEYA ÇEVRESİNE İNİYORUZ” anlamına ge*len bir işarettir.

27 -“ DALIŞ DERİNL1Gİ BU SEVİYEDE BİTTİ” Dalış liderlerince programla*nan yerde dalışın bittiğini belirten işarettir.

28 -“ BU YÖNE GİT” Yanlış yönde gidenlere karşı kullanılan bir uyarı işare*tidir.

29 -“ GEL” Dalış liderlerince komut olarak karşı tarafa verilen bir işarettir. Bana doğru gelin anlamındadır.

30 -“ BAK” Herhangi bir şey görüldüğünde dalış arkadaşına da aynı şeyi göstermede kullanılır.

31 - “SAAT KAÇ?” veya “DERiNLİK NEDİR?” Bu işaret her iki anlama da gelmektedir. Emin olmak için kesin dalış derinliğini veya saatin kaç olduğunu bir*likte tespit edilmede kullanılır.

32 -“ ÇİMLENME YAPALIM” Genellikle eğitim dalışlarında hava paylaşmak için dalıcılar tarafından birbirleriyle regülatör değiştirmelerde kullanılılır.

33 -“ HANGİ YONE” Bu işaret daha ziyade hangi yöne gidildiği veya gidile*ceği hususunda kullanılır.

KULAKLARI AÇAMIYORUM” Belirli bir derinliğe inildiğinde kulağını açamayan dalıcının kullandığı bir işarettir.

35 -“ ÜŞÜYORUM” veya “ÜŞUDÜM” anlamına gelen bir işarettir.

36 -“ SAKİN VE YAVAŞ”Bu işaret daha ziyade bir komut anlamındadır. De*neyimli olanlarca panik içerisine girenin sakin olması hususunda bir uyarıdır. Ay*rıca durulması gereken zaman ve yerde dalış rehberlerince kullanılır.

37 -“ ELİMDEN TUT” İlk dalışlarda cesaret veya moral verilmesi için dene*yimli olanlarca kullanılan bir işarettir. Birlikte dalış yapanlarca kullanılır.

38 - “ BERABER HAREKET EDIN” Bir komut işaretidir. Dalış liderlerince kullanılır. Dalıcı adayların birbirinden ayrı ayrı yönde hereket edilmemesi, birbir*lerini izlemesi bakımından uyarı işaretidir.

39 -“ ÖNDEN GİT, TAKİP EDİYORUM’ Bu da bir komut işaretidir. Dalıcı liderlerinin, rehberlerinin veya deneyimli olanlarca kullanılır.

40 -“ EVET” anlamında bir işarettir. Karşı tarafın verdiği işareti anladım de*mek için kullanılır

ALINTIDIR
Eklenmiş Resimler
Dosya Türü: jpg isaret1.JPG (44,4 KB, 23 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg isaret2.JPG (47,2 KB, 20 Görüntülenme)
Dosya Türü: jpg isaret3.JPG (63,2 KB, 20 Görüntülenme)

BALIK TUTULAN TEK GEZEGENİ YOK ETMEYELİM...
A.R.B.
uzman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla