Aslına bakarsanız, sadece su ürünleri sektöründeki bilimsel çalışmalar içinde değil, hobi akvaryumunda da anestezi yöntemlerinden faydalanılabilir.
Örneğin uzun süreli balık taşımalarında, balıkların aktivitelerini azaltarak O2 konsantrasyon dengesini korumak için sersemletmek doğru bir davranıştır. Balık ne kadar aktif olursa o kadar fazla O2 azalır. Diyelimki Kuşadası'ndan İzmir'e balık getirmeniz gerekiyor, uygun miktarda karanfil yağını alkolde çözerek (Ki tam anestezi için 40 ppm/lt'dir, sizin 7-8 ppm kullanmanız doğru olur) balığınızın aktivitesini azaltabilir ve koyduğunuz kaptaki O2'nin daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.
Alıntı:
Mehmet BODUROĞLU tafarından gönderildi
Balık çiftliklerindeki 10 binlerce balığın aşılandığını duymuştum.
Kafam basmamıştı nasıl yapıyorlar diye 
Demekki bayıltılıyormuş balıklar.
Teşekkürler kardeşim bilgiler için.
Cidden genel kültür oluyor bizler için paylaşımların .
Eksik olma .
|
Madem konu açıldı o konuda bilgi vereyim. Balık çiftliklerinde kullanılan esas olarak iki tip aşılama yöntemi bulunur.
1) Immersion - Banyo (veya Daldırma yöntemi)
2) Injection - Deri altı implant (Kabaca iğne vurma diyebiliriz)
Immersion yöntemi, genelde 2gr ve altındaki balıklara uygulanan bir yöntem. Çünkü bu balıkların et kalınlığı henüz çok küçük olduğu için bunlara uygulanacak aşı banyo yönemini gerektiriyor. Yersinia ruckeri, vibriosis gibi parazitler için örneğin..
Injection konusu ise, sizin şaşırdığınız gibi gerçekten balıkların tek tek aşı enjektesidir. Onbinlerce değil, milyonlarca balık tek tek aşılanırlar ! Öyle zor bir işlemdir ki, bunun için aşı firmaları bulunur ve sezonluk olarak balık başına para alırlar. 2-3 ay zarfında aşılama işlemini bitirirler. Aynı anda bu konuda uzmanlaşmış 5-8 kişilik aşılama ekibi girer ve günde onbinlerce balığı aşılarlar..
Selamlar.
Selamlar;