Bu başlık altındaki ilk mesajımda; çiftliklerin güvenliklerinin sağlanması ve yetiştiricilik ile ilgili zorunluluk konulu genel bir bilgi vermişim; esas soru olan "balık çiftliklerinin, avlaklara baskısı olumlu mudur ?" sorusu ile ilgili bir cevap yazmamışım. Netice;
Bence kesinlikle
olumsuzdur. Maalesef doğal balık, ağ kafesler altına akın etmekte ve doğal yaşam platformu olarak mevcut yerini terk ederek artık aquaculture sistemlerini tercih etmektedir. Dolayısı ile avlaklara olan baskısı olumsuzdur.
Kirlilik ile ilgili tespitlerinizde haklı olmakla birlikte; bu sektörün genel bir açmazı değildir. Çünkü özellikle ağ kafeslerdeki yemlemeye dayalı su kirliliği bu sektörün doğal bir problemi değil, yemlemeyi yapan personelin eğitimsizliği veya işini düzgün yapmamasından kaynaklanan bir durumdur. Çünkü yem; bir aquaculture yetiştiriciliğindeki en büyük giderdir ! Pazarlık boya ulaşan bir balığın %65'e yakını yem maliyetidir. Dolayısı ile yemlemeyi yapan kişilerin çok titiz davranması gerekir. Hatalı atılan, boşa giden ve balık tarafından tercih edilmeyen her yem doğayı kirleten bir unsur olarak karşımıza çıkabilir. Yanısıra metabolik artıkların (dışkılar) toplu halde doğaya verebildikleri zarar da mevcuttur. Bu zararın tölere edilebilmesindeki en önemli faktör de, çiftliğin yer tayinidir. Dip akıntısının yeterli olduğu yerlerde kurulan çiftlikler ve atıkları, doğal hayat içinde tolere edilebilmekte, nitrit ve amonyum doğa için kirlilik değil bilakis aqua florası için besin teşkil edebilmekte ve ekosistem döngüsüne dahil olmaktadır. Bu yüzden çiftlik yeri seçimi önem taşımaktadır.
Fakat; bir üretim sektörü olarak aquaculture diğer sektörler ile karşılaştığında son derece masum kalmaktadır. Örneğin otomobillerin çevreye verdiği zarar, zirai atıklar, endüstriyel atıklar, evsel atıklar ve lağım, turizm sektörü atıkları aquaculture sistemlerinden kat kat fazla doğaya zarar verdiği halde, aquaculture sistemlerinin lobisi olmamasından dolayı günah keçisi ilan edilmektedir.
Bahsi geçen çiftlik baskısı ile ağ kafes etrafında konuşlanan binlerce melanur.. Videodaki melanurlar yetiştirilen değil, kafeslerin dışındaki doğal balıklardır !?
Yer Dikili/Denizköy
Avlaklara baskı konusuna dönecek olursak. Balıkçıların alacakları önlemlerden bir tanesi, mazmuzlama çalışmaları, çiftlik yemleriyle zaman zaman avlaklarını yemlemek ve balığı alıştırmak olabilir. Çok yüksek balık miktarı olan yetiştiricilik bölgelerinin baskısının egale edilmesi, ancak balıkların sürekli mazmuz ile avlaklarının yerlerini değiştirmemesini sağlamakla bir nebze aşılabilir diye düşünüyorum.
Saygılar.