Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > BALIK AVI > Dökümanlar ve Makaleler

Dökümanlar ve Makaleler Makale veya döküman yayınlayabiliceğimiz bölüm.




 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 08-02-2008, 08:04   #1
zinebird
Oltacı
 
zinebird kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 18.08.06
Yaş: 54
Mesaj Sayısı: 38
Varsayılan Olta Makinaları/Nasuhi Albulak

Olta Makinaları

Balıkçılık tarihinde ilk makara kullanımını Thomas Barkerin " The Art of Angling " ( Olta Balıkçılığı Sanatı ) adlı kitabında,1651 yılında Batıda kullanıldığını ve 60 cm.lik bir kamışa bağlanan basit bir makaradan ibaret olduğunu, ayrıca Oryantal resimlerde çinli balıkçıların 12.yüzyılda oltalarında makara kullandıkları betimlemelerinin var olduğunu ve o ana kadar bilinen en eski betimlemenin İsadan sonra 1195 yılına ait olduğunu yazmıştır .

1800 lü yıllara kadar makaralar sadece olta iplerinin basitce toplanmak için sarıldığı bir araç olarak kullanılırken, 19.yüzyıldan sonra hızlı bir gelişme sürecine girip günümüze kadar çok gelişmiş modelleri ortaya çıkmıştır.

Olta makinalarının ortak özelliği, olta ipini tutma ve çekme yeteneğine dayanır. Çalışma prensiplerine bağlı olarak, Savurma ve Sürütme makinalar olarak iki sınıfa ayırırız. Bu iki sınıf arasındaki ayırım, makinaların teknik olarak çalışma sistemlerindeki farklılıktır.

Savurma Makinalar ( Spinning ): Bunlar bildiğimiz makina türü olup ileri-geri hareket eden ve sarma teli vasıtası ile olta ipini dolaylı yoldan makaraya saran makina türüdür.

Çıkrık Makinalar ( Conventional veya Level Wind ): Klasik makinalar olarak bilinen bu tip makinalar çoğunlukla sürütme tekniğindeki avlanmalarda kullanılıp, günümüzdeki gelişmiş modelleri sayesinde ağırlıklı olarakta büyük avlar için tercih edilen makina türüdür.Çalışma prensibi,makaranın olta ipini bir mil üstünde kendi ekseninde dönerek doğrudan sarmasıdır.

Her iki sınıfında avlanma şartlarına göre bir çok ortak ve farklı teknik özelliğe sahip olanları yine aynı sınıflandırma içinde ayrıca değerlendirilir.

Makina seçiminde ilk bakılması gereken teknik veriler, avlanma konumu ( yer ) ve tekniği düşünülerek yapılmalıdır.

1-Çekme oranı ( Makina kolunun bir tur döndürülmesi karşılığı kaç tur makaraya sarım yapabilme yeteneğ i).

2-bir makaranın kapasitesi ( kaç metre olta ipi sarılabildiği ).

3-Çekebildiği ağırlık ve avın direnişi ile frenleme kolu üstünde oluşan baskının verdiği salınım ( kaloma ) ayar yeteneklerinin gücü.

Bu üç temel değerin yanında vites,bilye,gövde alaşım, elektrik motorlu, dişli...vs. değerlerin farklılığı ayrıca extra tercih sebebi olur.

*Vites Devrini düşürdükce çekme kuvvet yeteneği artar, devrini yükselttikce çekmede hız yeteneği artar.

*Hızlı makinalar hafif avlarda, Yavaş makinalar ağır avlarda.

Rastgele.

Nasuhi Albulak
__________________
M. Can Denizkurt-1970
zinebird Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
 

Sosyal Paylaşım

Konu Araçları
Görünüm Modları

Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Olta Ve Olta Takımları Hakkında MAVİ FENER Olta Nedir? 9 21-06-2012 14:57
Solunar Teorisi- Kpt. Nasuhi Albulak zinebird Dökümanlar ve Makaleler 7 31-01-2009 22:36
Yakamoz - Nasuhi Albulak zinebird Dökümanlar ve Makaleler 2 11-02-2008 12:28
Olta Kamışları / Nasuhi Albulak zinebird Dökümanlar ve Makaleler 0 11-02-2008 09:02
OLTA-Yorumsuz- dersuuzala Videolar 8 03-04-2007 08:33


Saat 21:40.