|
Deniz Balıkları Türkiye denizlerinde yaşayan balık türleri hakkında bilgilerin toplandığı bölüm. |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() Palamut Balığı :
Latince adı sarda sarda olan bu Palamut, harika bir fizik yapısına sahip çok uyanık ve zeki vede çok hızlı hareket edebilen bir deniz balığıdır. Trol ağları ile kesinlikle yakalanamayan bu balığın ne denli zeki ve akıllı olduğu ortadadır. Marmara denizi'nin ve Karadeniz'in en ünlü balıklarından bir tanesi olan palamutun ekonomi değeride çok yüksektir. Bahar aylarında beslenmek için Karadeniz'e çıkan bu harika formatlı balık , sonbahardan itibaren kışı geçirmek üzere Marmara Denizi'ne , Çanakkale'ye kadar gider. Göç balığı olduğundan çanakkale'den Ege ve Akdeniz'e ve oradanda okyanusa açıldığı ispatlanmıştır. Karadeniz'de Gırgır balıkçı gemileri ve Uzatma ağları ile (bilhassa gece ) Aralık ayına kadar avlanır ve ardından kendisini Marmara Denizi'ne çaktırmadan sokar, bu bakımdan çok uyanık bir balıktır. Marmara denizinde de Mart ayına kadar avlanan bu balığın besin değeri de yüksek olan bu göç balığı iyi yüzücü ve çok süratlidirler. Sürü halinde yaşadıkları gibi, yine sürüler halinde yaşayan Uskumru, Kolyoz, Hamsi, İstavrit, Sardalya gibi balıklara saldırarak beslenirler. 17 - 25 derece sularda 500.000 den , birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizlerde ürerler. Bu balığın eti siyah(Kırmızı) olduğundan dolayı Lakerdası çok iyi olur. Ayrıca tavası, ızgara ve buğulaması yapılır. Gırgır gemileri tarafından Orkinos ağı denilen 1500 metre uzunluğunda ve 90 kulaç derinliğindeki gırgır ağı ile yakalanırlar. Ayrıca Palamut çaparisi ve zokası ile de avlanabilirler. 1970'li yıllarda denizlerimizde fevkalade çok olan palamut balığı, hatta Torik balığı aşırı ve bilinçsizce avlanması neticesinde tükenme yok edilme noktasına gelmiştir. Avlanan Palamutlar tahta kasalar içerisinde nakliye edilir ve çift olarak satışı yapılır. Halkımız tarafından fevkalade begenilen bu balıklar takoz halinde , ekmek dilimi şeklinde kesilerek fırında buğulaması yapılır. Aynı zamanda eti saglam (kırmızı et) olduğundan dolayı çok iyi Lakerdası da yapılmaktadır. 1380 sayılı su ürünleri kanununun 2/1 nolu sirkülerinde de belirtildiği gibi avlanma minimum boy uzunluğu : 25cm.dir. Bu uzunluğun altında avlanmak kesinlikle yasaklanmıştır. Bu balığın avlanma zamanı Karadeniz'de 1 Eyül'de başlamakta ve 15 Nisan'da sona ermektedir. Bu balığın taze olduğunu anlamak için Solungaçlarına bakmamız yeterlidir. Solungaçın rengi mutlaka kan Kırmızı olmalıdır. Ayrıca, aşağıda olduğu gibi uzunluklarına göre de isimler verilmiştir. 10 cm'e kadar........ Vonoz - Gaco 10 - 25 cm arası.... Kestane Palamudu 30 - 35 cm " .... Çingene Palamudu 40 - 45 cm " ......Palamut 50 - 55 cm " ..... Altıparmak 60 - 65 cm " ......Torik 65 - 70 cm " ......Zindandelen 70 cm ve üstü ........Peçuta olarak adlandırılır.. [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim. Üstad Kaptan Nuri DENİZ İstanbul - 1949 İTÜ /Kimya ve İşletme Müh. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
Konu Araçları | |
Görünüm Modları | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Çipura Balığı hakkında ne biliyoruz | MAVİ FENER | Deniz Balıkları | 1 | 14-09-2009 14:02 |
Yanıklar hakkında ne biliyoruz | MAVİ FENER | SAĞLIK | 0 | 18-07-2009 19:19 |
Hamsi Balığı Hakkında Ne Biliyoruz | MAVİ FENER | Deniz Balıkları | 0 | 14-06-2009 01:17 |
Tekir Balığı Nedir ve Hakkında Ne Biliyoruz | MAVİ FENER | Deniz Balıkları | 0 | 14-06-2009 00:47 |