|
DENİZ AVI KARADAN Denizde olta ile balık avı hakkında herşey. |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() ![]() Doğal yemlerle yapılan avcılık : Zargana için kullanacağımız yem; mutlaka akyem dediğimiz beyaz etli balıklardan olmalıdır. Bunun için Gümüş balığı yavrusu bütün olarak kullanılırken Çaça, Kıraça, Hamsi gibi balıkların, hatta başka bir Zargananın beyaz kısımları dahi kullanılabilinir. Şamandıralı takımla avlama: Kayalıkların üzerinden, kıyılardan, iskelelerden veya sandaldan uygulanan basit bir yoldur. Takım için kullanılan misine ince olduğundan tercihen makinalı olarak düzenlenmesinde çok fayda vardır. Oltanın bağlı olduğu misine 0,20 numara ve beden ise 0,15 numara olmalıdır. Zargana balığı pelajik balıklardan olduğundan dolayı devanlı olarak su yüzeyine yakın seyretmekte ve bu bölgelerde yemlendiği için de beden için kullanılan misinanın uzunluğu 50 - 80 santimden fazla olmamalıdır. İğne olarak kullanılan sinek iğnesi dediğimiz iğne ise 10 veya 12 numaradır. Eğer yem olarak küçük balık kullanılacaksa bütün olarak kafadan takılmalıdır. Daha büyük balıklar ise kuyruk altından iğne geçirilir ve anüs dediğimiz kısımdan çıkarılır. Ancak iğnenin ucu açıkta bırakılır. Şamandıra olarak 5 gramlık taşıma kapasiteli bir şamandıra yeterlidir. Kamış olarak ise 190 - 240 cm.boyunda kamışlar kullanılabilinir. Yemle hazırlanmış olan takımımızı avlanılacak bölgeye bırakırız. Yem ağır ağır inerken oltaya balık vurabildiği gibi, bir süre vuruş olmayada bilir. Bu durumda şamandıra kamış ile çekilerek yemin hareketlenmesi sağlanır ve böylece balığın dikkati çekilir ..Bazen Zargana artistik hareket yaparak takımı çekerkende bir anda yeme saldırabilir. Yakalanan balık kamış ile kaldırılarak alınır,bu sırada oltadan kurtulması söz konusu olduğundan yanımızda küçük bir kepçe bulundurmamızda fayda vardır. Zargana çok kıvrak ve hareketli olduğundan elden kolaylıkla kurtulabilir. Bu nedenle oltada iken balığı anında kepçenin içerisine almamız gerekebilir. Yemli Sürütme ile avlama: Sandal ve küçük teknelerden yapılan bir avlanma çeşitidir. Bunun için hazır satılan takımlar mevcuttur. Bu oltalarda ard arda bağlanmış olan 2 adet 10 numara sinek iğnesine akyem geçirilir. Bu tip takımlarda ağırlık kullanılmaz gerekirse sadece fırdöndü ağırlık olarak kullanılabilinir. Yemlenerek hazırlanan takım 2 mil hızla giden teknenin peşinden 20 kulaç kadar bırakılarak zargananın bulunduğu koylarda, kıyılarda, adalar etrafında , iskeleler civarında gezilerek balık aranır. İsteğe bağlı olarak bu takım için makina ve kamışda kullanılır. Işıkla avlama: Bu sistem bilhassa geceleri uygulanan bir sistemdir. Bunun için yavaş hareket eden bir sandalın baş tarafında bulunan bir kişinin bir elinde Lüküs ve diğer elinde de bir kepçe ile zargana su üzerinde uyurken yakalanır. Bazende her balıkta olduğu gibi bu balıkta ışığı güneş sanıp ona doğru gelmekte ve ışık etrafında da toplanabilmektedirler. Neticede ışık etrafındaki balıklarda, zargana ile birlikte kepçe ile yakalanabilirler.... kaynak: nuri deniz
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim. Üstad Kaptan Nuri DENİZ İstanbul - 1949 İTÜ /Kimya ve İşletme Müh. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | |||
Kaptan ![]()
|
![]() üstad güzle av olmuş bildiğim kadarı ile sargana çok akıllı bir hayvandır birde zarfana ipi ilede av yapılabilir rasgelsin
__________________
Kubilay 1972 / İzmir |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||||
Çımacı ![]()
|
![]() Zargana daha çok Karadeniz'de bulunan bir balıktır değil mi? Trabzon'da öğrenciliğim sırasında istavrit çaparisine 1-2 kez takıldığını hatırlarım. Akdeniz'de pek bulunmuyor sanırsam. Bu arada bilgiler için de elinize sağlık kaptanım.
__________________
Seçkin Akküçük 07-06-1976 Antakya |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||
Çımacı ![]()
|
![]() zarganayı çarpma denilen yöntemle de yemsiz olarak ta yakalayabilirsiniz.zargana bizim lüfer için eskiden ana yemlerimizden birisiydi.şimdilerde kulelide falan avlanmaktadır
__________________
fehmi |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Üstad
|
![]() Bu güzel bilgilendirmelerinden dolayı teşekkürler kaptanım..
__________________
SÜLEYMAN KARABULUT
İZMİR-1959 0 Rh (+) KAPTAN KARABULUT GÜZELBAHÇE 2.LİMAN Telefon: 0538 294 01 94 ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() Kubilay, Seçkin,
Fehmi, Karabulut....hepinize güzel yorumları için teşekkür ederim.... zargana tüm denizlerimizde bulunan bir balıktır....iyi geceler ....
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim. Üstad Kaptan Nuri DENİZ İstanbul - 1949 İTÜ /Kimya ve İşletme Müh. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||||
Çımacı ![]()
|
![]() evet abi,
zargana tüm denizlerimizde var.biz karadan avcı olduğumuz için ve de mekanımız boğaz olduğu için kuleliyi örnek olarak vermiştim.ben boğazda, ortaokulda tıfıl bir talebeyken parayla alıp yem yapardık.
__________________
fehmi |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() [quote=fehmi5;125359]evet abi,
zargana tüm denizlerimizde var.biz karadan avcı olduğumuz için ve de mekanımız boğaz olduğu için kuleliyi örnek olarak vermiştim.ben boğazda, ortaokulda tıfıl bir talebeyken parayla alıp yem yapardık.[/QUOTE Haklısın yakışıklı arkadaşım....
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim. Üstad Kaptan Nuri DENİZ İstanbul - 1949 İTÜ /Kimya ve İşletme Müh. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |||||
Moderator ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Tutması çok zevkli olsada tadı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Pişer pişmez ağzına atarda yana yana yersen belki bir şeye benziyor ama azıcık soğudumu meşin çiğniyor gibi sertleşiyor mubarek. Fosfor bakımından çok zengin olduğu için senede bir iki defa denk gelirse yiyorum, yoksa para ile alınmaya değmez bence. Ama dişliye yem yapacaksan paraya acımayacaksın. Lüferin bir numara yemidir.
__________________
Ahmet TARİH
İSTANBUL/1973 A Rh+ |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||||
Çımacı ![]()
|
![]() aynen katılıyorum .ben tutmaya bile üşenirdim parayla alırdım. ortaköydeki balıkçı tekneleri yanaşırdı okulun bahçesine satarlardı.sonra da okulun bahçesinde yem yapıp salardık oltaları.oltalar da genelde servisçi abilerin oltalırı olurdu.tutulan lüfer ve sarıkanatlar yemekhane çavuşlarına verilip mideye inerdi.arada müdürün kocasına da verirdik ki bi şey demesinler diye )))
__________________
fehmi |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Zargana Avı | niXiz | Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri-Haritalar | 30 | 25-02-2012 22:21 |
zargana avı | Arif66 | DENİZ AVI KARADAN | 0 | 26-10-2010 11:51 |
gümüşyaka zargana avı | fahrettin | AT-ÇEK | 10 | 24-12-2009 19:29 |
Zargana avcıları | yilmaz | FOTOĞRAFLARIMIZ | 10 | 16-10-2006 07:20 |