![]() |
#1 | ||
Guest
|
![]() Sardalya bildiğiniz gibi sularımızda bolca bulunan bir balıktır, eti lezzetli ve ekonomik değeri büyüktür. Sardalya lezzetiyle, parlaklığıyla sualtında yaşan canlılarında en sevdiği beslenme kaynağıdır, çünkü sardalya kokulu ve yağlı olması bir çok balık tarafından çabuçak farkedilmesini sağlıyor. Balık avında kullanılacak sardalyanın günlük olması, taze dipdiri olması çok önemlidir, sardalyayı elinize aldığınızda sertliği ile bunu anlayabilirsiniz, bayat, yumuşamış sardalya ile av yapılmaz. Av kadar sardalyanın hazırlanışıda çok önemli, kullanacağınız sardalyaları öncelikle sualtında elinizle yıkayın, biryandan yıkarken elinizi hafifçe derisine ovuşturarak pullarınında çıkmasını sağlayın, ama en önemli parlak gövdesine zarar vermeyin. Sardalyaları yıkadıktan sonra pisliklerini ayıklamanıza gerek yok, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
Nasıl Kullanılır Avda kullanılacak sardalya yukarıdaki yazıdada söylediğimiz gibi iyice sualtında yıkanıp, pulları üzerinden dökülmesi sağlanmalıdır. Sardalyayı iki şekilde oltanıza takabilirsiniz; 1) Parçalar halinde lokma olarak takmak En kullanışlı ve avda verimli olunan şekil parçalar halinde sardalyayı iğneye takmaktır, bir bütün sardalyadan 6-7 parça her iğneye 1 tanesi takılmak üzere elde edilir. Parça halinde iğneye takılacak sardalya ilk önce parçanın köşesinden iğne saplanır, daha sonra iğne arkadan çıkartılıp, parçanın ortasına saplanır ve takma işlemi tamamlanır. 2) Fileto yapılarak iğneye takılması Sardalya fileto veya yaprak halinde kullanılmasıda avda çok verimlilik sağlar, fileto için özel bıçağımızla sardalyanın ortasındaki kılçıkla eti birbirinden ayırır ve fileto elde etmiş oluruz. Bu filetoları ikiye bölerek her sardalyadan 4 iğneye takılabilecek yem yapabilirken, iğnenin büyüklüğü ve balığın avına göre bir sardalyadan 2 iğneye takılabilecek yem elde edebiliriz. Ayrıyetten filetoları dahada küçük parçalara bölerek yem sayısı arttırabilir ve iğne büyüklüğüne göre ufak parçalar halindede kullanabilirsiniz. Hangi Sezon Daha Verimli Sardalyanın yem olarak kullanılması kışın pek verimli değildir, kışın çipura, levrek gibi balıkların derin sulara çekilmesiyle sardalya ile avcılık zorlaşır, herzaman etkili olan bir yem değildir, mayıstan itibaren ekim ayının sonuna kadar en verimli şekilde yem olarak kullanılır ancak onun haricindeki aylar kullanılmaması tavsiye edilir. Muhafaza Edilişi aldığınız sardalyayı (kilosu hiç önemli değil), ilk önce pullarını bıçak kullanmadan suyun altında temizleyin, zaten elinizle ovuşturunca hemen pulları dağılıyor.. eğer bıçak kullanırsanız o parlak en önemli gövdesine zarar verirsiniz.. sardalyanın pullarını ayıkladıktan sonra pisliklerini temizlemenize gerek yok.. hemen 2 kat gazete kağıdı açıyoruz ve sardalyaları sıra halinde yan yana diziyoruz vede her dizdiğimiz sıra üzerine güzelce tuzluyoruz, taki tuz sardalyanın üstünü hafifçe kaplayana kadar tuzluyoruz, ardından ikinci sırayıda üzerine diziyoruz ve tekrar o sırayı tuzluyoruz.. bu sıra her gazete kağıdı için 2 sıra yapılmalıdır daha fazla sıra olursa balıklar sağa sola kayıp tuzları dökülür. tuzladığınız sardalyaları gazeteyle güzelce sardıktan sonra üzerine hafifçe nem olacak şekilde su serpiyoruz mutlaka ıslak olmalı gazete kağıdı. Bu işlemden sonra sardalyayı buz dolabında saklıyoruz ama buzlukta değil sadece buz dolabında.. ben bu yöntemle 2 hafta kadar sardalyayı taze tutabiliyorum vede 20 günlük sardalyayla bile çipura avladığım oldu.. belki daha fazlada saklanabilir bekleyip görmek lazım. Sardalyanın yem yapılması hakkındaki anlatımlar şimdilik bukadar, hepinize faydalı olması dileğiyle.... rastgelsin...tecrübeli bir abimizin anlatımı..alıntıdır... |
||
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | |||||
ADMİN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Aynı yöntemi süleyman abi anlatmıştı bana geçen yıl gerçekten faydalı br yöntem ama yazın sardalyanın kilosu 5-6 ytl olduğundan biraz yem yapması zor geliyor insana
![]()
__________________
Taygun KOCABIYIK 13/07/1988 İZMİR Her türlü sorun, soru ve iletişim için -www.facebook.com/taygun.kocabiyik |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Guest
|
![]() bu durumda yapılacak altarnetifler arasında sardalyanın bol oldugu zamanlarda torbalanıp dolapta difrizde saklanabilir (tabii evdekiler bu duruma ne kadar izin verir bilinmez ama) böylece ekonomik sardalya ile avlanmış olursun tago...
![]() |
||
![]() |
![]() |
#4 | |||||
ADMİN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Abi haftasonu müsait olursan bi sabah suyuna hayır demem
![]() mamun,borukurdu iri ve taze takarsak sülünezle bile gelirler ![]()
__________________
Taygun KOCABIYIK 13/07/1988 İZMİR Her türlü sorun, soru ve iletişim için -www.facebook.com/taygun.kocabiyik |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Oltacı ![]()
|
![]() bunu deneyen varmı hiç.
taze sardalya veya buzları geceden çözülmüş sardalya keskin bir bıçak vasıtasıyla elinizi kesmeden fletosu çıkarılırmış. ![]() keskin bıçağı uzak biryere koyup çelik makas yardımıyla fletoları pantolona benzeyecek şekilde kesiyoruz. ![]() bu kimyasal madde ne bilmiyorum ama ondan bulamazsak sarımsak yapabiliriz. bir gece kalacak böyle evde bayılan olmazsa devam ediliyor. ![]() ikinci gece için sardalya yağı ve salça karışımıyla fleto ların amino asit oranını artırıyoruz. ![]() dikiş ipliği yardımıyla boruyu saracak biçimde sardalyayı tapa yapıyoruz. ![]() tapaya dengeli bir şekilde ayarını verip ortalıyoruz ![]() teşkilatlar tamamlanınca buzlayarak kokusunu almasını bekliyecez. ![]() faydalı bir teknikmiş ama gel gelelim som balığı avlamak için bir teknikmiş. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Kaptan ![]()
|
![]() güvenim ellerine sağlık verdiğin bilgiler için.
muhammet bu tarz uygulamayı ilk defa görüyorum. teşekkürler.
__________________
![]() ![]() ilker GÜMÜŞOVA İZMİR 1966 A Rh(+) pozitif
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||||
Miço ![]()
|
![]() Alıntı:
|
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() Bazı yerlerde büyük balık için bütün takıldığıda oluyor..
__________________
Ersen Yazıcı 1975 Antalya Lersen@hotmail.com ""En çok hoşumuza giden insan kendimize benzettiğimiz insandır."" |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||||
ADMİN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Alıntı:
__________________
Taygun KOCABIYIK 13/07/1988 İZMİR Her türlü sorun, soru ve iletişim için -www.facebook.com/taygun.kocabiyik |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||||
Kaptan ![]()
|
![]() İlginç bir teknik gerçekten, denemek gerek aslında...
__________________
Mert Topoyan İzmir - 1978 Navigare necesse est... 2 metre de derindir, 20 metre de derindir... |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
klips kullanımı | cevat2 | Diğer Malzemeler | 20 | 16-03-2011 18:20 |
Deniz Motorlarında ''LPG Kullanımı . | alpargun35 | Tekne Bakımı ve Donanımı | 7 | 02-06-2010 09:37 |
Çapa Seçimi ve Kullanımı | levrek | Tekne Bakımı ve Donanımı | 14 | 01-04-2010 08:48 |
şamandraların kullanımı... | aganta borina borinata | Şamandralarla İlgili Herşey | 1 | 20-09-2006 17:37 |
Yem olarak sardalya... | katiti | Sardalya, Akyem | 10 | 26-08-2006 17:06 |