|
TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER Güncel olaylar hakkında... |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 | ||
Guest
|
![]() arkadaşlar bana bir mesaj geldi ve bunu sizlere paylaşmak istedim forum sayfamızda en uygun bu köşeyi gördüm eger yanlış yaptıysam özür dilerim
ama bence çok dgerli bir yazı. *********************************************** Azman Dede > > Balikesir`de son gomdugumuz Canakkale gazisi Ivrindi'nin Mallica > koyunden 104 yasinda Azman Dede idi. Gencliginde iki metreyi askin > boyu,dev gorunumuyle insan azmani sayilmis herkes ona azman demeye > baslamis, soyadi kanunu cikina da Azman soyadini almisti. Esas ismi > adeta unutulmustu. > > Yillar once bir yerel arastirma sirasinda Mallica koyu kahvesinde > kendisiyle gorustum. Kulaklari agir isitiyordu. Koylulerden biri > yardimci oldu. Benim sorduklarimi kulagina bagira bagira soyledi. Onun > sesine aliskin oldugundan anladi. Sorduklarimi cevapladi. Soz > Canakkale`ye geldiginde o koca ihtiyar sarsila sarsila, hickiriklar > icinde aglamaya basladi. Kendi zor duydugu icin kan canagina donen > gozleriyle bize de duyurmak icin bagira bagira anlatmaya basladi: > > -“Bir hucum sirasinda boluk erimisti. Yuzbasi telefonla takviye istedi. > Gece yarisi siperleri takviye icin istedigimiz askerler geldi. Hepsi > askere alinmis gencecik insanlardi. Ama iclerinde daha cocuk denecek > yasta uc-dort asker vardi ki hemen dikkatimizi cekti. Bolugu duzene > soktum. Yuzbasi gelenlerle tek tek ilgileniyor, karanlikta el yordamiyla > ustlerini baslarini duzeltiyor, sabah yapilacak olan sungu hucumuna > hazirliyordu. Sira o cocuklara geldiginde, o civil civil sarki soylerek > gelen cocuklar birden caki gibi oldular. Yuzbasi sordu; > “Yavrum siz kimsiniz?”, iclerinden biri; “Galatasaray Mektebi Sultanisi > talebeleriyiz Vatan icin olmeye geldik!..” diye cevap verdi. Gonlum > akiverdi o cocuklara. Bu savas icin cok kucuktuler. Daha sungu tutmasini > bile bilmiyorlardi. Onlarla ilgilendim. > > “Mermi boyle basilir. Tufek soyle tutulur. Sungu boyle takilir. Dusmana > soyle saldirilir!..” diye. Onlari karsima alip bir bir gosterdim. > Siperlerin arkasinda ay isiginda sabaha kadar talim yaptik. Gun isimadan > biraz dinlensinler diye siperlere girdik. Ortalik hafif aydinlanir gibi > olunca hep yaptiklari gibi dusman gemileri gelip siperlerimizi > bombalamaya basladilar. Yer gok top sesleriyle inliyordu. Her mermi > dustugunde minare gibi alevler yukseliyor birgun once olenlerin kol, > bacak, el, ayak gibi parcalari havaya kalkan toprakla siperlere > dusuyordu. Mermiler uzerimizden islik calarak geciyordu. Siperler toz > duman icinde kalmisti. > > Bir ara yuzbasi “Azman yandik!..” diye siperin kosesini isaret etti. O > sarki soyleyerek sipere gelen, sanki cicek toplarmis gibi neseli olan o > cocuklar siperin bir kosesinde sanki bir yumak gibi birbirine sarilmis > tir tir titriyorlardi. Cocuklar harbin gercegi ile ilk defa > karsilasiyorlardi. Urkmuslerdi. Yuzbasi yandik demekte hakliydi. > Muharebede bir urkuntu panik meydana getirebilirdi. Tam onlara dogru > yaklasirken iclerinden biri avaz avaz bir mars soylemeye basladi!.. > > Annem beni yetistirdi bu yerlere yolladi > Al sancagi teslim etti Allah'a ismarladi > Bos oturma calis dedi hizmet eyle vatana > Sutum sana helal olmaz saldirmazsan dusmana > > Baktim hemen biraz sonra ona bir arkadasi daha katildi. Biraz sonra biri > daha... Mars bitiyor yeniden basliyorlar. Bitiyor bir daha soyluyorlar. > Avaz avaz!.. Gozleri cakmak cakmak... Hucum ani geldiginde hepsi sungu > takmis, tufeklerine simsIki sarilmis, gozleri yuvalarindan firlamis, > disler kenetlenmis bekliyorlardi. O an geldi. Birden yuzbasi “Hucum!..” > diye bagirdi. Butun boluk, butun tabur, butun alay cephenin her yerinden > firladik. Iste tam o anda, tam o anda, o cocuklar kurulmus gibi > siperlerden firlayiverdiler. Iste o an. Tam o an bir makinali yavrulari > biciverdi. Hepsi sipere geri dustuler. Kucagima dokuluverdiler. Onlarin > o gul gibi yuzleri gozumun onunden gitmiyor. Hic gitmiyor!.. Iste ben > ona agliyorum, o cocuklara agliyorum!..” > > Azman dede agliyordu. Ben agliyordum. Kahvede kim varsa agliyordu. > Kahveci gozyaslari icinde bize cay getirdi. Egildi; > > “Azman dede hep aglar. Niye agladigini bugun ilk defa anlatti.” dedi. > > (C. Bayar Universitesi Ogrenci Konseyi'nin hazirladigi Canakkale adli > kitapciktan.) > > > ------------------------------------------------------------------------ > > > > CANKAYALIST@YAHOOGROUPS.com > > > > > [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] > > > "Efendiler! > > Avrupa'nin bütün ilerlemesine, yükselmesine ve medenilesmesine karsilik > Türkiye tam tersine gerilemis ve düsüs vadisine yuvarlanadurmustur. > Artik vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün > isleri Avrupa'nin emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan > almak gibi birtakim zihniyetler belirdi. > > Halbuki, hangi istiklal vardir ki ecnebilerin nasihatleriyle, > ecnebilerin planlariyla yükselebilsin?.. > > Tarih, böyle bir hadiseyi kaydetmemistir!" > > Ataturk > > 6 Mart 1922, TBMM |
||
![]() |
Sponsored Links |