|
TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER Güncel olaylar hakkında... |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() ![]() Manisa'da, bazı balık tezgahlarında taze ve bayat balıkların karıştırılarak satıldığı iddia edildi. Zehirlenme korkusu yaşadıklarını belirten bir vatandaş, bu konuda yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istedi. Manisa semt pazarlarının içerisinde kurulan bazı balık tezgahlarında satılan ürünlerin bayat ve bozuk olması vatandaşları öfkelendirdi. Taze ve bayat balıkların birbirlerine karıştırılarak satıldığını öne süren vatandaşlar, tezgah önünde bunu anlayamadıklarını fakat balıkları pişirdiklerinde kokusundan ve tadından farkettiklerini söyledi. Balıkları tükettikten sonra mide bulantısıyla zehirlenme korkusu yaşadıklarını ifade eden vatandaşlar yetkililere seslenerek, tezgahların sıklıkla denetlenmesiniistediklerini belirtti UZMANLAR UYARDI Uzmanlar da, bayat balıkların tazeleriyle karıştırılıp satılmasının ciddi zehirlenmeye yol açabileceğini ifade ederek, "Balık eti miyofibril adı verilen kas hücrelerinin oluşturduğu bir dokuya sahiptir. Bundan dolayı balığın kokması ve bozulması kasaplık etlere göre daha hızlıdır" dedi Uzmanlara göre, taze balığın kriterleri şöyle: "Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Balık tazeliğini yitirmeye başlayınca gözleri buğulanmaya başlar daha sonra içeri çöker. Taze balığın derisi gergin ve parlaktır. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır ve özellikle karın tarafında buruşma meydana gelir. Taze balığa parmakla dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Halbuki bayatlamış balıklarda bu iz kalır. Balığın parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Çünkü,tezgahtaki balıklara devamlı su serpildiği için parlak görünebilirler. Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruğu tepsideki gibi dimdik kalkar. Halbuki bayat balığı bu şekilde kaldırınca kuyruk kısmı aşağı sarkar. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Balık bayatladıkça bu renk değişir. Ancak, bazı balıkçıların solungaçları kırmızı mürekkep ile boyadıklarını belirtmek lazım. Solungaçlardan aşağı doğru akan kırmızı sıvıyı çok kişi kan zannederse de aslında bu mürekkeptir. Böyle bir aldatmacayabaşvuran tezgahtan kesinlikle balık alınmamalıdır. Taze balık hemen hemen kokusuzdur. Bayatlamaya başlayınca asit kokusu yaymaya başlar. Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda sıkıca yapışıktır. Elimizi kafadan kuyruğa doğru sürtünce pulların gelmemesi gerekir. adanzyehaber.com
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim. Üstad Kaptan Nuri DENİZ İstanbul - 1949 İTÜ /Kimya ve İşletme Müh. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Mırmır balığı en lezzetli nasıl olur... | poga | Balık Yemekleri | 5 | 25-07-2012 14:33 |
Deniz Kestanesinden Yem Olur Mu? Evet Olur | Taygun KOCABIYIK | Yem Tipleri, Kullanma Şekilleri ve Yemleme | 6 | 11-11-2009 03:18 |
Şu üçlü sizce nasıl olur? | ykmk | Makara - Makinelerle İlgili Herşey | 8 | 29-01-2007 13:44 |
Deniz Şiirleri Nasıl Olur | uzman | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 0 | 06-02-2006 23:41 |