![]() |
#1 | ||
Guest
|
![]() Palamut da lüfer gibi büyüklüğüne göre değişik adlar alır. Boyları 15 cm'ye kadar olanlara palamut vonozu, 15-28 cm olanlara çingenepalamudu, 28-40 olanlara palamut, 40-45 cm olanlara kestanepalamudu, 45-50 cm olanlara zindandelen, 50- 60 cm olanlara torik, 60-65 cm olanlara sivri, 65-70 cm olanlara altıparmak ve 70 cm'nin üstünde olanlara peçuta denir. Ancak bu sınıflandırma yaygın değildir. Halk arasında sadece küçüklerine çingenepalamudu, orta boylarına palamut ve büyüklerine torik denir. Sırtı yeşilimsi koyu mavi zemin üzerine çapraz lacivert çizgilidir. Ölünce sırtı kararır. Yanları ve karnı beyaz, kuyruğu çataldır. Hamsi, çaça, istavrit, sardalye, uskumru ve kolyoz gibi balıklarla beslenir. Ege'nin kuzeyinde ve Marmara'da da üreyen palamutlar olmakla birlikte çoğu Karadeniz'de yumurta bırakır. Karadeniz'de üreyenler Eylül ortasından itibaren Boğaz'a akmaya başlarlar. Boğaz'ı hızla geçtikten sonra Marmara'ya ve Ege Denizinin kuzeyine yayılırlar. Torikler ise Ekim ortalarında Boğaz'a girdikten sonra palamut sürülerinin güzergâhını izleyerek güneye kayarlar. Yumuşak geçen kışlarda torikler Boğaz'ın Marmara ağzından Beykoz'a uzanan kesiminde kanalda yatarlar. Torik ve palamutlar Nisan sonundan Haziran başına kadar Karadeniz'e çıkış yaparlar.
İstanbul mutfağının gözde mezelerinden lâkerda torikten elde edilir. Başı, kuyruğu ve yüzgeçleri ayrılan, bağırsakları, kanı ve iliği temizlenen torik tuza yatırılır. 10-15 gün içinde lâkerda haline gelir. Karadeniz ve Marmaranın en ünlü balığıdır. Bahar aylarında beslenmek için Karadenize çıkıp, sonbahardan itibaren kışlamak için Marmaraya, Çanakkaleye kadar iner. Süratli ve iyi yüzücüdür. Sürü halindeki uskumru, kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklara saldırarak yer. 180 - 200C. sularda 400.000'den birkaç milyona kadar yumurta dökerek açık denizde ürer. Yetiştikten sonra büyümesine göre: .......... cm Vanoz - Gaco 10 - 25 cm Kestane Palamudu 30 - 35 cm Çingene Palamudu 40 - 45 cm Palamut 50 - 55 cm Altıparmak 60 - 65 cm Torik 65 - 70 cm Zindandelen 70 cm ve üstü Peçuta olarak adlandırılır. Taze tüketimi, ihraç ve endüstri yönleriyle çok değerli bu balığın üretimindeki azalma, ekonomik değerini tahlikeli boyutlara indirmektedir. |
||
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | |||||
Tayfa ![]()
|
![]() Güven bey,
Bilgi için teşekkürler özellikle boylarına göre aldığı isimler gerçekten ilginç.Ben çingene palamutu, palamut ve torik olarak üç boy var diye biliyordum.
__________________
Erhan Çulhan 01.01.1970 ![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Guest
|
![]() akdeniz'de de bulunuyorlar (fazla olmamakla beraber)...sırtı yaparak yakalıyoruz...bu aylarda aylarda av veriyorlar...gerçekten manevra kabiliyeti yüsek ve çok hızlı yüzücüler...oltaya karşı dirençleride çok kuvvetli, bu yüzden bu balığı yakalamak - çekmek - çekerken balığın iğneyi ağzında atmaya çalışırken sudan havalanmasını izlemek; dadından yenmiyor...
rastgelsin... |
||
![]() |
![]() |
#4 | |||
Oltacı ![]()
|
![]() Gercekten ben de 3 boyun disindaki palamut isimlerin bilmiyordum. Bilgi verdiginiz icin cok tesekkurleer.
![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||
Oltacı ![]()
|
![]() ömrümde ilk kez palamut yakaladım.geçene hafta.ama bana sanki toriği anımsattı.50 cm vardı boyu.benim merak ettiğim.biz kayıkla açılıyoruz.
bu balıkları yakalayabilmem için misinaya nekadar derinlik vermeliyim ve netür iğne ve yem olarak hangi balığı nasıl kullanmalıyım vede iğneye nasıl takmalıyım.yardımcı olurmusunuz?teşekkür ederim. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Kaptan ![]()
|
![]() palamut avcılığı tüm yırtıcı balıklarda oldğu gibi hem doğal hemde suni yemlerle avlanabilir. doğal yemlerde zokalı takım kullanabilirsin. ancak balığın bol olduğu dönemlerde çapari takım kullanabilirsin. bu çapari istarvit çaparisi gibi değil biraz daha ağır bir takımdır. hazırlanması ve donatması zordur bu nedenle hazır al derim. genelde 50-60 bedene 2/0-3/0 iğnedir. torik niyetine girenler 80-90 bedene 5/0 iğne kullanır. ağırlığın 200 gr. olacak. çapari 3-4 km hızda yavaş yavaş bırakılır 30 kulaç civarında gezdirilir. 5-10 kulaç çekilir bırakılır su taranır. sık sık çalınarak tüylerin balığı tahrih etmesi sağlanır. sürüye denk gelirsen yaşadın. inebolulu balıkçılar inebolu açıklarında böyle geziniyorlar.
__________________
![]() ![]() ilker GÜMÜŞOVA İZMİR 1966 A Rh(+) pozitif
|
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||||
Oltacı ![]()
|
![]() palamut tutan varmı karadenizden ?
Karadenizden Palamut Tutan Varsa özel Felan Bişi Yazsin.. Bekliyoruz Gelmedi Halen Palamutoviç ![]()
__________________
REPREZANT ( kastamonu ) 01.09.1976 öztürk kürelioğlu reprezant@gmail.com msn adresim . 54654564654544 tekne ismi = yiğit B.L İNEBOLU b rh ( - ) palamut ve istavrit i severim... iyi de tutarım. Bu mesaj en son " 13-08-2007 " tarihinde saat 20:44 itibariyle Taygun KOCABIYIK tarafından düzenlenmiştir.... |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Buğulama palamut | MAVİ FENER | Balık Yemekleri | 6 | 13-06-2009 21:15 |
Alanyada palamut | dolphinyunus | Tanışma | 0 | 05-10-2008 16:15 |
alanyadan palamut | cumhur | Videolar | 12 | 09-09-2008 21:02 |
Palamut Avı | panderma | ANILAR | 20 | 01-04-2006 01:33 |
Palamut Pilakisi | rüzgar2 | Balık Yemekleri | 0 | 21-12-2005 07:10 |