|
Deniz Balıkları Türkiye denizlerinde yaşayan balık türleri hakkında bilgilerin toplandığı bölüm. |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() KIRLANGIÇ BALIĞI
![]() Sıcak ve ılık denizlerin kıyı kesimlerinden, 400 metreye kadar uzanan derinliklerinde yaşayan trigla familyasından, kemiklibalık türündendir. Bedeninin yanlarında, sırttan karna doğru uzanan parelel çizgiler bulunur. Yandan görünüşü koni şeklindedir. Ağzı çok büyüktür. Dişleri kesici değildir. Göğüs yüzgeçlerinin ön yanında yüzgeçten ayrı üç adet sakal vardır. Bu sakallar balığın dipte yürümesini, kumları, çakılları karıştırmasını sağlar. Yaşamını diplerde oturarak ve gezinerek geçirir. Bu nedenle karnı beyazdır. Boyu 35-40 cm. ye, ağırlığı da 4 kiloya kadar çıkar. Renkleri göz alıcıdır. Kırmızı, pembe ve mavinin değişik tonları, özellikle yelpaze şeklinde olan göğüs yüzgeçlerinde belirgindir. Göğüs yüzgeçlerini açtığında renkler bir gökkuşağını andırır. Ülkemiz denizlerinde, Karadeniz'de daha az olmak üzere, bol bulunur. Başlıca beş türü vardır: Asıl kırlangıç, benekli kırlangıç, öksüz, dikenli öksüz, mazak. Asıl kırlangıç parlak kırmızı renkli ve büyüktür. Bazılarının 8-l0 kilo ağırlığa çıktığı bile görülmüştür. Daha çok küçük sürüler halinde ve genel olarak da çift çift yaşarlar. Ufak balıklar, istakoz ve çağanoz yavruları yiyerek geçinir. Yerli balık olarak kabul edilmesine karşılık, Marmara ile Boğaz arasında gezinir. Kırlangıç, yakalanıp sandala alındığında (guruk guruk) diye sesler çıkarır. Bazı balıkçılar bunu ağladığına yorarlar. Oysa, çok büyük yüzme keseleri olduğundan bu, kesenin sıkışması sonucu dışarı çıkan havanın sesidir. Benekli kırlangıç aşağı yukarı kırlangıcın aynısıdır. Yalnızca farklı olarak iki yanında benekleri vardır. Mazak, kırlangıçtan daha küçük bir türdür. En çok 25 cm. boya ulaşabilir. Başının yandan görünüşü ile barbunyayı andırır. Rengi kırlangıca göre daha koyu kırmızıdır. Öksüz ise, renginin pembe olması ile kırlangıçtan ayırt edilir, Kırlangıç kadar iri olanları nadirdir. Dikenli öksüz ise sırtından uzanan dikenlerin büyüklüğü ile öksüzden ayırt edilir. Üremeleri yaz aylarında olur. AVCILIĞI En zevkli avcılığı tellibeden ile yapılanıdır. Oldukça da verimlidir. Yem olarak akyem kullanılır. Bütün yada fileto halinde oltaya takılır. Kırlangıç oltaya geldiğinde su seviyesine kadar çıkarılıp oradan ya kepçe ile ya da solungaçlarının altından baş, işaret ve orta parmaklar ile tutularak alınır. Aksi halde bedeni koparır. İçeri alınan balıktan sonra, oltayı hemen aynı yere koyuvermek gerekir. Çünkü genelde çift gezen bir balık olduğundan mutlaka eşi de aynı yerdedir. PARAKETE İLE AVCILIĞI: En verimli avlanma şeklidir. Akyemler bütün olarak kullanılır. Öğle güneşinde atmak, iki saat sonra çekmek gerekir. Kumluk yerlere atılır. Ayrıca yemli köstekli ve zokalı oltalarla avcılığı yapılır. Bu avcılıkta iskandil dipte tutulup hafif kürek çekerek, ya da akıntı tesiri ile kayarak avlanılır.
__________________
Savaş ÖZCAN 1974 - ADANA İNSAN DİLİNİN ALTINDA GİZLİDİR.. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | ||
Guest
|
![]() ellerine sağlık savaş...buralarda sık karşılaştığımız balıklardandır...
rastgelsin... |
||
![]() |
![]() |
#3 | |||||
ADMİN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Çorbası ve tavası harika oluyor löp löp bembeyaz eti var harika bir balık oltayla hiç denk gelmedi malesef
__________________
Taygun KOCABIYIK 13/07/1988 İZMİR Her türlü sorun, soru ve iletişim için -www.facebook.com/taygun.kocabiyik |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||
Miço ![]()
|
![]() gerçekden çok güzel ve faydalı bilgiler ..paylaşım için teşekkürler,eline saglık ..
__________________
Abdülhamit Kırımlı/Amasya-81/Konya [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() evet ilginç türlerden biri sanırım.
__________________
Ersen Yazıcı 1975 Antalya Lersen@hotmail.com ""En çok hoşumuza giden insan kendimize benzettiğimiz insandır."" |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||||
Kaptan ![]()
|
![]() Tago tavası demiş ama kırlangıçın en tercih edilen iki yemeği çorbası ve buğulamasıdır
![]()
__________________
Mert Topoyan İzmir - 1978 Navigare necesse est... 2 metre de derindir, 20 metre de derindir... |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||||
ADMİN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Abicim tecrübeyle sabittir dayımın balıkçılık yaptığı dönemlerde ağdan bazen tek bir tane çıkardı eh tekne şartlarında çorba yapmak pek mümkün değil tavasını yapardık tadı yinede şahane beyaz etli bir balık
![]()
__________________
Taygun KOCABIYIK 13/07/1988 İZMİR Her türlü sorun, soru ve iletişim için -www.facebook.com/taygun.kocabiyik |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||
Guest
|
![]() ersen bilgi için teşekkürler...tel terazi beden olarak tanımlanmış bi takım var...geçenlerde forumda onunla ilgili bi görüntü vardı...sanırım takım çeşitlerinin içindeydi...ne için kullanıldığını merak etmiştim...paylaştığın dosyada kırlangıç balığının klasik takımlarından biri olduğu belirtilmiş...
rastgelsin... |
||
![]() |
![]() |
#9 | ||
Guest
|
![]() etine hayran olduğum bir balık balık tezgağında karşılaştığımda aldığım bir tür ne yapalım oltaya çok sık denk gelmiyor bizde para verip alıyoruz
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
#10 | |||||
Kaptan ![]()
|
![]() bir keresinde şans eseri bana denk gelmişti.özellikle karın yüzgeçlerindeki parlak renklere hayran olmuştum.değişik bi balık...
__________________
Ulaş Çekiç İzmir-1981 [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ..-.-...-... -.-..-.-..-.-. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Naylon balığı (ateş balığı) (Sargocentrum rubrum) | CaTSiLeNcE | Deniz Balıkları | 20 | 23-11-2012 17:01 |
Kırlangıç Balığı Nedir ? | MAVİ FENER | Deniz Balıkları | 0 | 15-07-2009 19:44 |
Kırlangıç Balığı Hakkında | MAVİ FENER | Deniz Balıkları | 0 | 14-06-2009 00:51 |
kırlangıç ve dülger | turkerozturk | FOTOĞRAFLARIMIZ | 6 | 20-12-2005 01:40 |