Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > SOHBET ve EĞLENCE > TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER

TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER Güncel olaylar hakkında...




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 17-04-2007, 22:18   #1
Güven ÖZYELDAN
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan Hedef Dışı Avlanma

Hedef Dışı Avlanma

Birçok balıkçılık türü, hedeflediklerinin dışında balıklar yakalıyor ve çoğu durumda bunlar ölmüş bir şekilde ya da ölmek üzere iken basitçe denize geri atılıyor. Karides üzerine bazı trollu balıkçılık türlerinde, ıskartaya çıkanlar,yakalananların %90'ını bulabiliyor. Diğer balıkçılık türleri, deniz kuşlarını, kaplumbağaları ve yunusları bazen çok büyük sayılarda öldürüyor.

Hesaplamalar hedef dışı avlanmanın ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gösterircesine değişiklilk gösteriyor. Son raporlar toplam küresel hedef dışı avlanmanın yaklaşık %8'inin ıskartaya çıkarıldığını ileri sürüyor; ama önceki tahminler, yaklaşık dörtte birinin geri atıldığını gösteriyordu. Basitçe söylemek gerekirse, kimse bunun ne kadar büyük bir sorun olduğunu bilmiyor.


Memelilerin, deniz kuşlarının, kaplumbağaların, köpek balıklarının ve çok sayıda diğer türün tesadüfi yakalanması, ya da hedef dışı avlanması, dünyanın pek çok bölgesinde büyük bir sorun olarak tanınıyor. Bu tablo hedeflenmeyen türleri olduğu kadar-örneğin yeterli büyüklüğe ulaşmamaları nedeniyle, karaya çıkarılamayan hedeflenmiş türleri de kapsıyor. Kısaca, her sene 6.8 milyon ile 27 milyon ton arasında bilinmeyen bir seviyede balık ıskartaya çıkartılıyor-ki bu da, bu önemli konu hakkındaki bilgimizdeki büyük belirsizlikleri yansıtıyor.


Bu ölümcüllüğün seviyesi öylesine ki, bazı balıkçılık türlerindeki hedef dışı avlanma-popülasyon, topluluk ve ekosistem seviyelerinde - deniz sistemlerinin yapı ve işlevlerini etkileyebilir. Hedef dışı avlanma, modern ticari balıkçılık çeşitlerinin en ciddi çevresel etkilerinden biri olarak yaygın bir şekilde biliniyor.



Kurbanlar

Değişik balıkçılık faaliyetleri değişlik hayvanların-türlerin öldürülmesiyle sonuçlanıyor. Ağlar yunusları, domuzbalıklarını ve balinaları öldürüyor, uzun sopalı balıkçılık kuşları öldürüyor ve dip trolleme deniz ekosistemlerini mahvediyor. Şaşırtıcı bir şekilde, 100 milyon köpekbalığı ve vatosun her sene yakalandığı ve geri atıldığı tahmin ediliyor. Geçmişte yüksek hedef dışı yunus avlama oranlarına sahip olan orkinos balıkçılığı, hala birçok köpekbalığının ölümünden sorumlu durumda. Ayrıca her sene, tahmini 300,000 memeli deniz hayvanı (balinalar,yunuslar ve domuzbalıkları) ağlara yakalandıklarında kurtulamamaları nedeniyle yaşamlarını yitiriyor.

Kuşlar uzunbalık sopalarına yerleştirilen yemi almak için dalıyor (kancayla birlikte) yemi yutuyor ve deniz dibine sürükleniyor ya da boğuluyor. Her sene 100.000 civarında albatros uzun sopalı balıkçılık teknikleri nedeniyle öldürülüyor ve bu yüzden birçok türün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya.

Dip trolleme, okyanus yüzeyini, orda yaşayan türleri çekip çıkartarak, yok eden bir maden-kazıma yöntemi. Bu yöntem, hedef balık türlerinin olduğu kadar ticari açıdan pek de çekici olmayan denizyıldızı ve süngerlerin hedef dışı avlanmasına da neden oluyor. Trolün tek bir geçişi, deniz yüzeyi flora ve faunasının %20'sini yerinden oynatıyor. En yüksek hedef dışı avlanma oranları karides avcılarının elinde: Yakalananların %80''den fazlası hedeflenen karides dışındaki deniz türlerinden oluşabiliyor.


Teknoloji

Birçok tekniğin eklenmesiyle hedef dışı avlanmayı azaltmak mümkün. Bazı karides avlama çeşitlerinde, kaplumbağa türlerinin ölmesini önlemek amacıyla kaplumbağa-dışlayıcı mekanizmalar kullanılıyor. Uzun sopalı balıkçılık tekniklerinde ise, kancaları konumlandırma işlemi değiştirilebilir ve öldürülen kuşların sayısını ciddi miktarda azaltan kuş-kaçırma mekanizmaları uygulanabilir. Tınlayıcılar, küçük ses emici ve yunus-engelleyici aletler her zaman etkili olamayabiliyorlar. Ayrıca, genişçe bir metal ızgaradan oluşan ve memeli deniz hayvanlarını ağdan yukarı ve dışarı çıkmaya zorlayan kaçış kapakları da kullanılmakta.

Bu teknolojilerin oynayacakları bir rol olsa da, bütün soruna çözüm olamazlar. Bu aletler, ne derece iyi çalıştıklarını kontrol etmek ve potansiyel yan etkilerini hesaplamak üzere devamlı gözlem altında tutulmalılar. Gerçekçi olmak gerekirse, bunlar iyi gelişmiş balıkçılık yönetimi ve güçlendirme şubeleri olan bölgelerede kullanılacaklar.

Küresel ölçekte, büyük olasılıkla hedef dışı avlanmanın sorunlarına odaklamanın tek etkili yolu balık avlama çabalarını kontrol altına almak. Bu da en iyi şekilde deniz koruyma alanları yaratmamız yoluyla başarılabilir. Buna rağmen deniz kuşları ve deniz memelileri gibi yüksek devingenlikteki türler konusunda ise, hedef dışı avlanmayı engellemein tek yolu, özelikle zararlı balıkçılık tekniklerinin kullanımına bir son vermek.ALINTIDIR...

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
  Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Akdenİz De Avlanma Mevsİmlerİ levrek Amatör Balık Avı nedir nasıl yapılır? 33 21-10-2010 14:44
Ege De Avlanma Mevsİmlerİ levrek Amatör Balık Avı nedir nasıl yapılır? 17 20-08-2009 07:00
avlanma tarzı ? Gazi AT-ÇEK 5 01-03-2008 17:37
avlanma yasağı iskorpitos Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri 10 19-05-2006 05:21


Saat 08:23.