|
Tatlı Su Balıkları Türkiyede yaşayan tatlı su balıkları hakkında bilgilerin toplandığı bölüm. |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 | |||
Tayfa ![]()
|
![]() SAZAN BALIGI İLE İLGİLİ BİLGİ
![]() ![]() Sazan balığı (Cyprinus carpio), sazangiller (Cyprinidae) familyasına adını veren tatlısu balığı. Göl ve yavaş akan derelerde bulunur. Uzun gövdeli, solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenen bir dip balığıdır. 1,5 metre boyunda, 35 kg ağırlıkta olanları vardır. Ömrü 40-50 yıla kadar varabilir. Türkiye'nin akdeniz ve güneydogu bölgesi haricinde heryerinde bulunur.Ancak, Akdeniz Bölgesinin en önemli akarsularından olan Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan yaşamakta ve ağırlıkları 10-12 kilograma ulaşabilmektedir. Sazangiller familyasından, uzun ve iri gövdeli bir tatlı su balığı. Anayurdu Asya'dır. 12. yüzyıldan sonra, Avrupa ve Amerika'nın tatlı sularında üretilmiştir. Suni balıkçılıkta önemli yer tutar. Göl ve yavaş akan derelerin dip sularında yaşar. Solucan, böcek larvaları ve bitkilerle beslenir. Çoğunlukla boyları 1 metreden fazla olur. Ağırlığı 25 kg'dan fazla olanları da vardır. Her ısıdaki suya uyum sağlar. 3-30°C arasındaki sularda rastlanır. Aşırı soğuklarda toplu halde çamura gömülerek kış uykusuna yatarlar. Kışın ölmeden donabilirler. Su akıntısına karşı yüzebilirler. Kuyruğunu çeneleri arasına sıkıştırır, bıraktığında zemberek gibi boşanarak 3-5 metre sıçrayarak çağlayanları aşabilirler. Pullu ve pulsuz birçok çeşidi vardır. Pullu türleri iri pulludur. Renk ve biçimleri yaşadıkları ortama göre değişir. Genellikle sırtı koyu yeşil, yanları ve karın altı yeşilimtrak kahverengidir. Küçük ağızlı kalın ve oynak dudaklıdır. Üst çenelerinden dört bıyık sarkar. Ağız dişleri yoktur. Yutak (farinks) dişleriyle besinlerini öğütürler. Bıyıkları dokunma organı olarak görev yapar. Dipleri karıştırır, suyu bulandırırlar. Çevik ve hareketli balıklardır. Sürüyle dolaşırlar. Eti fazla kılçıklıdır. İrileri iyi pişirildiğinde eti beğenilir. Nisan-Haziran arasında yumurtlarlar. Yumurtaları bitkilere yapışır. Bir dişi, bir defada yarım milyon yumurta bırakabilir. Yumurtaların çoğu diğer balıklar tarafından tüketilir. Ortam ısısına bağlı olarak en geç bir hafta içinde yumurtalar açılır. Üç yılda erginleşirler. Sazanların 100 yıl kadar yaşadığı söylenirse de, ömürleri normal olarak 40-50 yıl kadardır. Balıkçılar bunları harekete geçirmek için gürültülü sesler çıkarırlar. Ağla bol miktarda avlanırlar. Durusu gölünde 30 kg gelenleri vardır. Bin yıldan beri insanlarca suni olarakta yetiştirilen sazan balığından insanlar tarafından çesitli süs balıkları türetilmiştir. Bunların en tanınmışları bir akvaryum balığı olan Japonbalığı ve Japonya'da yüzyıllardır rengarenk ceşitleri türetilen koi Sazanıdır.
__________________
Erdoğan KARAGÜR
12/07/1964 Merkez / MANISA [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Bu mesaj en son " 25-01-2010 " tarihinde saat 21:53 itibariyle Hasan BALIKÇI tarafından düzenlenmiştir.... |
|||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | |||||
Kaptan
|
![]() tertibim sende güzel bilgiler var yanılmıyosam yayın avının videolarıda sende mevcut onlarıda görmek izlemek isteriz
![]() |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Tayfa ![]()
|
![]() daha neler var neler TERTİP
__________________
Erdoğan KARAGÜR
12/07/1964 Merkez / MANISA [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Tayfa ![]()
|
![]() SAZAN yemi ilgilenene
Arkadaslar bizim burlarda ayrica sazan icin, köpek mamasi kullanilir. Ve emin olun müthis sonuc veriyor.Artik kokusundanmidir icindeki malzemelerdenmidir bilemiyorum ama sonuc süper. Simdi haliyle sorucaksiniz nasil olur nasil takilir diye.Evet bu köpek mamasi plastik ambalaj icinde üzerinde dalmacyali resmi var, yuvarlak tipki eskiden kullandigimiz mantar tabancalarindaki mantarlari andiriyor. Bu yemi igneye yandan baglayin arkadaslar, yani igneyi gecirmeyin, yada extra bir yöntem kisacik bir misina daha ekleyip igneden bir sm asagadan baglayin ve mümkünse 2 numara kahverengi igne kullanin.Aviniz bereketli olsun
__________________
Erdoğan KARAGÜR
12/07/1964 Merkez / MANISA [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||||||
Kaptan
|
![]() Alıntı:
|
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Coast Guard. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Çok teşekkürler Erdoğan abi gerçekten çok güzel bilgiler bunlar. Umarım bir gün beraber yöntemi deniyebiliriz.
Devamını bekliyoruz abi ![]()
__________________
0 Rh (+) ANIL ÜNALAN EŞREFPAŞA/İZMİR Telefon : 05058552330 Ziraat Teknikeri |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||
Tayfa ![]()
|
![]() İŞALLAH KARDEŞİM
![]()
__________________
Erdoğan KARAGÜR
12/07/1964 Merkez / MANISA [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Tayfa ![]()
|
![]() Sazan Yemi Yapalım
![]() Sazan balığı için yemde şu kriterler mutlaka olmalıdır. 1.Keskin bir koku( parfüm dahi olabilir ama sağlıksız olur o üzden sirkeyi öneririrm ) 2.Alıştığı bir yem ( hareketsiz olacak ve canlı olmayacak ) 3.Büyük parçalar ( yemleri büyük parça halinde yapın unutmayın ki küçük sazanlar kılçıktan yenmez ve doğa katliamı olur) Kullanabileceğiniz malzemeler. Koyun peyniri Mısır Unu Buğday Unu Soya Unu( Çok iyi Koku Yapar ) Sirke ( bu da koku için ) Kolonya ( sarhoşluk için değil koku ) Patates Mısır Cips ( normal çitos felan ) Şeker ( önemli ) Kuzu Yemi veya CivCiv Yemi Ekşimiş Hamurda Çok işe yarıyor ama ekşimiş hamuru bir poşete koyun ve ardından suyun kenarına salın saldığı koku balıkları cezbediyor. Saydığım malzemeleri karıştırıp bir hamur hazırlayabilirsiniz. Ekşi veya ekşitmeden kullanabilirsiniz. Sizin seçiminiz
__________________
Erdoğan KARAGÜR
12/07/1964 Merkez / MANISA [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||||
Tayfa ![]()
|
![]() Buda Yayın Videom . . .
__________________
Erdoğan KARAGÜR
12/07/1964 Merkez / MANISA [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Bu mesaj en son " 01-03-2010 " tarihinde saat 13:48 itibariyle Necati ARAT tarafından düzenlenmiştir.... |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||
Kaptan ![]()
|
![]() erdoğan abi aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Sazan balığıyla ilgili doğadan öğrendiklerim | balıkcı omer | TATLI SU AVI | 12 | 09-06-2011 17:21 |
Kullandığınız misinalar ile ilgili bilgi paylaşımına buyrun | Taygun KOCABIYIK | Misinalarla İlgili Herşey | 55 | 06-11-2010 17:09 |
Sazan Balığı | aserkansatı | Tatlı Su Balıkları | 51 | 16-09-2008 19:42 |
Çin Usulü Sazan Balığı | uzman | Balık Yemekleri | 8 | 13-09-2006 14:39 |