Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > Amatör Balık Avı Genel Bilgiler > Üstadlar Köşesi > Nuri Deniz




 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 26-11-2009, 09:36   #1
MAVİ FENER
Kaptan
 
MAVİ FENER kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 13.06.09
Yaş: 75
Mesaj Sayısı: 2.415
Exclamation Bu Balıkları Yemeyiniz

Bu balıkları yemeyin!

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]


İzmir Körfezi'nde yetişmiş kefal türleri, dipten beslenen ve iç körfeze kadar giren pisi balığı gibi türler, insan sağlığı için zararlı ağır metaller içeriyor.

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Koray, İzmir Körfezi'nde yetişmiş kefal türleri, dipten beslenen ve iç körfeze kadar giren pisi balığı gibi türlerin, insan sağlığı için zararlı ağır metaller içerdiğini, bu maddeler arasında kanser yapıcıların da bulunduğunu bildirdi.

Prof. Koray, AATarım ve Köy İşleri Bakanlığı ile üniversitenin 5 yıl süren bir çalışma yaptığını, proje kapsamında iç körfezden alınan balıklardaki toksin ve zehirli organizmaların incelendiğini belirtti.

İzmir'in kanalizasyonunun körfeze akmasını engelleyen Büyük Kanal Projesi'nin iyi sonuç verdiğini, proje öncesinde körfezin çok daha kirli ve kötü kokulu olduğunu anlatan Koray, projenin tamamlanmasından sonra da körfezden çıkan balığın yenmemesi gerektiğini dile getirdi.

İzmir Körfezi'nde yetişmiş olan kefal türleri, dipten beslenen ve iç körfeze kadar giren pisi balığı gibi türlerin, insan sağlığı için zararlı ağır metaller içerdiğini, bu maddeler arasında kanser yapıcıların da bulunduğunu kaydeden Tufan Koray, şunları söyledi:''Midyelerin yenmesi de riskli olabilir. Aşırı tüketimden bahsediyoruz. Miktar çok önemli, mesela 5-10 midye yemekten bir şey olacağını sanmıyorum, ancak çok fazla toksin büyük zararlar verebilir, toksin miktarı değişiyor. Bazı midyelerde hiç toksine rastlanmadığı da oldu ama bir kişiyi öldürmeye yetecek miktarda da toksin bulunabilir midyede. İç körfezden çok midye yemek, Rus ruletine benziyor. O kadar riskli.''İç körfezde hala avlanan kişiler olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tufan Koray, avlanan balıkların satılmasının ''korkunç'' olabileceğini, vatandaşların iç körfezden avlanan balıktan uzak durması gerektiğini söyledi.

İzmir Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü yetkilileri de, Bostanlı Balıkçı Barınağı ve Güzelyalı vapur iskelesi arasında çekilen hattın doğusunun su ürünleri sirkülerine göre ''avlanması yasak bölge'' olduğunu hatırlattı.Tarım İl Müdürlüğü'nün Emniyet İl Müdürlüğü desteğiyle 24 saat boyunca avlanmayı engellemek için su ürünleri kontrol teknesiyle bölgede nöbet tuttuğunu ifade eden yetkililer, avlanmaya çalışanları yakaladıklarını söyledi.Yasak avlandıkları tespit edilen kişilerin araç gereçlerine el koyduklarını, 708 lira para cezası uyguladıklarını ve kaçak avlanan balıkları imha ettiklerini kaydeden yetkililer, ''Son bir ayda 20 ceza uyguladık. Bunların 19'u daha önce de yakalanan kişilere uygulandı. Bu da avlanmanın satış amacıyla yapıldığını gösteriyor'' diye konuştu.
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim.
Üstad Kaptan
Nuri DENİZ
İstanbul - 1949
İTÜ /Kimya ve İşletme Müh.


MAVİ FENER Çevrimdışı  
Sponsored Links
 

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Tatlı su Balıkları-3- MAVİ FENER Tatlı Su Balıkları 0 14-06-2009 18:12
Tatlı Su Balıkları-2- MAVİ FENER Tatlı Su Balıkları 0 14-06-2009 18:08
Tatlı su Balıkları-1- MAVİ FENER Tatlı Su Balıkları 0 14-06-2009 18:05
Yaz balıkları... Onur GÜNER FOTOĞRAFLARIMIZ 13 02-07-2007 00:03
bogaz balıkları ismail çakır FOTOĞRAFLARIMIZ 19 20-01-2007 13:17


Saat 20:17.