Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > BALIK TÜRLERİ > Deniz Balıkları

Deniz Balıkları Türkiye denizlerinde yaşayan balık türleri hakkında bilgilerin toplandığı bölüm.




 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 09-03-2010, 23:57   #1
dizel45
Tayfa
 
dizel45 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 23.01.10
Mesaj Sayısı: 181
Exclamation Deniz Balıklarını Tanıyalım Ve Pişirme Yöntemlerini Öğrenelim...

HAMSİ

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

HAMSİ
Engraulis EncrasicolusSardelleAnchois Commune
Karadenizin insan yaşamıyla birleşen balığıdır. Marmarada da bulunur. Sürüler halinde yaşar ve 20 cm'e kadar büyür. Ocak - Mart arasında beslenmek için sahillere yaklaşır ve bol av verir. Gündüzleri 30-40 m. derinlerde geceleri yüzeye yakınlarda dolaşır. 1 yaşından itibaren olgunluğa erişip 180-200C sularda 25-60 m. derinliklerde ve az tuzlu sularda üreyip yaklaşık 40.000 yumurta döker. Etinin lezzetli çeşitli tüketim yönleriyle ekonomik değeri çok yüksektir. Aşırı avlanması ve Orkinos - Palamut - Uskumru / Torik sisteminde denge bozulması Hamsiyi de tehlikeli olarak etkilemektedir.

Pişirme Biçimi
Tuzlama Tava ızgara hamsili ekmek hamsili börek hamsili pilav buğlama içli tava ançuez ezme

Dönem
Ekim - Şubat arası


KEFAL

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KEFAL
Mugil CephalusGewöhnliche MeeräscheMulet … Grosse T‚te
Denizlerimizde yaygın bulunan bir Kefal türüdür. Ortalama 35 - 50 en çok 75 cm. boyda olabilir. Bütün Kefaller gibi ürkek ve çevik bir balıktır. Açık denizle sahiller arasında gidip gelirler. Bazen beslenmek için sürüler halinde acısulara lagünlere hatta nehirlerin içlerine girerler. Denizdibi bitkileri ve yumuşakçalarla beslenir. Yaz aylarında üreyip 150.000 - 1.000.000 yumurta verir. Beyaz etinin lezzeti ve mumlanarak pazarlanan 'havyar' yumurtasıyla ekonomik değeri çok yüksektir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama yahni haşlama mayonezli kağıtkebabı salata füme plaki yumurtasından tarama

Dönem
Nisan - Mayıs ve kış ayları

HOROZBİN

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

HOROZBİNA
Parablennius GattorugineGestreifter SchleimfischCabot
Dalgalı sahillerin taşlık kayalık ve yosunlu bölümlerinde gizlenerek çoğunlukla çift yaşar. Çeşitli türleri olduğu gibi tatlı sularda yaşayanları da vardır. Yaşam şartlarına göre böcekler kurtlar ve balık yumurtalarıyla beslenir. Eti lezzetsiz sert ve kılçıklıdır. Bahar ve yaz sürecinde erkeklerin ustaca hazırladıkları taş oyukları midye istiridye kabukları arasına dişiler 2.000 - 15.000 yumurta dökerler. Erkekler de 20 - 25 günlük kuluçka döneminde bazen dalgalar içinde atlaya atlaya yumurtalara bekçilik yaparlar.

İSKORPİT HANİSİ

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

İSKORPİT HANİSİ
Polyprion AmericanusWrackbarschCernier Commun
Boyu 2 m. olabilen bu balık Hani cinsinin en iri örneklerindendir. Deniz diplerinin taşlık kayalık oyuklarında 100 - 200 m. yetişkinleri 1.000 m'ye kadar derinliklerde yalnız yaşar. Etçil bir balıktır küçük balıklar kabuklular ve diğer hayvanlarla beslenir. Eti lezzetli ve bol olmakla beraber az avlandığı için ekonomik yönü zayıftır. İnceleme olanağı da az olduğu için yaşam ve üreme şartları Hani türüne uygulanabilir.


İSPARİ

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

İSPARİ / ISPAROZ
Diplodus AnnularisRingelbrasseSparellion
Bütün denizlerimizin sıcak ve ılık sahil bölgelerinde yaşayan bir Karagöz türüdür. 16 - 20 cm'e büyüyebilir. Denzi kurtları karides yosunlar ve balık yavrularıyla beslenir. Göçer balıklardandır. İlkbahardan yaz sonuna kadar üremelerini sürdürür. Eti beyaz yağlı ve lezzetlidir.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama ızgara

Dönem
Yaz ayları Ağustos


İSTAVRİT

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]


İSTAVRİT
Trachurus TrachurusSt”ckerCinchard Commune
Denizlerimizde Sarıkanat İstavrit (Akdeniz) ve Karagöz İstavrit (Karadeniz - Marmara) olarak iki türü yaşar. Boyları Karagöz'de 15 - 25 cm en çok 30 cm Sarıkanat'ta ise 30 - 50 cm. olur. Küçüklerine Kraça denir. Gezici balıklardır. Hamsi Çaça Çamuka gibi küçük balıkların yavrularıyla beslenir. Mayıs - Ağustos arası sürüler halinde ürer.
Lezzetli eti çeşitli yemekleri ve bol avlanmasıyla ekonomik değeri en yüksek balıklardandır.

Pişirme Biçimi
Tava çiroz

Dönem
Sonbahar ve kış ayları Ekim Kasım


İSTRONGİ

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]


İSTRONGİLOS
Spicara SmarisSchnauzenbrassePicarel
Bütün denizlerimizde ve denizlerin nehirle karışımı acısu bölgelerinde yaşar. İzmaritle aynı ailedendir. Erkekleri 13 - 16 dişileri 15 - 20 cm. boy ve 50 - 100 gr. ağırlıkta olur. Suların ısısına göre açıkdenizle kıyılar arasında gidip gelirler. Nisan - Mayıs bazen de Temmuza kadar üreyip 40.000 - 60.000 yumurta döker. Planktonlar küçük hayvanlar ve deniz bitkileriyle beslenir. Eti lezzetlidir bol bulunduğu için ekonomik değeri vardır



İZMARİT

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

İZMARİT
Maena SmarisGefleckter SchnauzenbrasseMendole Picare
Denizlerimizin yerli balıklarındandır. Küçüklerine Kancur büyüklerine Kanal İzmariti denir. Boyu ortalama 15 cm dişileri daha küçük olur. Hareketli ve kurnazdır. Yaz aylarında sahillere kadar sokulur. Üst ön dikenleri tehlikelidir. Batar ve yara yapar. 10 - 12 yıl yaşayabilir. Erkekleri 3 dişileri 2 yaşında olgunlaşıp 60.000 - 70.000 yumurta verir. Balık yumurtaları yavruları ve yosunlarla beslenir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Bol tüketilir.

Pişirme Biçimi
Tava ızgara buğlama tuzlama

Dönem
Ağustos - Ekim


KAĞIT BALIĞI

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KAĞIT BALIĞI
Trachipetrus TrachypetrusSpanfischPoisson Ruban
Çok yassı vücuduyla Kağıt ismini alır. Ilık denizlerin 15 - 20 m. derinliklerinde göç etmeyip ısı şartlarına göre yer değiştiren planktonlar omurgasızlar ve küçük balıklarla beslenen boyları 3 m. olabilen bir balıktır. Karadenizde rastlanmaz diğer denizlerde seyrek görülür. Sakin yavaş ve ahenkli yüzen sırasında çok hareketli olabilen bir canlıdır. Bahara doğru sahillere sokularak iklim şartlarına göre yaz boyunca ürer. İlginç bir balık olarak denizleri süsler.


KALKAN

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KALKAN
Psetta MaximaSteinbutTurbot
Bir dip balığı olan Kalkan Karadenizin en tanınmış balıklarındandır. Boğazlar Marmara Ege ve Akdenizde seyrek rastlanır. Gezici balık değildir. Bütün hayatı dipte yatmakla geçer. Batı Akdeniz Atlas Okyanusu ve Şimal Denizinde Kalkanın diğer türleri yaşamaktadır. 25 - 30 yıllık ömrü olan Kalkan Balığı 1 m. boya erişebilir. Sahillerde 5 - 10 m'den başlayarak 300 - 400 m. derinliklere inebilir. Etçil ve fazlasıyla obur bir balıktır. Erkekleri 5 -6 dişileri ise 6 -7 yaşlarında olgunlaşıp üremeye geçebilir. Üremeleri 100 - 150C sularda Nisan'dan Haziran'a kadar sürer. Milyonlarca yumurta vermesi yanında etinin lezzeti ve verimliliği ile ekonomik değeri çok yüksektir.

Pişirme Biçimi
Tava ızgara fleto veya şiş kağıt kebabı

Dönem
Şubat - Mayıs



KANATLI KIRLANGIÇ

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KANATLI KIRLANGIÇ
Cephalacanthus VolitansFlughahnPoule De Mer
Boyları 50 cm'e ulaşabilen ve Kırlangıç'ın bir türü olan bu balıklar güzel ve bezeli renkleriyle Ege ve Akdeniz'de yaşar. Su yüzeyinden 1-1.5 m. yüksekte 1-10 saniyelik sürede 30-35 m'lik uçuşlarla denizleri süsler. Suların ısınmasıyla beraber sahillere yaklaşarak Mayıs - Temmuz arası ürer. 10-80 m. derinliklerde yumuşakçalar kabuklular ve böceklerle beslenir



KARAGÖZ

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KARAGÖZ
Diplodus VulgarisZweibindenbrasseSar … T‚te Noir
Bütün denizlerimizde çoğunlukla Marmara ve Ege'de ılıman suların kayalıklarında yaşayan bol bulunan ve sevilen yerli balıklarımızdandır. Sürüler halinde yaşar. Suların ısı şartlarına göre bahar aylarından Ağustosa kadar üreme yapar. Çeşitli türleri sularımızda yaşar. Kuyruğu lekeli ve çizgili olanı Isparoz / İspari olarak tanınır. Lezzetli eti ve bol avlanılmasıyla ekonomik değeri yüksek bir balıktır.

Pişirme Biçimi
Tava ızgara buğlama yahni kiremitte fırın haşlama mayonezli salata plaki kağıt kebabı



KEDİ BALIĞI

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KEDİ BALIĞI
Scyliorhinus CaniculaKatzenhaiPetite Rousette
Köpekbalığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 3 m'den 1.000 m'ye varan derinliklerinde fazla göç etmeden yaşar. Kabuklular omurgasızlar ve balılkarla beslenir. Boyları ortalama 80-150 cm. olur. Kuşlar gibi çiftleşip yumurtlayarak ürer. Bahar aylarında yumurtalarını bir torba içinde kayalıklar arasına bırakır. Bir mevsimde birkaç kez yumurtlayabilir. Kuluçka süresi 15 gündür. Eti lezzetli olup yenilebilir. Ayrıca sportif avcılığı da yapılabilir



KELER

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KELER
Squatina SquatinaMeerengelAnge De Mer
Köpekbalığı ailesindendir. Sıcak ve ılıman denizlerin 5 - 100 m. derinlerinde sahil yakınlarında veya 70 - 400 m. açıklarında kumlu çamurlu alanlarda fazla göç etmeden yaşar. Boyu 2 m'ye ulaşabilir. Büyük ağzıyla dipteki ölü veya diri balıkları omurgasızlarla sürü halindeki balıkları yutarcasına yiyerek beslenir. Bahar sonu sahillere yakınlarda döllenir. 18 - 20 ay sonra tek başlarına 10 - 18 arası canlı yavru doğurur. Yüzgeçlerinin eti yenebilir karaciğerinden yağ ve vitamin elde edilir.



KİKLA LAPİN

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KIKLA LAPİN
Labrus BerggyltaGefleckter LippfischVieille
Ilık ve sıcak denizlerimizin yosun ve bitkilerle kaplı taşlıkların 2 - 30 m. derinliklerinde yaşar. Dişi ve erkekleri arasında boy ve renk farkları görülür. Boyları 30 - 40 en çok 60 cm. (dişilerde) olabilir. Yumuşakçalar ve kabuklularla beslenir. Dişleri çok kuvvetlidir. Üremeye yakın erkekleri deniz bitkileriyle dişiye yuva hazırlar. Mayıs - Ağustos ayında da yumurta verir. Eti lezzetlidir. Ayrıca 'Sportif Avcılığı' değerlidir.


KILIÇ BALIĞI

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KILIÇ
Xiphias GladiusSchwertfischEspadon
Sıcak ve ılık sularda bireysel veya çift yaşar. Açıkdeniz balığıdır. 800 m. derinliğe inebilir. Genelde 150 - 160C'li sularda ve deniz yüzeyinde zaman zaman suyun dışına fırlayarak dolaşırlar.
Ortalama 2 - 35 m. boy ve 60 - 150 kg'a kadar ağırlıkta olabilirler. Boyları 4 - 5 m'ye kadar ulaşabilir. Suların ısınmasıyla üremeleri Nisan ayından başlayarak Temmuz ayına kadar devam eder. Isı şartlarına göre Marmara ve Karadeniz arasında dolaşıp Akdeniz'e göçerler. Etçil bir balık olup sürü halindeki diğer küçük balıkları yiyerek beslenir. Ekonomik değeri çok yüksek bir balıktır. Çeşitli nedenlerle türü gittikçe azalmaktadır.

Pişirme Biçimi
Izgara (fleto veya şiş) kağıt kebabı fırında domatesli

Dönem
Ağustos - Ocak arası



KIRLANGIÇ

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KIRLANGIÇ
Triglia LucernaRoter KnurhahnGrondin-Rouge
Ege Akdeniz ve Marmara'nın fazla göç etmeyen yerli balığıdır. Kısmen Karadeniz'de rastlanır. Ilık denizlerin sahil yakınlarında 5 - 300 m. derinliklerin diplerinde çiftler halinde yaşar. Küçüklerine Derviş Balığı da denir. Ortalama 25 - 50 cm. olur. 80 cm. ve 6 -8 kg. olanlarına rastlanır. 15 - 20 yıllık yaşamı vardır. 3 yaşında olgunlaşıp sahillerden uzakta üremelerini yapar. Küçük kabuklular yumuşakçalar deniz bitkileri ve böceklerle beslenir. Etinin lezzet ve yararı her mevsimde bulunmasıyla ekonomik değeri yüksektir. Diğer Akdeniz ve Avrupa ülkelerinde de bol bol tüketilir.

Pişirme Biçimi
Haşlama Mayonezli tava kiremitte fırın çorba buğlama plaki salata

Dönem
Kışayları ve ilkbahar Ocak - Mayıs


KIRMA MERCAN

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KIRMA MERCAN
Pagellus AcerneRotbrassePageot Commun Pageot Rouge
Mercan ailesindendir. 0 - 400 m. bazan da 700 m. derinliklere inebilmektedir. Yaşam çevresi taşlık kayalık ve dibe yakın yerlerdir. Boyları 35 - 40 cm'ye ulaşabilir. Eti beyaz gevrek ve lezzetlidir. Marmara Çanakkale Boğazı ve Ege'de bolca bulunur. Ekonomik değeri yüksektir. Denizlerdeki ısıya göre ilkbahardan başlayarak Ağustos'a kadar üremeleri sürer. Etçil balık olan Mercanlar çeşitli küçük balıklar kabuklular ve omurgasızlarla beslenir.


KÖMÜRCÜK KAYASI

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

KÖMÜRCÜ KAYASI
Gobius NigerSchwarzgrundelGobie Noir
Bütün denizlerimizin nehir ağızlarına yakın bazen de acısu bölgelerinde 75 m'ye kadar derinliklerin kumlu çamurlu diplerinde fazla göç etmeden yaşar. Baoyları en çok 18-19 cm. olabilir. Mart - Mayıs arasında 1.000-6.000 arasında yumurta vererek ürer. Bu yumurtalara erkekle bekçilik yapar. Küçük kabuklular yumuşakçalar ve balıklarla beslenir. Eti beyaz lezzetli ve yararlıdır.

Pişirme Biçimi
Tava buğlama plaki

Dönem
İlkbahar ve Yaz ayları
__________________
Erdoğan KARAGÜR
12/07/1964
Merkez / MANISA


[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Bu mesaj en son " 10-03-2010 " tarihinde saat 00:16 itibariyle dizel45 tarafından düzenlenmiştir.... Neden: Ekleme
dizel45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
 

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Levrek Balığını Tanıyalım Avlayalım Necati ARAT Deniz Balıkları 16 30-07-2010 16:57
Deniz salyangozu ve deniz patlıcanı avcılığına ait yasaklar Madde:27 MAVİ FENER Resmi Avcılık Duyuruları 1 20-02-2010 18:45
birbirimizi tanıyalım cevat2 Tanışma 12 19-05-2008 23:56
Tatlısu balıklarını tanıyormusun balıkcı TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 37 28-08-2007 10:12
Tatlı su balıklarını tanıyalım rüzgar2 TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 20 06-01-2006 07:12


Saat 14:08.