|
![]() |
#1 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() Balık baştan kokar
Bilinenin aksine balığın balık gibi kokması şart değil. Taptaze balık ve kabuklu deniz ürünleri sudan çıktıktan birkaç saat sonra bile gerçekten kokusuzdur. Biraz serin ‘deniz esintisi’ olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu. Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında balıksı kokar. Ve deniz ürünleri diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur. O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu balık yenilemeyecek kadar bozulmadan önce ortaya çıkar. Yani biraz balıksı kokan balık yenilmeyecek kadar kötü değildir. Ancak uyarıdır. Balık tazeliğini yitiriyor, sinyal veriyor. Hemen balığı tüketin! Limon kurtarıcıdır Asitler amonyakla aminleri etkisiz hale getirir. Nötralize eder. Balıkla birlikte limon dilimleri sunmanın nedeni budur. Balıkların çoğu kendilerinden küçük balıkları bütün olarak yutar. Bu yüzden de balığı sindirebilecek enzimlerle donanımlıdırlar. Balık yakalandıktan sonra özenle temizlenmezse bu enzimler kendi etini de etkilemeye başlar. Onun için balık yakalanır yakalanmaz temizlenmelidir. Hazırlayan:NuriDeniz
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim. Üstad Kaptan Nuri DENİZ İstanbul - 1949 İTÜ /Kimya ve İşletme Müh. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | ||||||
Kaptan ![]()
|
![]() Alıntı:
__________________
Hüseyin Altınay 30 Temmuz 1946 Bornova/İzmir Kan Gurubu:B.Rh (+) |
||||||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Kokar (İzmir) balık avı | 555298 | Öneriler, Eleştriler, İstekler | 4 | 29-11-2015 07:36 |
Nasıl Balık Avlıyorlar | MAVİ FENER | Videolar | 0 | 17-07-2012 01:35 |
Bu nasıl balık?? | mcoskungs | Deniz Balıkları | 4 | 29-10-2011 14:51 |
Balık nasıl temizlenir..?? | varior | Balık Yemekleri | 21 | 26-12-2006 21:41 |
Balık nasıl alınır nasıl saklanır? | Bir Dost | Balık Yemekleri | 0 | 02-12-2005 10:40 |