|
![]() |
#1 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() Balık her yönüyle sağlığa yararlı
Bu mevsimde bol miktarda bulunan ve düşük fiyatları ile her keseye hitap eden balığın birçok yönüyle sağlığa yararlı olduğu bildirildi. Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Neriman İnanç, bazı cinsleri pahalı olmasına karşın, bu mevsimde bol miktarda bulunan birçok balığın ucuz fiyatı ile herkes tarafından bol miktarda tüketilebileceğini belirtti. Kış aylarının vazgeçilmez besinlerinden olan balık etinin, insan sağlığı açısından birçok faydasının bulunduğunu vurgulayan İnanç, balık etinin faydalarını şöyle özetledi: "Balık eti, kırmızı ete oranla daha az yağlıdır ve bazı özel yağ asitleri içerir. EPA ve DHA adı verilen bu özel asitler, et, süt, peynir gibi diğer hayvansal besinlerde yoktur. Bu yağ asitleri kan pıhtı oluşumunu engelleyerek, atardamarın tıkanmasını önler, böylece kalp krizi ve felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür. Bu nedenle şeker hastalarının, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için diğer insanlara göre daha fazla balık yemelidirler." Balıkların diğer hayvanlara göre genel olarak daha az yağlı olduklarını, bu nedenle kilonun sağlıklı düzeyde tutulabilmesine yardımcı olduğunu ifade eden İnanç, balık etinin bu özelliğinden dolayı zayıflama diyetlerinin vazgeçilmez besini olduğunu hatırlattı. Balığın protein içeriğinin ete eşdeğer olduğunu, fasulyede bulunan proteinlere göre de aminoasitlerin fazla olması nedeniyle daha çok sindirilir ve vücutta daha çok kullanılabilir özellikte olduğunu kaydeden İnanç, "Balığın kılçığında bulunan yüksek orandaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından önemlidir. Bu özelliği nedeniyle kemik erimesi sorununu fazla yaşayan menopoz dönemindeki kadınlar ve yaşlıların balık etini fazla tüketmesi gerekir. Sardalya ve somon gibi konserve balıklar ve yumuşak kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, bu nedenle süt ürünleri yanında beslenmemizde daha fazla kalsiyum almanın en iyi yoludur" dedi
__________________
[ |
||||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | ||
Guest
|
![]() Yani hamsiyi kılçıklarıyla yemenin bir zararı yok...Tıpkı benim yaptığım gibi...
|
||
![]() |
![]() |
#3 | |||
Kaptan ![]()
|
![]() Evet balığın çok faydalı olduğunu bu ülkede bilmeyen yok gibi. Ancak merak ettiğim birşey var. Bu kadar faydalı bir besinin ülkemizdeki kişi başına düşen oranını bilen var mı? Yani gerektiği kadar tüketiyormuyuz?
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() üzgünüm Mustafa ama balık Türkiyede az tüketilen gıdalar arasında yani Türkiye balık sevmiyor adamım
__________________
[ |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |||||
SHARK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Babalar balık konusunda hepinize yerden göğe kadar katılıyorum.İnsan sağlığını %100 ilgilendiren ve faydaları saymakla bitmeyen bu muhteşem besin kaynağının değerini tüm dünya biliyor bizlerde biliyoruz ama YURDUM İNSANI balık yemenin pişirmenin meşakkatli bir iş olduğunu düşündüğü için uğraşmıyor uğraşmadığı için pişirmiyor yemiyor.Birde şöyle bir durum var geleneksel yemeklerimizin hiç bir tanesinde balık yemeği göremezsiniz sadece kıyı bölgelerimizde çeşitli balık yemeklerimiz mevcut onlarda o yörenin balıklarından oluşmuştur.
__________________
DENİZE GÖNÜL VERMİŞ HERKESE SELAM HALDUN YALIMLI 1975 T.A.K. İZMİR-İZMİR-İZMİR haldunyalimli@gmail.com |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Kaptan ![]()
|
![]() Türkiye'de balık tüketimi
'' Türkiye'de kişi başına 6.5 kilogram balık düşüyor, bu rakam Japonya'da 85, Almanya'da 45, İtalya'da 35, komşumuz Yunanistan'da bile 30 kilogram civarında. '' Sormuştum, araştırdım ve buldum sizlerle de paylaşmak istedim. Ne dersiniz sizce yeterli mi, bir yılda kişi başına 6,5 kg balık yemek. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||||
Kurucu Üye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() arkadaşlar bu iş bize düşüyor, daha çok yemeliyiz
![]() |
|||||
![]() |
![]() |