![]() |
#1 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() HACCP Nedir?
HACCP, gıda işletmelerinde, sağlıklı gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının (personel hijyeni, ekipman hijyeni, hammadde hijyeni, ortam hijyeni vb.) belirlenerek, bu şartların sağlanması, üretim ve servis aşamasında tüketici açısından sağlık riski oluşturabilecek nedenlerin belirlenmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması temeline dayanan bir ürün güvenilirliği sistemidir. HACCP, İngilizce “Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları” ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır. HACCP, ilk olarak 1960’larda ABD’de Phillsbury adlı şirket tarafından, ABD ordusu ve NASA için “sıfır hatalı” ürün üretimi amacına yönelik olarak geliştirildi. Daha sonra 1970’lerden başlayarak da FDA (Food and Drug Administration-ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından resmi denetimlerde referans olarak kullanılmaya başlandı. Önce yalnızca ABD’de uygulanan HACCP sistemi, başta Avrupa Topluluğu olmak üzere diğer ülkelerin de dikkatini çekti ve “14 Haziran 1993 tarihli 93/43/EEC Gıda Maddelerinin Hijyeni Direktifi” ile topluluk içindeki bütün gıda üretimlerinde HACCP uygulamalarını zorunlu hale geldi. Türkiye’de, 9 Haziran 1998 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan "Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Yönetmelik"de HACCP sisteminin uygulama gerekliliği belirtildi ve yine aynı yönetmelikte 15 Kasım 2002 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; başta et, süt ve su ürünleri işleyen işletmeler olmak üzere, gıda üreten diğer işletmelerin de kademeli olarak HACCP sistemini uygulamaları zorunlu hale getirildi. Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları yönetim sistem HACCP belgesi olarak kamu ihalelerinde de istenilen belgelerden biri. [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim. Üstad Kaptan Nuri DENİZ İstanbul - 1949 İTÜ /Kimya ve İşletme Müh. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() Bilgilendirme için teşekkürler.
__________________
F. Mehmet Koray 1948 ANK. ![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||||
Coast Guard. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Bilgilendirme için teşekkürler Kaptanım.
__________________
0 Rh (+) ANIL ÜNALAN EŞREFPAŞA/İZMİR Telefon : 05058552330 Ziraat Teknikeri |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |||
Oltacı ![]()
|
![]() Sayın Üstad Kaptanım selamlar...Üşenmeden, zaman ayırıp, araştırıp bizlere sunduğunuz bilgiler için teşekkürler. Umarım benim gibi pekçok kişi yararlanıyordur, ellerinize sağlık.
SoNRoBiN'den sevgiler ve selamlar.
__________________
Atilla TARHAN D.Y. İstanbul- Üsküdar 04-04-1950 0 RH + Öğretmen (E.) Milas-Güllük 05323462448 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Amarula Meyvası Nedir ?? Hayvanlar Üzerinde Etkisi Nedir ? | Necati ARAT | Videolar | 16 | 22-03-2010 13:01 |
Çoklu alıntı nedir? Nasıl kullanılır? Önemi nedir? | Taygun KOCABIYIK | Üye olma ve Forum Kullanma Kılavuzu | 10 | 12-03-2010 10:03 |
Sel Nedir ? | MAVİ FENER | Atmosferle İlgili Herşey | 0 | 15-07-2009 21:48 |
Kar Nedir ? | MAVİ FENER | Atmosferle İlgili Herşey | 0 | 15-07-2009 21:39 |
bu nedir? | tatlısuefendisi | FOTOĞRAFLARIMIZ | 13 | 01-05-2007 02:54 |