![]() |
#32 | ||||
FCR/SGR ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Bahsi geçmişken akuakültür yem tipleri hakkında kısa bir açıklama yapayım.
Pelet yem akuakültür yetiştiriciliğinde kullanılan basit çiftlik yemidir. Bu yem "karma yem" kategorisinde yer alan ve birden fazla hammaddenin birleşimi ile oluşturulan besindir. Rasyon ismini verdiğimiz karışım formülleriyle özel olarak hazırlanan bu yemler; balığın türüne, cinsine, yem alış biçimine, yem alışyerine, ağız büyüklüğüne, içinde bulunduğu özel döneme (hastalık/postlarva/anaç vs.), yetiştiricilik sistemine (toprak havuz/ağ kafes vs.) çok geniş ve spesifik özelliklerde biçimlendirilirler. Karma yemlerde en sık olarak kullanılan yem çeşitleri, Extruder, expander ve pelet yemlerdir. Sizin yapmak istediğiniz pelet yem kullanarak mazmuz oluşturmak. ancak akuakültür yemlerine balıkları öncelikle alıştırmak gerekir. Doğadaki herhangi bir balık akuakültür yemine kolay kolay alıştırılmaz. Zaten winning adını verdiğimiz canlı yemden toz yeme geçiş aşamasında, (Brachionus pilicatilis -> Brachionus rotundiformis -> Artemia salina (nauplii) -> Artemia metanauplii -> Granül yem) balıkların yemi reddetmesinden kaynaklanan %30'lara varan kayıplar olur. Yani balıklar akuakültür yemini reddettikleri için ölürler. Doğada akuakültür yemine alışmamış bir balığın ise bu yeme rağbet etmesi benim kanaatimce uzun alıştırmalar (avlak yemlemesi) ile mümkün olacaktır. Mazmuz için en uygun ve geçerli yöntem; pelet yemden daha ucuz olan sardalya (Sardina pilcardus) ezilerek hazırlanan mazmuzdur. Eğer bu mazmuz içine varsa blender'dan geçirilmiş 1 halka kalamar veya sübye/çimçim karides eklenirse bundan daha iyi bir mazmuz olamaz.. Kardeniz'de yakalanan Engraulis engrasicolus cinsi (Hamsi ![]() Tüm bu anlattıklarımın tek istisnası akuakültür yetiştiricilik ortamları etrafında avlanıyor olmamaktır. Yani eğer bir balık çiftliği etrafında, ağ kafes yakınlarında vewya herhangi bir yetiştiricilik uygulamasının yapıldığı yerin interlandında avlanıyorsanız, yöresel su ürünleri kullanılan profesyonel yemlere alışık olduğundan bu yeme itibar edeceklerdir. Örneğin bir dönem Mordoğan ve çevresi, ağ kafeslerden kaçan levreklerin istilası altındaydı. Toz olarak alınmış granül yem yumurta ve şekerli su ile karıştırılıp yoğun bir çamur haline getiriliyor ve tekneden atılıyordu, çiftliklerden kaçan levrekler bu yeme alışık olduklarından yakalanabiliyordu. Ancak aynı yem karaburun tarafında iş yapmıyordu, balıklar vurmuyorlardı.. Bu kadar açıklamanın özü: Eğer doğal ortamda mazmuz yapmak istiyorsanız, pelet yem değil sardalya veya hamsi kullanınız ![]() Saygı ve başarılar. Cem.
__________________
![]() ![]() Cem | 0 RH+ | İzmir | 20 Nisan Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] İmza ayarlarınızı düzenlemek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Bu mesaj en son " 28-06-2010 " tarihinde saat 11:20 itibariyle xnode tarafından düzenlenmiştir.... |
||||
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
Konu Araçları | |
Görünüm Modları | |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Daha önce hiç görmediğiniz zargana yakalama yöntemi | Taygun KOCABIYIK | Videolar | 12 | 30-03-2010 18:58 |
çıpura için avlak tarif edebilirmisiniz. | baris1975 | DENİZ AVI KARADAN | 2 | 10-12-2008 00:01 |
Sardalyalı dip kıbrısını tarif edebilecek yok mu? | Anıl ÜNALAN | Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri-Haritalar | 35 | 10-09-2008 16:06 |
bir tarif lazim | twennwolf | Balık Yemekleri | 19 | 28-08-2007 19:21 |
Kullanılan Ağlar | Güven ÖZYELDAN | Diğer Malzemeler | 4 | 11-09-2006 15:10 |