Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > Amatör Balık Avı Genel Bilgiler > Üstadlar Köşesi > Nuri Deniz




 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 14-06-2009, 13:56   #1
MAVİ FENER
Kaptan
 
MAVİ FENER kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 13.06.09
Yaş: 75
Mesaj Sayısı: 2.415
Exclamation İzmarit Balığı Avının teknikleri Hakkında

İzmarit avı teknikleri :



Davranış şekilleri


İzmarit balıkları, genellikle kayalık ve yosunluk yerlerde bulunurlar. Kışın denizin derinliklerini severler, 120 m. derinliğe kadar inebilirler. Yazın kıyılara yayılırlar. Bazen sığ suda gözle görülüp, takip edilebilirler. Tüm denizlerimizde bulunurlar. Hem kurnaz, hem de çok kıskanç bir balıktır. Kurnazlığını, yemleri aşırmasından anlamak mümkündür. Ama büyük balıklar için iyi bir yemdir. Aç gözlü bir balık olmamasına rağmen, kıskanç bir balık olduğundan, genellikle bu nedenle, yemi almış bir başka izmaritin yanında oltaya takılırlar.


İzmarit avında kullanılacak takımlar ve avlanma

En iyi avı ilkbahar ve sonbahar zamanında verir. Sabah saatlerinden başlayarak geç vakte kadar oltaya gelir. İzmarit balıkları genellikle yosunluk bölgelerde, yosunların hemen hemen bir karış kadar üzerinde dolaşırlar. Bu nedenle, köstekler, bu yosunların üzerinde kalacak şekilde hazırlanmalıdır. İzmarit kıskanç bir balık olduğundan, genellikle hırsızlı, ya da çatal şeklinde bağlanmış kısa kösteklerdeki iğnelere daha fazla rağbet gösterirler. Çok köstekli takımlarda, izmaritin genellikle yosunların bir karış yukarısına denk gelen kösteğe vurmasının sebebi de o bölgede dolaşmalarından kaynaklanır, diğer kösteklere burun kıvırabilirler. Aşağıda, kullanılabilecek bazı takımların fotoğraflarını göreceksiniz…

Bu takımlar için ;

Beden: 0,30 – 0,25
Köstek: 0,20 – 0,15
İğne: 9 -10 siyah çapraz iğne kullanılabilir.
Kurşun: Bulunduğunuz avlağın deniz durumuna göre kullanacağınız ağırlıkta, armut kurşun.



Bu takım, genellikle kullanılan çok köstekli takım. Ancak diğerlerine göre daha verimsizdir. Bana göre, biraz da malzeme israfıdır. Çünkü izmaritin dolaştığı yer bellidir. Genellikle yosunların hemen üzerinde kalan bir ya da iki kösteğe yüz vereceklerdir.





Bu benim favori takımım. Tek tek gelir ama iri gelir. Bazen kıskançlıktan iki izmarit çok yakın bağlanmış iki iğneye de yakalanabilir. Bu takımda kösteğin uzun olması da bir avantajdır. Balık takıma uzak olduğu için, takımdan ürkmez ve yem daha salınır şekildedir. Bunu, suyun içinde avarece dolaşan bir yem sanır. Akıntılı zamanlarda mantar takılmasına gerek yoktur. Akıntı kösteği yeterince kaldıracaktır. Bu takıma, aşağıdaki takımda daha belirgin olan kıskandırma tekniği olmasa da, yine de kıskançlıklarından iki balığın yakalandığı zamanlar çok olmuştur. Şayet zemin takımınızın kopmasına sebep olacak bir zeminse, fırdöndü ile ayrılmış bir beden de kullanabilir, hatta kurşunu da ayrıca bir fırdöndü ile kullanabilirsiniz.





Bu da, bir üsttekine benzer. Kıskanç izmariti epey kıskandıran bir takım. Eğer balık seyrek değilse, muhtemelen iki iğneyi de dolu çekersiniz.





Sahilden oltayı attığınız zaman, oltanızı elinizden bırakmayın ve mümkün mertebe, misina boşluğunu aldıktan sonra dik tutmaya çalışın. İzmarit çok kurnazdır ve pılınızı pırtınızı alıp götürebilir. Yani yemlerinizi çaldırmanız muhtemeldir. Oltaya geldiğinde, yemi ani bir refleksle ağızlayıp, yana doğru kafa atacaktır. Bu yemi çalmak için yaptığı harekettir. Bu sırada yapacağınız bir tasmalama (sert olmamak kaydı ile. Çünkü damak yapısı yumuşaktır ve yırtıp kurtarabilir.) balığı yakalamanız demektir. Ondan sonra çok hızlı olmamak kaydı ile, boşluk bırakmadan misinanızı toplamaya başlayın.


Yemler

İzmarit en çok midyeyi sever. Bunun hemen arkasından kaya kurdu gelir. Ancak bunları bulamadığınız zamanlarda, karides, teke, tavukgöğsü ve akyem ile yakalamanız da mümkündür.

[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
__________________
İyi günler, bol güneşler dilerim.
Üstad Kaptan
Nuri DENİZ
İstanbul - 1949
İTÜ /Kimya ve İşletme Müh.


MAVİ FENER Çevrimdışı  
Sponsored Links
 

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Karagöz Balığı hakkında MAVİ FENER Deniz Balıkları 2 15-07-2009 19:22
Kadife Balığı Hakkında mavifener Deniz Balıkları 0 12-07-2009 18:20
Çipura Balığı Hakkında MAVİ FENER Deniz Balıkları 0 14-06-2009 01:02


Saat 20:29.