![]() |
Karaburun'da 1200000 adet çipura kaçtı
bugün nette gezinirken bir haber gözüme çarptı hemen paylaşayım dedim.
dün yani 26.12.2011 pazartesi günü 1 tanker balık çiftliklerine dalmış. haberin detayı aşşağıda. 1milyon 200 bin balık çiftlikten denize kaçtı Giriş tarihi : 26.12.2011, Pazartesi 19:22 Güncelleme : 19:43 Bir tanker Karaburun'un Eğriliman açıklarındaki balık çiftliğine çarptı. Balıkçılar denizden "çiftlik çipurası" topladı CEM LİMAN (MORDOĞAN) İzmir'in Karaburun ilçesi Eğriliman açıklarındaki balık çiftliklerine çarpan bir tanker, 1 milyon 200 bin adet balığın denize karışmasına yol açtı. Her biri 200 ile 500 gram ağırlığındaki çipuraların doğal ortama kavuşması en çok balıkçıları sevindirdi. Balıkçılar, ağları bir anda dolunca şaşırdı. Gerçeği anlayınca da, "Yazık olmuş" dedi. 8 KAFESE VURDU Denizdeki kaza önceki gün Karaburun Azmakburnu mevkiinde Agro Marin'e ait Ege Marin Balık Üretim Tesislerinde meydana geldi. Cook adası bandralı "Seawind" adlı kuru yük gemisi, Ege Marin Balık Üretim tesislerine ait 8 kafesi tamamen parçaladı, büyük bölümüne de ağır hasar verdi. Geminin pervanesine sarılan kafes ağları teknenin pervane sistemine de zarar verdi. Yük gemisi demir atarak büyük bir tehlikeyi önledi. Kafeslerden dağılan balıklar fırtınanın etkisi ile dünden itibaren Mordoğan kıyılarına ulaştı. Mordoğanlı balıkçılar, ağları bir anda çipuralarla dolunca şaşırdı. HEPSİ AYNI BOYDA Balıkçı Hikmet Saka, "Çipura mevsimi ama ağlarımıza ancak bir-iki kilo takılırdı. Bu sabah ağları kaldırdığımda çok şaşırdım. Sonra baktım ki hepsi bir boyda ve aynı cins balık. Çiftlikten kaçtıklarını anladım. Sonra öğrendik ki, geminin pervanesine takılmış. Balık çiftliği adına üzüldüm ama biz de rızkımızı bu denizlerden çıkarıyoruz" dedi. 110 metre uzunluğunda Cooc Adaları bayrağı taşıyan Seawind gemisi 109 nolu Sahil Güvnelik botu tarafından kıyıya yanaştırılıp bağlandı. Çevre kirliliğine neden olmayan ve boş olduğu öğrenilen geminin yol açtığı kazayla ilgili soruşturma sürüyor. |
Arkadaşlar, haber kesinlikle doğrudur...Kafesler parçalanmış ve balıklar doğal ortama karışmışlardır. İlle velakin benim diğer aldığım duyuma göre balık boyları gayet küçük olup, yavru kafesleri daha ağırlıklı balıklardır.
Yavru levrekler, kara kıyı bulut gibi ne yapacağını bilmeden sağa sola geziyorlarmış. Tek temennim, inşallah bir kısmının doğal ortama çarçabuk ayak uydurmaları ve balık populasyonuna ileri zamanlar için destek olmalarıdır.. |
ishak abi denizlerimizin geleceği tamamen tekneci arkadaşlarımızın elinde aç gözlülük yapıp küçük büyük demeden hepsini yakalamaya çalışmazlarsa önümüzdeki senelerde bolca balığımız olur diye düşünüyorum.
|
Üretici için büyük zarar,denizlerimiz için büyük kar.Cengizhan kardeşimin dediği gibi birde tekneciler duyarlı olsalar.geçengün bir markette satılan istavritlerin içinde çok miktarda küçük çinekop olduğunu farkettim.istavritin kilosu 3 liraya satılıyordu.tezgahtaki arkadaşa "bu balıklar değişik istavrite benzemiyor" dediğimde "ben anlamam tezgaha ne dökerlerse onu satarım" dedi.marketin alım işleri ile uğraşan arkadaşa sorduğumda ise "balıkları alırken 3-5 kasa araya katıyorlar karıştırın satın diyorlar olmaz dersek balık vermiyorlar" dedi.aslında yasak boyda yakalanan çinekopları karıştırarak böyle eritme yoluna gidiyorlarmış.çok yazık ediyorlar çok yazık.Satış noktalarında denetleme olsa daha iyi olur gibime geliyor.İzmirli arkadaşlara kıyıdan oltayla bol çipura avlamaları dileğimle.
Tüm dostlara Rastgele. |
Cengizhan kardeşim bizim için güzel haber ama çiflik sahibi için yüksek bir zararı vardır demekki nasibinden çıkmış ilerleyen günlerde belki oltamıza takılırlar
|
Cengizim ilk evvel paylaşım için teşekkür edrim. Biz bu hafta onların yani boyları 10 ,15 cm. olan levrek yavruların içindeydik avlandığımız yerde yalınız levrek vardı ha çuprada var diyolar biz görmedik o balıklarada olta atılmaz biraz porsiyon gibi olmuş olsalar güzel olurdu
|
Alıntı:
Alıntı:
o balıkların %10u önümüzdeki 2 ayı atlatıp doğal denize alışırlarsa izmir ve çevresi için harika olur. |
devlet baba böyle çiftlikler kurup balıkları salsa olmazmı yav.daha küçükken salarsa kimse yakalamadan ayak uydururlar.
|
Vatandaşımızı az çok tanıdığımız için, yetkililerin bir an önce devreye girip geçici bir süre akın olan yerlere ağ atması yasaklanmalıdır. Bu balıklar doğal adaptasyonlarını tamamladıktan sonra bu beklentinin mükafatı fazlasıyla alınacaktır.
|
Malesef bu işi fırsata dönüştüren gırgırlar iş başındalar.
Duyumlara göre gündüz ve gece durmaksızın ağ ile balığı çeviriyorlarmış. Hatta gece ışık ile balığı bir araya topluyorlarmış. ... Ben hafta sonu (pazar günü) bu balıklardan yeme imkanım oldu açıkçası. Balık boyları standart ve 200gr. civarındalar. ... Bu akşam karaburun tarafından avlanıp güzel balık aldıklarını gördüm ve tüm balıklar aynı boy. Herkesin bilgisine. Rastgele... |
Saat 21:54. |