Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > Amatör Balık Avı Genel Bilgiler > Tabiatı ve Canlıları Koruma




 
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 13-07-2008, 13:20   #12
cyprinus
Oltacı
 
Üyelik Tarihi: 29.03.08
Şehir: İskenderun
Yaş: 51
Mesaj Sayısı: 9
Question trol....

Merhaba arkadaşlar,
Trol konusuna farklı bir yaklaşım getirmek istedim. Bu konuda çeşitli yazılardan alıntı yaparak kısaca açıklamak istedim. Bir konu hakkında ilk önce ayrıntılı inceleme yapıp konuşmakda fayda var.
Trol konusu sağlıklı bilgi süzgecinden geçirilemediği için toplumumuzun bu tür avcılığa yaklaşımı olumsuz olmaktadır. Balık neslinin azalması konusunda kabahat trol avcılığına yönelmektedir. Doğrudan balık yumurtalarının ve balık yavrularının trol tarafından imha edildiği sık sık vurgulanmaktadır.
Trolcülük yapmayan balıkçılar ise daima trolcülere karşı çıkmışlardır. En büyük gerekçeleri trollerin balık yuvalarını ve yumurtalarını tahrip ettikleri şeklindeki iddialarını çok masum koz ve gerekçe olarak kullanmalarıdır.
Yuva kelimesi duyguları okşayan güzel bir sözcüktür. Ne var ki böyle bir durum balıklar için geçerli değildir. Sadece nehir mashatlarında yaşayan dikence adı verilen çok küçük bir balık türü ile birkaç horozbina balığı türü hariç hemen hemen hiçbir balığın yuvası yoktur. Dolayısıyla gerek balıkçıların dile getirdikleri veya basından kamuoyuna balık yuvası ile ilgili yansıyan haberler ve iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.
Keza balık yumurtalarının trol ile imhası yolunda yakınmalar ve iddialar da gerçeği yansıtmaktan uzaktır. Çünkü balık yumurtaları pelajik yani yüzeysel oldukları için suyun üst tabakalarında yüzdüklerinden tahrip edilmeleri söz konusu olamaz. Sadece birkaç balık bu duruma istisna eder. Bunlar, ördek balığı, kaya balığı, asan türü köpek balığı ve kedi balığıdır. Genellikle balık yumurtaları, üzerinde bulunan yağ damlacıkları vasıtasıyla suyun üst tabakalarında bulunurlar. Ve su tarafından akıntılarla sürüklenirler.
Tüm bu açıklamalar karşısında balık yumurtalarının avcılıkta kullanılan tüm ağ çeşitlerinden hiçbiriyle elde edilememeleri bunların trol ile tahrip edildiği düşüncesini tamamıyla geçersiz kılan gerçeklerdir. Kısacası, su kitlesi üzerinde bulunan balık yumurtalarının hiçbir av yöntemiyle imha edilmeleri değil elde edilmeleri bile söz konusu olamamaktadır.”
Denizlerde ticari avcılığın esasını teşkil eden balıklar yüzey balıklarıdır. Bunlar genelde büyük sürüler halinde dolaşırlar. Ülkemizde gırgır avları ile avlanılırlar. Ülkemizde balıkçılığın temelini oluştururlar.
Kısacası konu sadece trol değil kontrolsüz avlanmanın her türü balık populasyonlarına zarar vermektedir. Tabiiki bu konuda özellikle yasak dönemler için ve ağ gözü açıklığını kontrol konusunda yeterli denetimin olmadığı bir gerçek....umarım bu yakında sizler gibi bilinçli insanlar sayesinde değişir ve her balığa en az 1 kez üreme şansı doğar...
__________________
Yrd.Doç.Dr Meltem Dural
MKU Su Ürünleri Fakültesi
İskenderun/Hatay
cyprinus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
 

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Destek istiyorum aligalipkaya TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 0 28-09-2007 22:57
Arkadaşıma manevi destek... Uzm.Dr.Rastgele TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 26 11-05-2007 10:21
Arkadaşlar ilk defa ciddi bir topic açtım.Destek istiyorum atomik07 TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 16 14-09-2006 14:41


Saat 22:29.