|
Tanışma Üyelerimizle tanışıp kaynaşabileceğimiz bölüm. |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
![]() |
#1 | ||||
Oltacı ![]()
|
![]() Oncelikle herkeze merhabalar.Forumunuza yeni katildim ve gayet memnun oldum.Oncelikle benim sorum su spin kamis almak istiyorum fakat kamislar'da atar degerlerinin cok onemli oldugunu ogrendim ve yanlis secim yapmak istemiyorum.soruma gelince ornegin 200 atarli bir kamista 80 gramlik kursun kullansam ne olur?yada kamislarin uzerinde ne yaziyorsa mecburen o gramlarimi kullanmaliyim?bilgisi olan kisilerden bu konu hakkinda cevap vermelerini rica ediyorum.
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | |||
Kaptan
|
![]() Aramıza hoş geldiniz öncelikle..
Kamış üzerindeki atarı geçmemek kaydı ile istediğin kurşunu kullanabilirsin.. Ama yinede üzerindeki atar gramını bile kullanma tavsiyemdir.. ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |||
Oltacı ![]()
|
![]() Kamışların üzerinde yazan, kamışın kırılmadan atabileceği maksimum atar değeridir. Bu değerin üstüne çıkılmaması gerekir. Uzun mesafeli atışlar için önemli olan kamışın hangi ağırlık ile maksimum uzağa atabileceğidir. Kaliteli bazı kamışlarda bu kamışın atar değerinin %20 si kadar az olan ağırlıktır. Yani 200 gr ağırlık atabilen bir kamışın en iyi mesafesi
200*%20= 40 gr. 200-40=160 gr. 160 gr bu kamışın en iyi atış mesafesi yaptığı ağırlıktır. (Bu açıklamalar tüm marka kamışlar için geçerli değildir.) Bazı markalarda kamışın sadece üst atar limiti belirtilmiştir. Bazılarında ise 100-250 gr arsı atar diye alt ve üst limitlere ait ibareler bulunur. 100- 250 gr arasında ciddi bir ağırlık farkı söz konusudur. Burada da en iyi atış erimi için kulanıcı tecrübeleri ön plana çıkar. 100-250 gr atarlı bir kamışta 100, 150 175gr ağırlıklarla aynı mesafeyi bulamıyabilirsiniz. 100-250 gr alt ve üst limiti olan kamış ile 80 veya 50 gr lık kurşunlarıda atabilirsiniz. Ancak bu sizin fazladan ve gerksiz enerji harcamanıza ve gereksiz yere yorulmanıza yol açacaktır. Bu arda atış esnasında kopabilecek olan takımlarda cabası. Spin kamışlarda ise yapıları diğer kamışlara göre daha hassas olduğu için üst atar limitlere son derece dikkat edilmesi gerekir. Düşük atarlı, atarı 12 gr, 20 gr gibi olan kamışlarda atar değerinin altında ağırlıklar kullanılmalıdır. Spin kamışlar hafif oldukları için rahatlıkla gereğinden fazla kuvvet uygulayabiliriz, bunuda üst limitteki ağırlıkla yaparsak kırılma ihtimali artacaktır. Biraz lüks olmakla beraber av sahasına ve av disiplinine göre kamış seçimleri yapılması av dan alacak keyfi ve av verimini arttıracaktır.
![]() |
![]() |
#4 | ||||
Oltacı ![]()
|
![]() Genis aciklamariniz icin,cok tesekkur ederim.Peki,atar degerleri kamis'in cekis gucu yani,agirlik gucu ile'mi alakali?Mesela 40 gr atarli bir kamis la saglam ve kaliteli olmasi sartiyla tabi ornegin 5kg yada 10kg balik alinabilirmi?Cunku bazi videolarda izliyorum incecik kamisla adamalar 65 kg balik aldilar.Yardimlarindan dolayi Cuneyt abi ve Necati arkadasima cok tesekkurler...
![]() |
![]() |
#5 | |||
Oltacı ![]()
|
![]() Kamışın atar değeri ile çeker değeri arsında direk bir bağlantı yoktur.Bazı trolling kamışlarda, çıkrık kamışlarında çeker değeri ayrıca belirtilir. Sanırım spin kamışlar üzerinde yoğunlaşıyorsunuz. Spin kamışlarda kamışın çekeri tamamen size kalmış. Yakalanan balığın türü, ağırlığı ve mücadeleciliği gibi özelliklerin yanı sıra av sahasının derin veya sığ olması, sizin su yüzeyinden yüksek bir yerde olmanız vb etkenler balığı çekmenizi zorlaştırır veya kolaylaştırır.
Levrek gibi mücadeleci ve kurnaz balıkların iyice yorulduğuna emin olmadan çekmeye kalkmak, veya kafasını kıyıya çevirmeden çekmeye kalkmak misinanında kamışında kırılmasına yol açacaktır. Spin kamışta halka sayısı genelde fazladır. Böylece kamışa gelen yükü kamışın tamamına dağıtır ve kırılma riskini azaltır. Piyasa da sadece levrek için üretilmiş spin kamışlar olduğu gibi, turna balığı ve alabalık gibi türler içinde üretilmiş özel spin kamışlar mevcut. Önemli olan hedef balığa ve avlak koşullarına göre seçim yapmak.
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Oltacı ![]()
|
![]() Cok tesekkur ederim Cuneyt abi gercekten cok yardimci oldun.kafamdaki soru isaretlerinden kurtuldum sayende.
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Kamış tutucu | Rauf | El Yapımı | 2 | 06-08-2012 18:58 |
Surf kamış... | hüseyinzümrüt | Kamışlarla İlgili Herşey | 23 | 08-04-2011 12:39 |
kamış seçimi | bakus | Kamışlarla İlgili Herşey | 1 | 05-12-2008 01:16 |
Kamış yardım | genc balıkcı tunahan | Balik Avı İle İlgili Tüm Linkler | 2 | 06-11-2007 20:07 |
kamış | gokseldbuga | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 5 | 01-03-2007 14:25 |