Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > BALIK AVI > Dökümanlar ve Makaleler

Dökümanlar ve Makaleler Makale veya döküman yayınlayabiliceğimiz bölüm.




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 10-06-2011, 12:20   #1
Necati ARAT
Kaptan
 
Üyelik Tarihi: 14.09.09
Mesaj Sayısı: 3.142
Exclamation Çevreye Karşı Duyarlı Olmak..

Değerli dostlar Malumunuz Bu gün cuma..
Öncelikle tüh dostların Cuması Mubarek olsun..


Madem cuma.. Çevreye karşı duyarlı olmak gerekliliğini Dini konudan da ele alalım.. Bir nevi cuma vaazı gibi olacak artık..

Dünya, İnsanın da içinde bulunduğu, canlı cansız varlıklarıyla birlikte muhteşem bir düzen ve denge içinde yaratılan kâinatta var olan bu düzen ve dengeye “Ekolojik Denge” diyoruz.


Rabbimiz bu gerçeği Rahman Suresinde şöyle ifade ediyor: “Güneş ve Ay bir hesaba göre (hareket etmekte) dir. Bitkiler ve ağaçlar secde ederler. O (Allah) göğü yükseltti ve dengeyi koydu, sakın dengeyi bozmayın”


Çağımızın en önemli problemlerinden birisi de ekolojik dengenin bozulması ve bununla bağlantılı olarak hava, su ve denizlerin kirlenmesi, erozyon, küresel ısınma ve iklim değişiklikleri, kısaca çevre kirliliği sorunudur.


Kitabımız Kur’an-ı Kerim,yüzyıllar öncesinden çağımızda yaşadığımız çevre problemleri ve sonuçlarına dikkat çekiyor ve bizleri şöyle uyarıyor!! “İnsanların kendi işledikleri kötülükler sebebiyle karada ve denizde bozulma ortaya çıkmıştır. Yanlıştan dönmeleri için Allah yaptıklarının bazı kötü sonuçlarını (dünyada) onlara tattıracaktır."


Kuşların korunmasına yönelik bile kuş evleri, hastane ve vakıflar kuran kahraman ecdadımız, bizlere cennet gibi bir vatan emanet etmiştir. Bu bağlamda, Kanuni Sultan Süleyman ile Şeyhülislam Ebu Suud Efendi arasında cereyan eden şu hadiseyi sizinle paylaşmak istiyorum.

Kanuni Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebu Suud Efendi’den Topkapı Sarayı’nın bahçesindeki meyve ağaçlarına zarar veren karıncaların yok edilmesinin caiz olup olmadığını sorar:
-“Dergâhta ger ziyan etse karınca, Günah var mıdır anı kırınca?”

Şeyhülislam Ebu Suud Efendi iki mısralık bir cevap verir:

-“Yarın Hakkın divanına varınca, Süleyman’dan hakkın alır karınca”



Öyleyse bizler de bir ağacı keserek, gereksiz yere bir hayvanı öldürerek , suyu israf ederek doğaya zarar vermeyelim.. Çevremizdeki canlı cansız bütün varlıkların bizlere Allah’ın emaneti olduğunu unutmayalım. Çevremize karşı duyarlı olalım.




Necati ARAT Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 10-06-2011, 13:16   #2
TUĞYAN
Kaptan
 
TUĞYAN kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 10.06.10
Mesaj Sayısı: 362
Varsayılan

Necati bey sanada hayırlı cumalar paylaşım için teşekkürler anlayana tabiki
__________________
Kubilay
1972 / İzmir
TUĞYAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 10-06-2011, 13:58   #3
mst35
Tayfa
 
mst35 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 05.10.10
Şehir: izmir
Yaş: 47
Mesaj Sayısı: 212
Varsayılan

Necati uyarıların ve bilgilendirmen için teşekkürler evet bu zamanlarda bizim hiç dikkat etmediğimiz bir konu bu inş. gelecek nesillerimiz nefes alabilecek ortam bulabilirler saygılar hayırlı cumalar...
__________________


Mesut KAHRAMAN
1976-A rh+
İZMİR-Buca
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
mst35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 10-06-2011, 14:56   #4
ustam18
Kaptan
 
ustam18 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 09.05.11
Yaş: 62
Mesaj Sayısı: 670
Varsayılan

Necati Kardeşim duyarlılığın için teşekkürler.yiyeceğinden fazlasını öldüren tek canlı İNSAN diye biliyorum.Kendi sonunu hızla hazırlayanında İNSAN olduğu bir gerçek.
Örnek verecek olursak:Akşama kadar bize tanınan limitleri avladığımız gibi daha çoğunu yakalamak için göl,akarsu,deniz beklemiyormuyuz?yakaladığımız avı ne yapıyoruz?yediğimizi yiyor artanını ya buzluğa atıyor ya eşe dosta dağıtıyoruz.
hızla sularımızı kirletiyor,orada yaşayan canlıları yok ediyoruz.tarlalarda zirai ilaçlama yaparak zararlı otların yanında toprak için yararlı böcekleri öldürüyor,bu böcekleri yiyen kuşları telef ediyor,bu kuşları yiyen tilki kurt vb. canlıların ölümlerine sebeb oluyoruz.
Çankırı da şehrin içinden bir dere geçerdi.yaz kış bu dereden balık tutardık.kurulan fabrikaların bıraktığı atıklar sebebiyle derede balık nesli kesildi.birkaç yıl öncesine kadar geceleri serenat yapan kurbağalar bile şimdi yok.su devirdaimi olmayan göletlerde bu mevsimlerde toplu balık ölüleri ile karşılaşıyoruz sebebi ise tarlalara atılan ilaçların yağmur suları ile göletlere akması.
Lafı fazla uzattım herkesten özür diler,tabiat ananın insanoğluna karşı verdiği yaşam mücadelesinde başarılı olmasını,bu savaştan galip çıkmasını rabbimden dilerim.
__________________
Hayrettin KÖPÜRLÜ
Elektrik Teknikeri
1961
O Rh +
ÇANKIRI
ustam18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
TROL tekneleri karşı önlem günay07 Resmi Avcılık Duyuruları 17 01-03-2008 09:31
Kirliliğe Karşı Balık Dedektörü rüzgar2 TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 1 30-12-2005 01:26


Saat 23:55.