Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > BALIK AVI > Dökümanlar ve Makaleler

Dökümanlar ve Makaleler Makale veya döküman yayınlayabiliceğimiz bölüm.




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 15-07-2006, 11:28   #1
levrek
Kurucu Üye
 
levrek kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 29.10.05
Şehir: izmir-ksk.
Yaş: 58
Mesaj Sayısı: 1.878
Varsayılan

Selam arkadaşlar,
Ege Üniversitesi, Su ürünleri Fakültesi, Avlama Teknolojisi Anabilim Dalından,sayın Hüseyin Özbilgin1, H.Tuncay Kınacıgil1, Yeliz Doğanyılmaz Özbilgin2 nin "Balıklarda Yüzme Davranışı ve Trol Operasyonu Açısından Önemi" başlıklı yazının linki aşağıdadır.
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

Sayın Ayşegül Uğur un "İlginç Yaşamlar" başlığı altındaki yazısını da
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] linkinden okuyabilirsiniz.Ayrıca sayfanın solundaki başlıklarından Balık Anatomisini inceleyebilirsiniz,[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

BALIKTAKİ MUHTEŞEM OPTİK TASARIMI ile ilgili ilginç yazıyı da [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] linkinden ulaşabilirsiniz.

Hayvaların ve bazı balık türlerin deprem öncesi gösterdikleri eylemlerle ilgili link;
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

DENİZ BİYOLOJİSİ VE BALIKÇILIK BİYOLOJİSİ İLGİ ALANINDAKİ BAZI TERİMLER VE TANIMLARI nıda [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] linkinden okuyabilirsiniz.

Ama bence en önemlisi,yukarıdaki linklere bakmazsanız bile sayın ONUR HINÇER in yazısını mutlaka okuyun derim,balıktan insan davranışlarına dair güzel bir makale.[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

sevgilerimle,
__________________


Erol ERDOĞAN 1966

Hepimiz birer gölgeyiz aslında…
Nerede yaşarız, neye benzeriz bir fikrimiz yok, neyiz ne değiliz bir bilgimiz yok. Birbirimiz hakkında bildiğimiz tek şey Nick lerimiz…
Sanal alemin sisleri arasında beliriyor sonra kayboluyoruz. Gerçek olan tek şey; paylaşımlarımız, burada bizi var eden de bir tek bu…(alıntıdır)

Bu mesaj en son " 15-07-2006 " tarihinde saat 11:38 itibariyle levrek tarafından düzenlenmiştir....
levrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 15-07-2006, 11:36   #2
levrek
Kurucu Üye
 
levrek kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 29.10.05
Şehir: izmir-ksk.
Yaş: 58
Mesaj Sayısı: 1.878
Varsayılan

Avlanma ile ilgili bunları da ekleyeyim dedim;

Havanın bulutlu ve basık olması balığın sudaki hareketlerini nasıl etkiler?

Hava şartları basınç, sıcaklık değişimi, ışığın karakterinin belirli varyasyonlarda değişimi gibi sebeplerle yine tüm canlılar üzerinde sayısız farklı etkilere yol açar. Bu etkiler uyaranın derecesine de bağlı olduğundan bir genelleme yapmak sakıncalıdır ancak tür bazında bazı canlıların hareket farklılıklarından bahsedileblir.
(Levent Artüz)

Ayın büyüklük ve küçüklüğü dünya üzerinde yarattığı çekim etkisiyle mi suları ve dolayısıyla balıkları etkilemektedir? Yoksa sadece ayın su üzerinde yarattığı aydınlık mı balığı etkiler?

Yine yukarki sebeplerle bir genelleme yapmak sakıncalıdır ancak ayın çekim gücünün yılanbalıkları gibi bazı aquatik formlarda özellikle üremede etki ettiği düşünülmektedir, bunun yanısıra özellikle deniz ortamında bilhassa yırtıcı balıkların karanlık gecelerde bioluminesans (biolojik iışık-yakamoz) dolayısı ile yem olacak balıkların olduğundan onlarca kat fazla büyük gözükmeleri dolayısı ile beslenemedikleri veya istakoz gibi krustaselerin hareket kabiliyetlerinin azlığından bu karanlığı beslenmede avantj olarak kullandıkları bilinmektedir.
(Levent Artüz)

Oltanın su içinde hafifçe oynatılması, balığın yemi bulmasını kolaylaştırır mı? Oltanın oynatılması, yemin kokusunun daha hızlı yayılmasını mı sağlar yoksa balığın yemi görmesini mi kolaylaştırır?

Hepsi ve bunlara ek olarak yemin hareketi sudaki titreşim dolayısı ile balığın direkt olarak ilgisini çeker.
(Levent Artüz)

Balıklar neden suyun nispeten soğuk bölgelerini tercih ederler?

Fizik kurallarına göre suda eriyebilen oksijen miktarı suyun sıcaklığı ile ters orantılıdır. Buna göre su ne kadar soğuksa o kadar yüksek değerde erimiş oksijen içerir ve ne kadar sıcaksa da erimiş oksijen miktarı o kadar düşer. (Levent Artüz)

Lodos mu yoksa poyraz mı daha iyi balık tutmak için elverişlidir?

Özellikle deniz balıkçılığında rüzgarın yönü karanın pozisyonuna göre önem taşır. Örneğin karadeniz kıyılarında poyraz esmesi dağlar gibi dalgaların oluşmasına neden olurken, Marmaranın kuzeyi ve Akdeniz’de karadan açığa estiğinden dolayı birçok yerde sütliman deniz oluşturur. Lodos ise Karadeniz kıyılarımızda aynı etkiyi sağlarken Boğazın altını üztüne getirir. Istanbulda “Lodos balığı” tabiri esasında bu sallantılı denizdeki balıkçıyı alaya almak için söylenen bir sözdür.
(Levent Artüz)

Yaz mevsimi bitip de havalar ve deniz suyu soğumaya başladığında balık kıyıya gelir denilmektedir (gelmektedir de). Kış aylarında hava ve su iyice soğuyunca balık bu sefer de derin ve nispeten sıcak yerlere gitmektedir deniliyor. Hangi hava sıcaklığında balık daha derinlere gider ve bu derinlik yaklaşık kaç metreler (veya kaç kulaç) olur?

Bu konu tamamen tek tek türler bazında incelenmesi gereken bir sorundur. Pelajik balıklar uzun mesafelerde göçler yaparken Demersal (dipte yaşayan) balıklar üreme, beslenme vs göçlerini genellikle kıyılar ve derin sular arasında gerçekleştirirler. Burada kastedilen kanımca bu demersal balıklardır. Sözkonusu balıklar ise bu göçlerinde tamamen farklı zaman ve derinlikler izlerler. (burada genelde derinlik belirli bir tuzluluğun ve sıcaklığın bulunduğu katmanın olduğu yerdir.) Bu da dış etmenler dolayısı ile seneler bazında farklılıklar gösteren bir olgudur. Bu arada sözkonusu olgu ile karıştırılmaması gereken birçok balığın predatörlerin göçleri sırasında korunma amaçlı olarak kıyılara yaslanmasıdır (lüfer zamanı istavritin kıyılaması gibi).(Levent Artüz)

Gece yapılan balık avında Lux (Lüks) kullanılmasının amacı ve avantajları nelerdir?

Gece deniz ortamında avlanırken Lüx'ün (kuvvetli bir ışık kaynağının) amacına bir bakalım isterseniz. Denizde mikroskopik planktonik canlılar bulunmaktadır. Bizler bunları çıplak gözle göremeyiz ancak onlar cok yoğun olarak oradadırlar. Zaman zaman değişik şartlara göre farklılık göstermekle birlikte baskın olan tür genellikle blimsel adı Noctiluca miliaris olan yakamoz olayını yaratan formdur. N. miliaris biyolojik ışık diye nitelendirilen bioluminesans (ışıma) yaratabilen bir tek hücreli canlıdır. Bu canlı herhangi bir yüzey ile temas ettiğinde korunma amaçlı olarak aynen ateşböceklerinde olduğu gibi ışık üretir ve bu ışıma sonucunda da, ışık dolayısı ile olduğundan yüzlerce kez daha büyükmüş izlenimini verir. Bizler gece avlanırken su içindeki takımımıza değen sözkonusu canlıların çarpması sonucu oluşan ışımadan dolayı takım da olduğundan yüzlerce kez daha büyük görünür ve balıklar da buna yaklaşmazlar bile. Bizler ışık yakarak bu ışımanın bastırılmasını sağlarız, aynı etrafta ışık olduğu zaman yıldızların görünememesi gibi.
Bu aşamada Lüx kullanılmasının amacı sadece kuvvetli bir beyaz ışık kaynağı olmasından kaynaklanmaktadır. Mehtaplı aydınlık gecelerde sözkonusu ışıma daha az olmaktadır. (Levent Artüz)
__________________


Erol ERDOĞAN 1966

Hepimiz birer gölgeyiz aslında…
Nerede yaşarız, neye benzeriz bir fikrimiz yok, neyiz ne değiliz bir bilgimiz yok. Birbirimiz hakkında bildiğimiz tek şey Nick lerimiz…
Sanal alemin sisleri arasında beliriyor sonra kayboluyoruz. Gerçek olan tek şey; paylaşımlarımız, burada bizi var eden de bir tek bu…(alıntıdır)
levrek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 15-07-2006, 11:42   #3
katiti
Kaptan
 
katiti kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 10.11.05
Şehir: İzmir
Yaş: 47
Mesaj Sayısı: 2.176
Varsayılan

Erol Abi o zaman bir soru/yorum da ben yapayım. yukarıda yazılanlara dayanarak balıkların gece suya vuran kuvvetli ışık kaynakları etrafında toplanmasını ışık olmasına değil, ışıklı ortamda beslenme yapabilmelerine bağlamak gerekli sanırım, değil mi? Yani yakamoz olmadığından nesneler gerçek boyutta oluyor ve böylece balıkların beslenme güdüsü bastırılmamış oluyor.
__________________
Mert Topoyan
İzmir - 1978

Navigare necesse est...

2 metre de derindir, 20 metre de derindir...
katiti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
İç sularımızdaki balıkların mufi Tatlı Su Balıkları 3 01-11-2008 12:34
Balıkların nehirlerde ve göllerde bulundukları yerler balıkcı Tatlı Su Balıkları 41 14-04-2008 14:14
Balıkların Hızlarını Merak Ediyormusunuz??? Bir Dost TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 13 11-12-2006 11:57


Saat 15:27.