|
Su Ürünleri Su ürünleriyle ilgili araştırmalar ve teknik bilgiler. |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
|
![]() |
#1 | |||
Oltacı
|
![]() Neden Kültür Balığı ?
Doğa balığı ile kültür balığı karşılaştırması: • Besin değeri Doğa balığı dönemsel olarak farklı yağlılık ve lezzet değerleri verir. Düzenli bir şekilde beslenemediği için et kalitesi ve lezzeti yıl boyunca değişiklikler gösterir. Özellikle üreme dönemleri öncesinde lezzetli olan balıklar, üreme dönemi sonrasında lezzet kaybına uğrarlar. Piyasada bolca bulunan birbirinin kopyası “hangi balık ne zaman yenir” listeleri ve “balık takvimlerinin” var oluş sebebi budur. Kültür balığı kontrollü ve ihtiyaçları doğrultusunda beslendiği için dönemsel yağlılık ve lezzet farklılıkları taşımaz. Et kalitesi ve besin değeri yılın her dönemi aynı değerlerde bulunur. Belirtmek gerekir ki, kaliteli yemler ile beslenen balıklar yemin kalitesini lezzetlerine yansıtırlar, bu durum üreme dönemleri de dahil değişmez. • Kirlilik kalıntısı içerme Doğa balığı çeşitli nedenlerle (üreme, beslenme vb) dönemsel olarak yada kalıcı kirliği olan bazı ortamlara girip çıkabilirler. Balık kültürü yapılan çiftlik alanları ise, öncelikle analizleri yapılarak ve yakında kirlilik kaynağı olmamasına dikkat edilerek kurulur. Balığın yaşadığı ortam (deniz suyu) sürekli kontrol altında tutulur ve düzenli periyotlarla çevreden ve stoktan numuneler alınarak, kalıntı (residue) analizleri yapılır. Antibiyotik ve ağır metaller dahil bütün olası kirletici maddelerin taraması ile balıktan insana kimyasal madde geçişi önlenmiş olur. Bu titizliğin sayesinde Türkiye’de üretilen deniz balıklarının büyük bir kısmının Avrupa Birliği ülkelerine ihraç ediliyor olması mümkün olabilmiştir. • Raf ömrü Doğadan avlanan balık deniz suyu içerisinde avlanma yöntemine de bağlı olarak bilinmeyen bir süre bekler. Tekneye alındıktan sonra da, üzerine idareten serpilen buz kırıntıları ile yine bilinmeyen bir süre bekler. Mezattan sonra tüketiciye gidinceye kadar yine bilinmeyen bir süre bekler. Yeni alıcı balığın üstüne biraz buz serper. Oysa geceden yakalanmış balığın gözleri çoktan solmaya ve kurumaya, kanı solungaçlarından çekilmeye başlamıştır. Balığın bütün bu sürede sindirim organları az ya da çok yiyecek ile dolu olduğu için, sindirim sisteminde bolca bulunan bakteriler hızla çoğalır ve balığın kendi sindirim enzimleri ile birlikte içten içe sindirilmesini ve bozulmasını başlatır. Kış döneminde nispeten tazeliğini koruyan balık, yaz döneminde usulen üstüne serpilen birkaç parça buza rağmen hızla bozulur. Kültür balığı ise hasat edilmeden önce minimum üç gün süreyle aç bırakıldığı için sindirim organları boştur, yani hem bakterilerin çoğalması için uygun ortam yoktur hem de herhangi bir sindirim faaliyeti olmadığından ölüm sonrası dokulara zarar verecek sindirim enzimleri en az miktarlardadır. Donma noktasına yakın sıcaklıklardaki buzlu su içinde şoklanarak kontrollü şekilde ölüm sertliğine ulaştığı için balığın tazeliğini yok eden ölüm sonrası biyolojik reaksiyonlar daha geç başlar ve ürün tazeliğini daha uzun süre korur. Öyle ki, doğadan yakalanmış balıkların raf ömrü soğuk korumaya rağmen 3 günün ötesine geçmezken, kültür balığı, ülkemiz koşullarında 10 gün boyunca raf ömrünü korumaktadır. • Hijyen Doğadan gelen balık avcılık yoluyla tedarik edilir. Bu aşamada özellikle denizde paketleme ve buzlama şansı azdır. Soğuk zincir balık öldüğünde hemen başlatılamaz. Kültür balığında hasat edilen balık ölüm anından başlayarak soğuk zincir hiç kırılmadan tüketim aşamasına kadar korunabilir. akuvatur.com
__________________
gözde armağan 14.01.84 su ürünleri mühendisi ![]() izmir |
|||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | ||
Guest
|
![]() gözde paylaşımın için teşekkürler sanırım ortak takıldığımız tüketici olarak şu;uygun yetiştirilme koşullarıda olsa balığın yetiştirilmesi aşamasında gerek hastalıklara karşı direncini arttırmak için verilen ilaçlar gerekse beslenmesinde kullanılan yemler ki bu önemli bence bu yemler hakkında detaylı bir yazın var sanırım bazı kimyasallarla hormonel değişimde aktiflik sağlanıyor kısa süre içinde bu yemlerin içindeki hormonel maddelerin balığın normal yetişme sürecini kısaltıp erken gelişmesine neden oluyor tabiki yemin içinde bulundurduğu kimyasallarda balıkla birlikte bizlerede geçiyor sanırım kültür balıklarındaki tüketim sorunlarındaki düşünce bundan kaynaklanıyor...yanlışım varsa düzelt lütfen....
|
||
![]() |
![]() |
#3 | ||||
Oltacı
|
![]() Alıntı:
__________________
gözde armağan 14.01.84 su ürünleri mühendisi ![]() izmir |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Guest
|
![]() aşağıda bu konuda yazılmış bi kaç yazı var... yazılanların bi çoğunun doğru olmasına karşın ben yinede oltanın ucundaki balığı tercih ediyorum...daha datlı oluyor kanımca...
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] rastgelsin... |
||
![]() |
![]() |
#5 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() Şanslısınız rastgelsin üyeleri,bu kadar güzel bilgileri bizlere sunan bir üyemiz var,teşekkürler gözde hanım.
__________________
Selim Öner 23.01.1962 Almanya |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
Oltacı
|
![]() "Bu tip yemlerle beslenen balıklarda, bazen insan sağlığına zararlı olacak seviyede istenmeyen maddelerin birikimi söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle de bazı titiz tüketiciler doğal balıkları, kültür balıklarına tercih etmektedirler. Ancak, Avrupa ülkelerine rahatlıkla ihracat yapabilen firmalarımızın ürünlerinde, bu tür kirleticilerin bulunmadığı bilinmektedir. Zira, onlar bu konuda yaratmış oldukları çok iyi imajı kaybetmemek için çok daha dikkatli çalışmaktadırlar. İster doğal ister kültür çeşidi olsun, temiz koşullarda bulunan ve yetiştirilen ve de kaliteli yemlerle beslenen ürünlerde, insan sağlığını tehdit edecek etmenler bulunmamaktadır. "
Doğan beyin eklediği dosyalardan okunması gereken en önemli yer bu bence....
__________________
gözde armağan 14.01.84 su ürünleri mühendisi ![]() izmir |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |||||
Çımacı ![]()
|
![]() Gözde hanım, çok teşekkürler aydınlatıcı bilgileriniz ve emeğiniz için. Bir şey sormak istiyorum: Tezgahtaki balığın (örneğin Çupranın) deniz mi çiftlik mi olduğunu nasıl anlayabiliriz? Yoksa anlayamaz mıyız?
__________________
Gültekin SOYLU İZMİR/Karşıyaka - 1972 Akdeniz Üniv. Mat. Böl. ANTALYA |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |||
Guest
|
![]() Alıntı:
|
|||
![]() |
![]() |
#9 | |||||
FCR/SGR ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Alıntı:
Şu andaki balık yetiştirme bilimi teknolojisiyle doğal balık ile kültür balığı arasındaki farkı konu hakkında uzman olan biri dışındaki kimsenin anlaması çok çok zordur. Genelde fikir birlikteliğine varıldığı gözlenen "RENK FARKLILIĞI KONUSU" tamamıyla halledilmiş durumdadır. Balık yemlerine katılan karoteneidler ve bu konudaki yoğun çalışmalar sonucunda deniz balıklarının rengi tam olarak tutturulmaktadır. Zaten alışveriş marketlerine gittiğinizde gördüğünüz deniz levrek/toprak havuz/kültür arasındaki fark aslında birçok kez kullanılan astaksantin maddesinin dozajı ile ilgili bir durum. Dikkat ederseniz eskiden kültür balıkları daha siyah-gri tonlu olurlardı, ancak şimdi deniz balığı ile aynı.. Levreklerde yeşil mavimsi, çipuralarda ise yanaklarda pembelikler oluyor. Bunları yaparken yem rasyonların karoteneidler (astaksantin ve türevleri) mesela papya biber, havuç katılıyor. Bu da balığın doğal rengini bulmasını sağlıyor. Fakat bazı morfolojik özellikleri ancak uzman olanlar anlayabilir. Bir ayrıntı olarak: Doğal Çipura'nın ventral bölgesi (Alt tarafı) genelde düz olur. Ancak kültür Çipurası'nın ventral bölgesi genelde bombeli olur.. İstisnalar kaideyi bozmaz ancak bugün itibarıyle henüz tam olarak çözülememiş bir ayrıntıdır. Alışveriş merkezlerinden alışveriş ederken, toprak havuz, deniz vs.. diye satılması sizi aldatmasın. Kültür balığı da denizde yetişmiyor mu ? ![]() ![]() Saygı ve selamlar.
__________________
![]() ![]() Cem | 0 RH+ | İzmir | 20 Nisan Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] İmza ayarlarınızı düzenlemek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |||||
ADMİN ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Deniz balığının renkleri daha canlı olur, yanakları daha pembe, alın çizgisi altın sarısı olur. Ayrıca pulları düzen içinde ipek gibi olur. Ayrıca gümüşi rengi sarıyada kaçar güneş ışığında.
__________________
Taygun KOCABIYIK 13/07/1988 İZMİR Her türlü sorun, soru ve iletişim için -www.facebook.com/taygun.kocabiyik |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Kültür Mantarı | Alparsbeğ | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 0 | 10-05-2007 08:23 |
kültür çipurası | biohazard17 | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 17 | 01-05-2007 06:03 |
neden misir??.... | reos_mow | Deneyimler-Anılar ,Avlak Bölgeleri | 2 | 31-05-2006 21:02 |
Kültür balıklarına "doğal renk" makyajı | Bir Dost | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 1 | 31-12-2005 17:49 |
Kültür ve Sanat | rüzgar2 | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 0 | 26-12-2005 03:21 |