![]() |
#11 | |||
Oltacı ![]()
|
![]() Arkadaşlar vakit buldum ve bilgisayarın karşısına geçtim. Konuyla ilgili yeni mesaj gelmemiş ben devam edeyim dedim. Bu yöntemi denemiş arkadaşlardan balık yakalayamamış olsalar dahi tecrübelerini paylaşmalarını dilerim. Nerede kalmıştık?
Evet alternatif ürünler diyorduk. Öncelikle belirtmek gerekir ki; sırf bu iş için üretilen makine ve çıkrıkların çok dayanıklı ve amaca yönelik aksiyonu en kolay şekilde sağlayacak ürünler olduğu bilinmelidir. Shimano kataloğunda bu ürünler tek tek sayılmış ve "dikey seyirtme avcılığında normal makineler ve kamışlar av gününün sonunu getiremez" denilerek gözümüz korkutulmuştur. Bütçemiz müsaitse bu ürünlerden edinmek yerinde olur. Aksi hale alternatifler düşünülmelidir. Alternatifleri Türkiye'de özellikle online balık malzemesi sitelerinde satılanlardan seçtim. Bunlar öncelikle bu tür ava dayanıklılık esasına uygun olarak seçilmiştir. Daha sonra fiyatı, devir hızının yüksek olması (1:5 ve yakın), hafif olmaları (yorulmam ben diyenler için ağırları da mevcut) gibi kriterleri esas aldım. Makineler; 1- Ryobi Ecusima 8000 - Bence fiyat performans kriterleri gözönüne alındığında yeni başlayanlar için en uygun seçenek. 1:5 devir hızlı, 555 gr. ağırlığında ve çok duyarlı bir kalama vidası var. 8 kg maksimum fren değeri olduğu kutusunda belirtilmiş. Önden kalamalı. Misinayı çok güzel ve dengeli sarıyor. Örgü iple kullanıma çok uygun. Fiyatına göre piyasadaki pek çoğundan daha iyi makine. 2- Okuma Eclipz 65 veya 90 - Bir İspanyol sitesinde bununla sinarit ve çok iri fangriler çektiklerini görebilirsiniz. Tuzlu su için üretilmiş fiyatı da uygun (100 YTL civarı) 3- Okuma Salina 65 - Eclipze benzer bir model fiyatı biraz daha (15-20 YTL civarı) yüksek. Tuzlu su için üretilmiş. 4- DAM Space Evo 680 FD - Yine aynı ispanyol sitesinde dikey seyirtme ile iri sinarit ve fangrilerin çekildiğini gördüğüm bir makine. Biraz ağır (710 gr.) ve devri düşük (1:3.8) ama makarası büyük olduğundan bir döndürmede topladığı misina miktarı yüksek devirlilere yakın. Bu işte kullanıldığını gördüğüm için yazdım. 5- Daiwa GS9 - İşte bir klasik, ağır ama her işin üstesinden gelir. Devri düşük ama makarası büyük. "Yorulmam ben" diyenler için ideal. Pahalı ama dayanıklı. 6- Daiwa BG60-90 - Bunlar da olur, ama GS9 daha uygun. 7- Mitchell Armada Pro 6500-7000 Bu makineler de gayet sağlamdır. 1:5,4 devir oranı var. 6500 modeli ağırlık olarak daha uygun. 200 YTL'yi aşan fiyatıyla en pahalı seçeneklerden. 8000 modeli çok ağır kol kanat bırakmaz o yüzden tavsiye etmedim, ama pehlivanlık varsa olur. 8- Elinizdeki kaliteli, koca kafalı tüm surf makineleri de uygun kalınlıkta örgü ip ile donatıp bu yöntemde kullanabilirsiniz. Çok ağır olmayanları ile nispeten yüksek devirli olanları işinizi başlangıç için gayet iyi görür. Makaraları büyük olduğu için devirleri düşük olsa bile bir çevirimde sardıkları misina miktarları gayet iyidir. Tabii ki bunlar benim bildiklerim ve güvendiklerim. Bunlar dışında gerek Erol Bey'in önerdikleri ve gerekse benim bilmediklerim arasından başlangıç seviyesinde kullanılabilecek bir çok makine vardır. Bu arada Erol üstadım; Lineaeffe (yazması da çok zor) kataloğundan hangi ürünleri seçtiniz? Dün yaptığım aramada PDF formatında Jigging Kamış ve Makine kataloglarını buldum, kamışları tanımadım ama çok güzel ve amaca uygun görünüyorlar. Ama jigging makine hemen tanıdık geldi. Banax'ın GT 5000 diye yeni nesil bir modeli var onun ismini değiştirip Jig Pro 8000 olarak kataloglarına koymuşlar. Güzel makineye benziyor. KNK fishing diye bir site var orada Banax GT 5000 80 USD civarı. (nakliye hariç) Ben foruma Manisa'dan katılıyorum. Ürünler gelince, (sadece size özel bir sipariş değilse) haberdar olursam o malzemeciye gidip incelemek isterim. Cevabınızı bekliyorum. Saygılarımla |
|||
![]() |
![]() |
Sponsored Links |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Marmaris'te sırtı avı... | Aqua | Sırtı-Seğirtme | 4 | 26-06-2011 12:40 |
sırtı karalar | suat sert | DENİZ AVI KARADAN | 14 | 22-12-2009 09:43 |
inciraltından sırtı ile av | 35kalamarcı | DENİZ AVI KARADAN | 27 | 30-12-2008 09:58 |
Sırtı avcılığı ile Sinaritle mücadele. | orhan Kucukbicmen | Sırtı-Seğirtme | 27 | 12-01-2008 17:00 |
adrasanda sırtı | barkan09 | Sırtı-Seğirtme | 1 | 01-05-2007 15:15 |