Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > SOHBET ve EĞLENCE > SAĞLIK

SAĞLIK Sağlık konusunda herşey.




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 05-01-2006, 05:18   #1
Epidermoid_Karsinom
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

ALKOLÜN GERÇEKLERİ

Alkolün Vücuda Etkileri
Alkol alındıktan sonra hızla ince bağırsaktan kana karışır. Kana karışan alkol miktarına göre, beyinin çalışmasını yavaşlatır. İçki içen kişinin kanına karışan alkol miktarı,
Belirli bir zamanda ne kadar içtiğine,
Vücut ölçülerine, cinsiyetine, vücut yapısına ve metabolizmasına,
Midedeki yiyecek çeşidine ve miktarına göre değişir.
Alkol kana karıştıktan sonra, hiçbir yiyecek ya da içecek onun etkisini azaltmaz. Bazen meyve şekeri, alkolün kandan dışarı atılımını hızlandırabilir ve böylece etkisi daha kısa sürer.
Normal bir yetişkinin metabolizması saatte 8.5 gr. alkolü (bir biranın 3/2’si) sindirip vücuttan atabilir. Ancak, bu rakam kişinin, fizik yapısına, cinsiyetine, böbreklerinin durumuna ve genetik özelliklerine göre önemli değişiklik gösterir.
Etkileri
Alkolün ya da herhangi bir Uyuşturucunun Etkisi Aşağıdaki Faktörlere Bağlıdır:
Bir seferde alınan miktar
İçkinin içilme şekli
İçkinin hangi şartlar altında içildiği (yer, kişinin psikolojik durumu, duygusal durumu, yanında başkalarının olup olmaması, herhangi başka bir madde alınıp alınılmadığı (uyuşturucu vb.)
Alkolün etkilerindeki en önemli faktör kana karışan miktardır. Aşağıdaki tabloda alkolün kana karışma miktarları ve etkileri gösterilmiştir. Sol tarafta 1 desilitre kana karışan alkol miktarı mililitre cinsinden verilmiştir.

Kana karışan alkol (ml/dl)

Yaptığı Etki
50 ml.
(Çakır Keyif)
Sıcaklık hissi, yüz kızarması, algı yavaşlaması, rahatlama
100 ml.
(Açık Sarhoşluk)
Algılama yavaşlaması, kendini dizginleyememe, dikkatini verememe, kontrolsüzlük. Reflekslerin yavaşlaması, kaslara hakim olamama.
150 ml.
(Sarhoşluk)
Sersemleme hissi, kaslara, hareketlere hakim olamama, konuşmanın bozulması, çift görme, hafıza ve anlayış kaybı.
250 ml.
(Aşırı Sarhoşluk)
Ayakta duramama, kusma, sızma.
350 ml.
(Koma)
Bilinç kaybı, idrar kaçırma, düşük ateş, düşük tansiyon, solunum yavaşlaması, terleme
500 ml.
Ölüm ihtimali
Kısa bir süre içinde aşırı alkol almak genellikle “akşamdan kalma” haliyle sonuçlanır. Bu durum 8-12 saat sürebilir. Akşamdan kalma olmanın sebebi, alkol zehirlenmesidir. Aşırı alkol alınması karşısında vücut zayıf düşer. Akşamdan kalma kişiler için halk arasında önerilen pek çok şey vardır. Ama bunların hiç biri bu durumu geçirmekte etkili değildir. Vücut zehirlenmiştir ve bunu düzeltmesi vakit alacaktır.
Alkol ve diğer uyuşturucu maddelerin birlikte alınması çok daha korkunç sonuçlar doğurabilir. Kaza ölümlerin çoğu alkol ve uyuşturucuların birlikte alınmasıyla ortaya çıkmaktadır. Alkol uyuşturucuların etkisini çoğaltır. Tedavi için alınan ilaçlarla birlikte alkol kullanmak da çok tehlikeli olabilir.
Alkolün uzun süreli etkileri, aylarca veya yıllarca sürekli ve aşırı miktarda alkol tüketimiyle ortaya çıkar. Kronik alkolizmin, fiziksel ve psikolojik olumsuz etkileri çok fazladır, bunların çoğu da öldürücüdür.
Sürekli içki içen kişilerde çoğunlukla, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları veya mide iltihabı, kanaması gibi rahatsızlıklar görülür.
Diğer ölümcül olmayan rahatsızlıklar ise, iştah kaybı, vitamin yetersizliği, enfeksiyon, iktidarsızlık ve sindirim bozukluğudur. Alkol tüketimi ne kadar artarsa ölümcül hastalık riski de o kadar artar.
Alkoliklerde genç ölüm oranı hiç de azımsanmayacak kadar yüksektir. Alkoliklerin ölüm sebepleri genellikle, kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, zatürree, kanser, alkol zehirlenmesi, kaza, cinayet ve intihardır. Unutmayın asla, güvenli içki miktarı yoktur.
Dayanıklılık ve Bağımlılık
Sürekli içki içen kişiler bir süre sonra, alkolün kötü etkilerine karşı daha dayanaklı bir hale gelirler. Bu etkiler başlamadan önce daha fazla alkol alabilmeye başlarlar. Gittikçe artan miktarlarda alkol tüketimi bazı alkoliklerde görünürde sarhoşluk yapmaz. Bu kişiler, hayatlarına, çalışmaya devam ederler, fiziksel durumlarında, çok ciddi hasarlar oluşmadıkça, dışarıdan fark edilen bir değişiklik olmaz. Çoğunlukla bu kişiler bir başka sebepten hastaneye kaldırılırlar ve orada alkolün vücutlarında yaptığı tahribat ortaya çıkar.
Alkole psikolojik bağımlılık, içkinin sürekli içilmesiyle oluşur. Ayrıca, bazı şartlarda mutlaka içen insanlarda da oluşabilir. Bunlar bazı sosyal etkinlikler olabilir. Bu şekildeki bağımlılık daha çok alkolün psikolojik etkileriyle ilintilidir. Psikolojik olarak alkole bağımlı kişiler içki içmedikleri zaman, endişeli ve panik içinde olurlar.
Fiziksel bağımlılık aşırı içenlerde oluşur. Vücutları, alkolün varlığına alıştığı için, içmeyi durdurdukları anda fiziksel rahatsızlık duymaya başlarlar. Bu rahatsızlıklar, gerginlik, uyku hali, terleme, titreme, çarpıntı, iştahsızlık, aşırı durumlarda halüsinasyon olabilir.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 05-01-2006, 05:26   #2
rüzgar2
Kaptan
 
rüzgar2 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 17.12.05
Mesaj Sayısı: 976
Varsayılan

En Sevdiğim çakirkeyifliktir.sarhoş Oldum Ama Aşiri Sarhoşluğu Fazla Tatmadim.bir Kaç Kez Oldu Oda Hiç Hoş Bir Durum Değil...
rüzgar2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-2006, 05:29   #3
Epidermoid_Karsinom
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

aslinda bagimlilik kisiye gore uzun veya kısa zamanda gerceklesir. tavsiyem alkolden su veya bu sebeple az etkilendigini soylemek yerine gerekmedikce (tibbi sebepler disinda) yanina yaklasmamaktir.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-2006, 05:33   #4
rüzgar2
Kaptan
 
rüzgar2 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 17.12.05
Mesaj Sayısı: 976
Varsayılan

Alıntı:
Epidermoid_Karsinom tafarından gönderildi
aslinda bagimlilik kisiye gore uzun veya kısa zamanda gerceklesir. tavsiyem alkolden su veya bu sebeple az etkilendigini soylemek yerine gerekmedikce (tibbi sebepler disinda) yanina yaklasmamaktir.
Belki sana veya bana inandırıcı gelmeyebilir ama ben istediğim zaman bırakabilirim.Sigarayı günde 2 paket içerken bıraktım..Ama çok kötü bir açıklama olacak ama gerçekten şu anda içtiğim içkiden zevk alıyorum tabiki aşırıya kaçmadan..Neşeleniyorum,gülüyorum aileme karşı daha sevecen oluyorum...Ama elbet onunda sonu bir gün gelecek....
rüzgar2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-2006, 05:37   #5
Epidermoid_Karsinom
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

sakin yanlis anlamayin benimki telkin degildi. buna ne gerek duyarim ne de beni ilgilendirir. ben bir dr olarak cok ornek gordum bu birkma isi sigaraninkinden cok farkli alkolizm bambaska bir sey. az icen mutlaka bir gun cok icer bunu unutmayin bence.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-2006, 05:44   #6
rüzgar2
Kaptan
 
rüzgar2 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 17.12.05
Mesaj Sayısı: 976
Varsayılan

Hayır bu yaptıklarınız çok güzel ayağımızı denk alma konusunda ve bende ayağımı denk alma konusunda herşeye açığımdır...
rüzgar2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-2006, 05:50   #7
rüzgar2
Kaptan
 
rüzgar2 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 17.12.05
Mesaj Sayısı: 976
Varsayılan

Alıntı:
balıkcı tafarından gönderildi
Emin arkadaşım ben 44 yaşındayım 16 yaşımdan beri az miktarda alırım alkolü hemde her çeşidini bir bağımlılığım yok elli senede içmesem aramam zevk için bir yada iki bardak ama üç olmaz bana bir bağımlılık yapmadı ama sigara öyle değil bir türlü kurtulamadım aynı yaşlarda başladım 23 sene aktif spor yaparken bile içiyordum kurtulamadım bir türlü bu meretten.
SELİM ABİ AL SANA KESİN ÇÖZÜM.BEN ENSON TÜTÜN SARIP İÇİYORDUM VE BIRAKTIM.YAPACAĞIN TEK ŞEY SİGARAYI BIRAKACAĞIN AKŞAM PAKETİ BİTİRECEKSİN VE SABAHA HİÇ BİR YERDE SİGARA KALMAYACAK..YEMEK SONRASI EN ACI GEÇEN ZAMANDIR.BUNA DA BİR MEŞGULUYET BULACAKSIN.ANLAYACAĞIN 3 VEYA 4 AY ACI ÇEKECEKSİN ARAYACAKSIN AMA SONRA BAŞKALRININ İÇTİĞİ SİGARA SENİ RAHATSIZ ETME EVRESİ GELECEK.AMAN BU EVREDE KESİNLİKLE BİR TANEDEN BİR ŞEY OLMAZ DEME TEKRAR BAŞLARSIN..3 SENE SONRA OLAY BİTMİŞTİR VE GÖZ AÇIP KAPAYINCAYA KADAR GEÇER...İŞTE SAĞLIKLI VE YEDİĞİNDEN ZEVK LAN SELİM ABİ KARŞIMIZDA
rüzgar2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-2006, 05:51   #8
Epidermoid_Karsinom
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

Selim arkadas, degerli dost
Alkol de sigara gibi guclu bagımlılık yaratır. bu durum sizde olmamis ama alkol psikolojik yonu olan bir aliskanliktir. eger rutin olarak iciyorsaniz bu zaten bagimliliktir. ister 1 kadeh icin ister iki farketmez bagimlilik var demektir. fakat onemli olan bu bagimliligin sizin islerinizi ne kadar aksattigi. agir bagimlilarda bu barizdir. size daha da onemli bir bulgu soylemek istiyorum. hicbir bagimli ben bagimliyim demiyor. bunu size söylemiyorum sakin yanlis algilamayin. ruzgar2 nickli arkadasa da yazdigim gibi ben yargilayici degilim. doctor olarak sorulan seylere fazla extrem olmayan cevaplar vermek icin ugrasiyorum. faydali olursam daha once uzman nickli kisi ile girdigim polemiklerin unutulup benimsenecegimi dusunuyorum.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-01-2006, 06:13   #9
Epidermoid_Karsinom
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

Selim bey, dost insan
bu kadar ovguye gerek yok. ben ovgunuze layik biri degilim. sadece basit bir doctorum. ben de alkol kullanırım laf aramızda. sizin gibi bir kadeh viski alırım haftada bir gün. bu iki gün olmaz ama zararlı. bir doctor zararli davranisi tavsiye edemez. meslek etik kurallari boyle diyor.
  Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Sigara ve Alkol İçeren Resim ve Videolar Necati ARAT Forum Kuralları 26 02-02-2010 16:14
Bu Adam Ne Yapiyor??? aserkansatı TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER 32 15-01-2006 17:12
Peki ya Alkol rüzgar2 SAĞLIK 13 05-01-2006 05:09


Saat 07:23.