Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > BALIK AVI > DENİZ AVI KARADAN

DENİZ AVI KARADAN Denizde olta ile balık avı hakkında herşey.




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 28-03-2008, 01:01   #1
ismetguralp
Oltacı
 
ismetguralp kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 01.11.07
Yaş: 55
Mesaj Sayısı: 9
Arrow Hassas Bir Takim......

çizim bekleyen arkadaşlardan gecikme için binlerce kez özür. aşağıda ilave ettim. açıklamalar da yeter umarım.
size bodrum marina da özellikle kefal, ayrıca denk gelirse melanur, sarpa, kupez gibi balıkları çok rahat avlıyabildiğim bir olta takımı göstermek istiyorum.
kısaca anlatmak gerekirse 4 veya 6 mt lik göl kamışının ucuna kamış boyundan biraz uzun ( 30-50 cm kadar fazla ) 0,20 mm - 4 kg çekerli yeşil yada açık mavi misina, çok hassas 0,5-1 gr lık şamandıra, en uçta biri diğerinden 1,5-2cm daha uzun bırakmak kaydıyla 0,14 - 0,16 mm hayalet misina ucuna çelik açılmayan 2 sinek iğne , yem olarak taze ekmek , çok ufak ve pamuk gibi bağlayıp iğnenin dibinden hafifçe sıkıştırmak kaydıyla.



bu takımda bazı önemli noktalar var.
1- iğneler : çapraz sinek olta, esnemeyen çelik, palası çok uzun olmasın,
2- uç misina : hayalet tabir edilen özellikle SUFIX in modelleri, 0,14-0,16
3- kurşun : ekmeği batıracak kadar küçüklükte, ağır olmasına gerek yok, sadece denge sağlayacak.
4- düğüm şekli : şekildeki dizaynı sağlamak için kaymayacak ve açılmayacak. pratik çizimi aşağıdadır.
5- şamanıra : en küçük sünger şamandıralardan küçülterek ve kısaltarak çok hassas bir şamandıra yapılabilir. şamandıra iğne-ekmek-kurşunu tartacak kadar hafif olursa balığın en küçük vuruşunu bile hissedebiliriz
6- şamandıra boyu : tamamen tecrübe işi, benim avlandığım marina kısmında su 2-3 mt derinlikte ve kefaller 140-160 cm de geziyorlar. sarpalar daha derinde. biraz yukarıda kupezler geziyor. sizde şamandıra boyunu tecrübeye göre ayarlayın.
7- ekmek takma : kesinlikle iğne boyunu geçmeyen ve hafifçe ezdiğimizde iğneyi kaplayacak kadar ekmek içini çok hafif palaya kıstırmak gerekir. çünkü kefal ekmeği emerek yer. aldığımız minik ekmek içini parmak uçlarımızda tutup pala bize bakacak biçimde iğneyi yatırıp ekmeği palaya sarıp tırnak uçlarımızla sıkıştırabiliriz.
8- avlanma : ben genelde kefal e atarım. en küçükten 400-500 gr a kadar çektiğim oldu. daha büyüklerini takım taşımadı. küçükleri canlı bırakma yapıyorum levrek ve lüfer için. ekmeği taktığımız oltamızı yine tecrübeye göre yakına yada mümkün olan uzağa atabiliriz. burada takip ettiğimiz şamandıra çok hafif olduğundan battığı anda kamışın ucunu 5-10 cm yukarı kaldırmak. balık oltaya takıldıysa zaten çok ağır olmadıkça kurtulamaz. ve takılınca şamandırayı iyice batırır ve kamışın ucunu esnetir. bu durumda çok yavaş olmamak kaydıyla kamışı tekrar yukarı ve ucunu karaya doğru açıyla kaldırırsak balık vurdurmadan kendini yanımızda bulur.
9-yemleme (bazbuz-mazmuz yöreye göre değişir ismi) : bayat ekmeklerin kabuklarını traşlayalım. balık kızarttığımız yağdan yarım çay bardağı kadar ilave edip suyla iyice yumuşatalım (hamur kıvamında asla değil). denize attığımızda duman gibi olacak kadar inceltelim. burada amaç balıkları attığımız yemleme ile doyurmak olmamalı ,sadece denizde koku ve birazda görünüm sağlamak amaçlı yemleme yapmalıyız. 15 dk-30 dk arası her 5 dk da bir yarım avuç bize yakın noktalara yemlemeleri atalım. balık toplanınca da yemlemeye devam etmek lazım. çünkü arkasında avcı balıklar gelecektir. gelmese de 400-500 gr kefale kadar dayanıklı oltamız işe yarayacaktır.

bundan sonrada kovamızdaki bırakma için kullanacağımız küçük kefal veya kupezlerle artık ne varsa levrek ve lüfer avlıyabiliriz. bırakma konusunda da buradaki tecrübelerimi paylaşacağım.

sormak istediğiniz bir şey olursa cevaplarım.
rastgele.......






Bu mesaj en son " 10-04-2008 " tarihinde saat 22:44 itibariyle ismetguralp tarafından düzenlenmiştir.... Neden: ekleme
ismetguralp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 28-03-2008, 23:02   #2
hakan25
Kaptan
 
Üyelik Tarihi: 01.02.08
Yaş: 63
Mesaj Sayısı: 369
Varsayılan

sevgili ismet form gereği imza ayarlarını yaparsan arkadaşlar hitapta zorluk çekmez paylaşımların devamı dileğiyle hoşgeldin saygılar...
__________________
hakan okur /istanbul 1962
hakan25 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 06-04-2008, 22:14   #3
Anıl ÜNALAN
Coast Guard.
 
Anıl ÜNALAN kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 30.08.05
Şehir: İzmir...
Mesaj Sayısı: 3.158
Varsayılan

İsmet bey konuyu açtığınız günden beri çizimleri bekliyoruz artık görsek şu güzel çizimleri çok iyi olcak kanımca
__________________
0 Rh (+)
ANIL ÜNALAN
EŞREFPAŞA/İZMİR
Telefon : 05058552330
Ziraat Teknikeri

Anıl ÜNALAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-04-2008, 13:54   #4
Anıl ÜNALAN
Coast Guard.
 
Anıl ÜNALAN kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 30.08.05
Şehir: İzmir...
Mesaj Sayısı: 3.158
Varsayılan

İsmet abi çok güzel olmuş eline sağlık çok teşekkür ederiyoruz.Bizi daha fazla beklentide bırakmadığınız için ayrıca teşekkürlerimi de iletirim..

SaygıLarımLa.
__________________
0 Rh (+)
ANIL ÜNALAN
EŞREFPAŞA/İZMİR
Telefon : 05058552330
Ziraat Teknikeri

Anıl ÜNALAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-04-2008, 17:23   #5
ismetguralp
Oltacı
 
ismetguralp kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 01.11.07
Yaş: 55
Mesaj Sayısı: 9
Varsayılan

Alıntı:
DzzY tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
İsmet abi çok güzel olmuş eline sağlık çok teşekkür ederiyoruz.Bizi daha fazla beklentide bırakmadığınız için ayrıca teşekkürlerimi de iletirim..

SaygıLarımLa.
kardeşim sağolasın. sana da bol avlar dilerim. balıkçılığa ve foruma ilgin içinde ayrıca tebrik ederim..
__________________
ismet güralp
çevre mühendisi
bodrum
38


ismetguralp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı


Saat 17:51.