Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > Amatör Balık Avı Genel Bilgiler > Yem Tipleri, Kullanma Şekilleri ve Yemleme > Sardalya, Akyem




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 28-07-2006, 13:14   #1
Güven ÖZYELDAN
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Post Sardalya ve kullanımı hk.

Sardalya bildiğiniz gibi sularımızda bolca bulunan bir balıktır, eti lezzetli ve ekonomik değeri büyüktür. Sardalya lezzetiyle, parlaklığıyla sualtında yaşan canlılarında en sevdiği beslenme kaynağıdır, çünkü sardalya kokulu ve yağlı olması bir çok balık tarafından çabuçak farkedilmesini sağlıyor. Balık avında kullanılacak sardalyanın günlük olması, taze dipdiri olması çok önemlidir, sardalyayı elinize aldığınızda sertliği ile bunu anlayabilirsiniz, bayat, yumuşamış sardalya ile av yapılmaz. Av kadar sardalyanın hazırlanışıda çok önemli, kullanacağınız sardalyaları öncelikle sualtında elinizle yıkayın, biryandan yıkarken elinizi hafifçe derisine ovuşturarak pullarınında çıkmasını sağlayın, ama en önemli parlak gövdesine zarar vermeyin. Sardalyaları yıkadıktan sonra pisliklerini ayıklamanıza gerek yok, hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır
Avda kullanılacak sardalya yukarıdaki yazıdada söylediğimiz gibi iyice sualtında yıkanıp, pulları üzerinden dökülmesi sağlanmalıdır. Sardalyayı iki şekilde oltanıza takabilirsiniz;

1) Parçalar halinde lokma olarak takmak

En kullanışlı ve avda verimli olunan şekil parçalar halinde sardalyayı iğneye takmaktır, bir bütün sardalyadan 6-7 parça her iğneye 1 tanesi takılmak üzere elde edilir. Parça halinde iğneye takılacak sardalya ilk önce parçanın köşesinden iğne saplanır, daha sonra iğne arkadan çıkartılıp, parçanın ortasına saplanır ve takma işlemi tamamlanır.



2) Fileto yapılarak iğneye takılması

Sardalya fileto veya yaprak halinde kullanılmasıda avda çok verimlilik sağlar, fileto için özel bıçağımızla sardalyanın ortasındaki kılçıkla eti birbirinden ayırır ve fileto elde etmiş oluruz. Bu filetoları ikiye bölerek her sardalyadan 4 iğneye takılabilecek yem yapabilirken, iğnenin büyüklüğü ve balığın avına göre bir sardalyadan 2 iğneye takılabilecek yem elde edebiliriz. Ayrıyetten filetoları dahada küçük parçalara bölerek yem sayısı arttırabilir ve iğne büyüklüğüne göre ufak parçalar halindede kullanabilirsiniz.



Hangi Sezon Daha Verimli
Sardalyanın yem olarak kullanılması kışın pek verimli değildir, kışın çipura, levrek gibi balıkların derin sulara çekilmesiyle sardalya ile avcılık zorlaşır, herzaman etkili olan bir yem değildir, mayıstan itibaren ekim ayının sonuna kadar en verimli şekilde yem olarak kullanılır ancak onun haricindeki aylar kullanılmaması tavsiye edilir.

Muhafaza Edilişi
aldığınız sardalyayı (kilosu hiç önemli değil), ilk önce pullarını bıçak kullanmadan suyun altında temizleyin, zaten elinizle ovuşturunca hemen pulları dağılıyor.. eğer bıçak kullanırsanız o parlak en önemli gövdesine zarar verirsiniz.. sardalyanın pullarını ayıkladıktan sonra pisliklerini temizlemenize gerek yok..

hemen 2 kat gazete kağıdı açıyoruz ve sardalyaları sıra halinde yan yana diziyoruz vede her dizdiğimiz sıra üzerine güzelce tuzluyoruz, taki tuz sardalyanın üstünü hafifçe kaplayana kadar tuzluyoruz, ardından ikinci sırayıda üzerine diziyoruz ve tekrar o sırayı tuzluyoruz.. bu sıra her gazete kağıdı için 2 sıra yapılmalıdır daha fazla sıra olursa balıklar sağa sola kayıp tuzları dökülür.



tuzladığınız sardalyaları gazeteyle güzelce sardıktan sonra üzerine hafifçe nem olacak şekilde su serpiyoruz mutlaka ıslak olmalı gazete kağıdı. Bu işlemden sonra sardalyayı buz dolabında saklıyoruz ama buzlukta değil sadece buz dolabında.. ben bu yöntemle 2 hafta kadar sardalyayı taze tutabiliyorum vede 20 günlük sardalyayla bile çipura avladığım oldu.. belki daha fazlada saklanabilir bekleyip görmek lazım.

Sardalyanın yem yapılması hakkındaki anlatımlar şimdilik bukadar, hepinize faydalı olması dileğiyle.... rastgelsin...tecrübeli bir abimizin anlatımı..alıntıdır...
  Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 28-07-2006, 14:57   #2
Taygun KOCABIYIK
ADMİN
 
Taygun KOCABIYIK kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 28.08.05
Şehir: İzmir
Yaş: 26
Mesaj Sayısı: 5.835
Varsayılan

Aynı yöntemi süleyman abi anlatmıştı bana geçen yıl gerçekten faydalı br yöntem ama yazın sardalyanın kilosu 5-6 ytl olduğundan biraz yem yapması zor geliyor insana
__________________
Taygun KOCABIYIK
13/07/1988
İZMİR
Taygun KOCABIYIK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 28-07-2006, 15:03   #3
Güven ÖZYELDAN
Guest
 
Mesaj Sayısı: n/a
Varsayılan

bu durumda yapılacak altarnetifler arasında sardalyanın bol oldugu zamanlarda torbalanıp dolapta difrizde saklanabilir (tabii evdekiler bu duruma ne kadar izin verir bilinmez ama) böylece ekonomik sardalya ile avlanmış olursun tago... rastgelsin..sahildeki son durum nedir tago hiç bağsetmiyorsun alalımmı oltaları düşelimmi peşlerine...
  Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 28-07-2006, 15:05   #4
Taygun KOCABIYIK
ADMİN
 
Taygun KOCABIYIK kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 28.08.05
Şehir: İzmir
Yaş: 26
Mesaj Sayısı: 5.835
Varsayılan

Abi haftasonu müsait olursan bi sabah suyuna hayır demem Çupra duyduğuma göre açıktaymış tek tük çıkıyormuş ama şimdi tam lidaki zamanı bolca avlarız
mamun,borukurdu iri ve taze takarsak sülünezle bile gelirler
__________________
Taygun KOCABIYIK
13/07/1988
İZMİR
Taygun KOCABIYIK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-01-2007, 17:31   #5
leper
Oltacı
 
leper kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 08.01.07
Yaş: 36
Mesaj Sayısı: 10
Varsayılan Sardalya Tapa

bunu deneyen varmı hiç.
taze sardalya veya buzları geceden çözülmüş sardalya keskin bir bıçak vasıtasıyla elinizi kesmeden fletosu çıkarılırmış.

keskin bıçağı uzak biryere koyup çelik makas yardımıyla fletoları pantolona benzeyecek şekilde kesiyoruz.

bu kimyasal madde ne bilmiyorum ama ondan bulamazsak sarımsak yapabiliriz. bir gece kalacak böyle evde bayılan olmazsa devam ediliyor.

ikinci gece için sardalya yağı ve salça karışımıyla fleto ların amino asit oranını artırıyoruz.

dikiş ipliği yardımıyla boruyu saracak biçimde sardalyayı tapa yapıyoruz.

tapaya dengeli bir şekilde ayarını verip ortalıyoruz

teşkilatlar tamamlanınca buzlayarak kokusunu almasını bekliyecez.

faydalı bir teknikmiş ama gel gelelim som balığı avlamak için bir teknikmiş.
__________________
Muhammet Baykara
1978-Denizli
mbaykara20@hotmail.com

ben,şahsen,bireysel olarak,bizzat,kendim...
leper Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-01-2007, 18:14   #6
igmsva
Kaptan
 
igmsva kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 19.11.06
Şehir: izmir
Yaş: 48
Mesaj Sayısı: 897
Varsayılan

güvenim ellerine sağlık verdiğin bilgiler için.
muhammet bu tarz uygulamayı ilk defa görüyorum. teşekkürler.
__________________

ilker GÜMÜŞOVA
İZMİR 1966
A Rh(+) pozitif
igmsva Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-01-2007, 18:53   #7
theimam35
Miço
 
theimam35 kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 28.11.06
Mesaj Sayısı: 121
Varsayılan

Alıntı:
leper tafarından gönderildi
bunu deneyen varmı hiç.
taze sardalya veya buzları geceden çözülmüş sardalya keskin bir bıçak vasıtasıyla elinizi kesmeden fletosu çıkarılırmış.

keskin bıçağı uzak biryere koyup çelik makas yardımıyla fletoları pantolona benzeyecek şekilde kesiyoruz.

bu kimyasal madde ne bilmiyorum ama ondan bulamazsak sarımsak yapabiliriz. bir gece kalacak böyle evde bayılan olmazsa devam ediliyor.

ikinci gece için sardalya yağı ve salça karışımıyla fleto ların amino asit oranını artırıyoruz.

dikiş ipliği yardımıyla boruyu saracak biçimde sardalyayı tapa yapıyoruz.

tapaya dengeli bir şekilde ayarını verip ortalıyoruz

teşkilatlar tamamlanınca buzlayarak kokusunu almasını bekliyecez.

faydalı bir teknikmiş ama gel gelelim som balığı avlamak için bir teknikmiş.
kardeş yönteminiz güzel birşeye benziyor şimdiye kadar bu yöntemle neler aldınız
__________________
turgay göçmen 1958 İZMİR
theimam35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-01-2007, 18:54   #8
CaTSiLeNcE
Kaptan
 
CaTSiLeNcE kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 13.12.06
Şehir: Antalya
Mesaj Sayısı: 281
Varsayılan

Bazı yerlerde büyük balık için bütün takıldığıda oluyor..
__________________
Ersen Yazıcı
1975
Antalya
Lersen@hotmail.com


""En çok hoşumuza giden insan kendimize benzettiğimiz insandır.""
CaTSiLeNcE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-01-2007, 19:21   #9
Taygun KOCABIYIK
ADMİN
 
Taygun KOCABIYIK kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 28.08.05
Şehir: İzmir
Yaş: 26
Mesaj Sayısı: 5.835
Varsayılan

Alıntı:
CaTSiLeNcE tafarından gönderildi
Bazı yerlerde büyük balık için bütün takıldığıda oluyor..
yakın zamanda bir örnek vermek gerekirse onur abi iri bir çuprayı bütün sardalya ile yakaladı
__________________
Taygun KOCABIYIK
13/07/1988
İZMİR
Taygun KOCABIYIK Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 09-01-2007, 20:01   #10
katiti
Kaptan
 
katiti kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 10.11.05
Şehir: İzmir
Yaş: 36
Mesaj Sayısı: 2.176
Varsayılan

İlginç bir teknik gerçekten, denemek gerek aslında...
__________________
Mert Topoyan
İzmir - 1978

Navigare necesse est...

2 metre de derindir, 20 metre de derindir...
katiti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Bookmarks

Konu Araçları
Görünüm Modları

Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
klips kullanımı cevat2 Diğer Malzemeler 20 16-03-2011 18:20
Deniz Motorlarında ''LPG Kullanımı . alpargun35 Tekne Bakımı ve Donanımı 7 02-06-2010 10:37
Çapa Seçimi ve Kullanımı levrek Tekne Bakımı ve Donanımı 14 01-04-2010 09:48
şamandraların kullanımı... aganta borina borinata Şamandralarla İlgili Herşey 1 20-09-2006 18:37
Yem olarak sardalya... katiti Sardalya, Akyem 10 26-08-2006 18:06


Saat 03:12.