|
TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER Güncel olaylar hakkında... |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
|
![]() |
#1 | ||
Guest
|
![]() Sevgili arkadaşlarım,bu günlerde aklıma takılan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.Aslında o kadar endişeli ve doluyum ki, nereden ve hangi konudan söze başlıyacağımı bilemiyorum.
Malum sitemizin bu bölümü sohbet ortamına açık olduğu için yazımı buraya yazıp sizlerinde fikirlerinizi alarak konuya dikkat çekmek istiyorum. 1 - Son günlerde haber kanallarında yer alan öğretmen-öğrenci profili hakkında ne diyorsunuz.Öğretmen masada ders anlatırken öğrencilik demiyeceğim,insanlıktan nasibini almamış hayasız-ar damarı çatlamış 3-4 öğrenci öğretmenin masasını yerinden kaldırıp sınıfın bir başka yerine koyuyorlar.Diğer başka bir olayda ise öğrenci öğretmenin masası ve sandalyesini işgal etmiş ve öğretmenin öğrencinin kolunu çekerek ısrarlarına rağmen bir türlü kalmıyor.Diğer bir görüntüde ise bir öğrenci sınıfın ortasında öğretmenine cinsel organını açıp göstermekle tehdit ediyor...Geleceğin teminatı olan gençlerimiz bu yapılanları cep telefonlarına çekerek internet ortamında bu görüntüleri paylaşıyorlar.Gördüğüm bu tür manzaralar karşısında tutulup kaldım. Onlara göre böyle iğrenç-kişilikten yoksun-ar/namus kavramlarını ayak altına alan haraketler '' eğlence'' kapsamına giriyor olsa gerek. 2 - Yukarıdaki konuyla alakalı olmayan,fakat benim dikkatimi çeken başka bir konu da şu.Hepimizinde bildiği gibi bir insan topluluğunu Millet/ulus yapan en önemli öğelerde biri de dil birliğidir.Gerek konuşma dili gerekse yazı dili.Bu günlerde bizim üye olduğumuz sitede yazılan yazıları okuduğumda dikkatimi çektiği için konuya değiniyorum.Tabiki ben edebiyat ve türkçe öğretmeni değilim.Haşa kimseyi de yargılayacak veya yol gösterecek konum da hiç değilim.Ama arkadaşlar bu işin doğrusu ne ise onu yapmak yanlış mı.ÖRNEK: EWET HAKLISIN-HAWA AÇIKTI-TASWİP EDİYORUZ-EWWELCE BÖYLEYDİ........ Arkadaşlar lütfen söylermisiniz,bizim daha ilkokul birinci sınıfa giderken öğrendiğimiz 29 harfden oluşan alfabemizde latincede yer alan ''W'' harfi varmı.Evet yazmak varken '' EWET'' yazmanın anlamı ne olsa gerek.Ben bir türlü çözemedim.Bana göre benliğimizi yitirmek ve başka birilerine özenmekten başka bir şey olmasa gerek.Ama tarih göstermişdir ki,bu tür özentilere giren uluslar bir süre sonra benliklerini yitirip,başka ulusların sömürgesi olmuşlardır. Yani Mercan olmaktan çıkıp,gopez ve mercan arası ''Kırma mercan'' a dönüyorlar. ![]() 1 nci paragrafda yazdığım öğrenci profili için söylüyorum.Sözün özü her şey anne-babada bittiyor. yani ailede bittiği kanaatindeyim.Boş bir teyp kasedi yada boş bir cd'ye benzeyen yeni doğan bir birey ilk bilgilerini aileden alıyor.Ailede o çocuğa vatan/bayrak sevgisi-ulus bilinci-terbiye ve ahlak kurallarını verememişse ;belirli yaşdan sonra da o kişinin bunları alması artık çok zor olsa gerek. Siz ne dersiniz ? |
||
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | |||||
Kurucu Üye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() İshak'cım ellerine sağlık,alfabe konusuna gelince,dil yaşayan bir olgudur,bu yüzden bizim gençliğimizdeki gibi değil artık,ilerlemeye devam ediyor.İletişim araç gereçlerin hızla gelişmesi ile ABC mizde evrenselleşti,gelişti ve değişti,değişmeye de devam edecek.Durum böyle iken TDK mununda elleri armut toplamaması lazım,şu anda ne tip faliyetlerde bulunduklarını bana sormayın. İşin bir de mantık kısmına gelince,klaveye baktığımda w harfi hemen iki önemli sesli harfin arasında kalmış,yani hemen tıklanabilmesi kolay bir yerde,tık tık tamamdır,oysa ki bizim 1928 model v harfimizin yerine bakın,çevresini 13 den fazla sessiz harf tuşu var,
![]()
Erol ERDOĞAN 1966 Hepimiz birer gölgeyiz aslında… Nerede yaşarız, neye benzeriz bir fikrimiz yok, neyiz ne değiliz bir bilgimiz yok. Birbirimiz hakkında bildiğimiz tek şey Nick lerimiz… Sanal alemin sisleri arasında beliriyor sonra kayboluyoruz. Gerçek olan tek şey; paylaşımlarımız, burada bizi var eden de bir tek bu…(alıntıdır) |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Guest
|
![]() Sevgili Erol kardeşim,yanıtını okudum ve senin de dediğin gibi dünyamız gelişen iletişim araçları ile hızla küreselleşiyor.Özellikle internet sayesinde yoğun bilgi akışı ve paylaşımı sayesinde '' bilgiye ulaşmada'' adeta sınırlar ortadan kalkıyor diyebiliriz.
Dil hususunda seninde yazmış olduğun görüşlerine saygı duymakla beraber katılamadığım hususlara değinmeden edemiyeceğim.Hepimizin birbirimizle anlaşmamızı sağlayan güzel Türkçe'mizde olumlu bir ifade belirtmek için kullandığımız evet kelimesinin yazı dilinde EWET diye yazılmasından duyduğum rahatsızlığı dile getirmişdim.Arkadaşım sende klavyede harflerin birbirine yakın olduğu gerekçesiyle böyle bir yolun izlenmesi normal /açıklanabilir anlamına gelen ifadeler kullanmışsın.Senin makale tadında olan yazıları emin ol hiç atlamadan okumaya çalışırım.Fakat sizin yazılarınızda hiç bir zaman evet kelimesi yerine ''EWET' diye veya hava kelimesi yerine ''HAWA'' gibi anlamı olmayan bir kelimeye rastlamadım.Ve rastlayacağıma sanmam.Çünkü,belirli bir yaşa gelmiş kendisine saygısı olan,insanlara bir şeyler vermeye çalışan ,titiz ve seviyeli bir insan olduğunuza eminim. Ben hiç bir İngilizce yazılan kaynakda pencere anlamına gelen ''WİNDOW'' kelimesi yerine ''VİNDOV'' kelimesinin yazıldığını görmedim.Aynı şekilde savaş anlamına gelen ''WAR' kelimesinin yerine de ''VAR'' diye yazıldığının görmedim. Yazılsa ne kadar komik olurdu değil mi.Çünkü, Türkçe' de kullanılan ''VAR' kelimesi olumluluk anlamı taşırken;İngiliz'cede yazılan '' WAR'' kelimesi savaş anlamına geliyor. İnsanlık tarihi boyunca asla düşman askeri topraklarına ayak basmamış ve işgal edilememiş İngiliz'lerde acaba böyle düşünceler mi haraket ederek tüm dünyaya ''uluslararası'' iletişim dili olarak kendi dillerini yaymayı başarmışlar. sevgili üstadım,dünyada kendini ''medeni ''sayan, ekonomileri ve silahlı kuvvetleri güçlü olan devletler bir ülkeyi bir ülkeyi işgal etmeden önce yıllarca o toplumun kültürüne adeta bombardıman yapıyorlar.Toplumdaki bireyler arasında yozlaşma o kadar had safhaya geliyor ki, daha sonra güya bu medeni devletler artık ''tava'' gelmiş ilgili devleti bir güzel kurtarıyorlar.Haa, örnek mi: Özgürleşmiş IRAK .Buna en güzel örnek diyebilirim. Bana göre malesef toplum olarak hızla yozlaşmaya gidiyoruz.Aşırı yabancı hayranlığı-onlar gibi olabilme düşkünlüğü.....Bizi biz yapan değerler silsilesi hızla aşağılanarak cahillik ve çağ dışı kalmak ile red ediliyor.Bu bizim nesilde olmadı. Ama son 10-15 sene önce önce doğup da,günümüzde genç bireyler olarak karşımıza geçen çocuklarımızda malesef '' söz meclisden dışarı '' maya tutmaya başladı gibi geliyor bana.İnşallah yanılan ben olayım.Amacım kimseyi eleştirmek veya fikrine saygısızlık etmek değil.Sadece bende başka fikirlere saygı duymak şartıyla düşüncelerimi dile getiriyorum...... |
||
![]() |
![]() |
#4 | ||
Guest
|
![]() dilin gelişmesinin önüne geçilebileceğini sanmıyorum...tdk da daha doğru dürüst bi türkçe sözlük yapmaktan aciz...bu gün bundan 10 yıl önce konuşulan türkçeyi konuşmuyoruz...geriye gittikçe de anlaşılmaz bi hal alıyor zaten...ama bu demek değildirki dildeki değişim bozulma anlamına geliyor...
bahsedilen yazım hatalarının en büyük sebeplerinden biri "q" klavye kullanıyor olmamız...oysaki türkçeye en uygun klavye "f" klavyedir...ben evde "f" iş yerinde "q" klavye kullanıyorum... örneğin "ewet" kelimesini ben "evvet" vurgulaması için kullanıyorum...türkçede böyle bi vurgulamada yok... bi söz vardır "feth eden feth edilir" hertoplumda bu böyle olmuştur (aborijinler hariç) o yüzden dilin değişime uğraması doğaldır...özellikle türkçenin geliştirilmeye ihtiyacı vardır...(bana göre ki sanırım herkese göre de öyledir; osmanlıca türkçeden daha zengin bi dil olmuştur... ve bu gün konuşulan dilin tarihte türkleri konuştuğu dille pek bi alakası kalmamıştır...aşağı yukarı bütün dillerde de böyle olmuştur...aslında bu konuda konuşacak ve tartışılabilecek çok konu vardır ancak böyle yazarak tartışılması bence çok zor...uzun soluklu olacaktır... dilin gelişimi gereklidir... mümkünse "f" klavye kullanırsak yazım sorunlarından biraz kurtulabiliriz kanısındayım... |
||
![]() |
![]() |
#5 | ||
Guest
|
![]() unutmadan öğrenciler konusu gerçekten enteresan...bizimde şakalarımız oldu...hatta bazıları biraz ağırdı...ama bu kadar değildi hiç bi zaman...
.... |
||
![]() |
![]() |
#6 | ||
Guest
|
![]() yeni nesilin suyundamı yoksa eskilerin eksik yaşayıp cocuklarına yeterinden fazla rahatlık tanımasından mıdır nedir bir tuhaf yetişiyor yeni nesil...yolda yüzlercesinle karşılaşıyoruz sadece tvde gözümüzün önüne çıkınca sadece şaşırdık ama değil sayın abilerim yolda sevişen çiftler ellerinde sigarada değil esrar içen gençler belinde silaha kadar ölümcül silah bulunduran cocuklar o tvdeki öğretmene hiç bir şey yapmıyor ... nereye gidiyoruz belli değil bir çizgi tutturduk avrupalı olacağız diye avrupalılık buysa eğer yok abicim be biz asyalı kalalım hem nedirki 1 avuç toprağımız var diye hemen avrupalı olduk yaşantımız bile değişti adamlar yiyeceğimiz lokmaya karışır duruma geldiki dilimize zaten yıllar önce saldırdılar türkçe karşılığı olmayan o kadar çok kelime soktular ki aslında var ama bize kolay geldi hemde hava oldu bak ingiliz aksanıyla kelimeleri telavfuz ediyoruz oldu hatta fransız aksanı ile 'doctorrr renoo salatalıkkk sütü salatalıkkk cremi( gırtlaktan olacak ama )' idare edin abicim avrupalı oluyoruz öğrenecez bunları amerikalı kardeşlerimiz öyle istiyor....kemikleri sızlıyor ATATÜRK'ün kemikleri görseydi bu hali kurtarmazdı valla memleketi nasıl olsa bu duruma dönecekler diyerek...
|
||
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
nereye gitti bu turnalar | orhan69 | FOTOĞRAFLARIMIZ | 7 | 17-11-2009 10:22 |
Tekne Nereye bağlanır? | Fisher1977 | Rastgelsin Kahvesi | 0 | 27-10-2009 18:29 |
Anadolu yakası nereye gidilir? | erdemyil | DENİZ AVI KARADAN | 3 | 14-07-2008 19:51 |
yarın foçaya gidiyoruz | ozimete | DENİZ AVI (TEKNEDEN) | 4 | 05-03-2007 19:37 |
hamsiler nereye gidiyor? | ramazanuçar | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 10 | 12-12-2006 08:25 |