![]() |
#1 | ||
Guest
|
![]() Arkadaşlar merak ettiğim bir konu var, yardımcı olursanız sevinirim.Ansiklopedilerden tatmin olmadım.Soru şu; Karadenizde ahtapot var mı yok mu? İddiaya girdik , konu ciddidir , lütfen yardım edin...
![]() |
||
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | ||||
Kaptan ![]()
|
![]() sevgili serkan öncelikle ahtapot ile ilgili bilgim fazla olmamasına rağmen internet üzerinden bir araştırma yaptım Türkiye sularda bütün ahtapot çeşitlerini inceledim tek bir site değil bütün ahtapot başlıklarını inceledim kesin bir kanıya vardım adamım ;benim için kesin ama senin için tatmin edicimi bilemem fakat Karadenizde ahtapot yok üzgünüm bunun sebebine gelince deniz sularımızın tuzluluk derecelerinden kaynaklanmasıdır.Karadenizdeki ocak2005 ve haziran 2005 tarihleri arasındaki ölçüm ortalamaları o/oo 16-18 olmasından dolayı yani tuzluluk oranının çok düşük olmasından sebep Karadenizde Ahtapot'un yaşaması imkansız bu şu demek adamım sen amasyada ahtapotun a sını bile bulamassın yine Türkiyede Ahtapotun en sık olduğu yeri araştırdım neresiymiş biliyormusun İstanbul Balık Hali
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() burdan sonrası alıntı olup okuyup okumamakta serbestsin benim canım arkadaşım Türkiye sularında ve Akdenizde bu gruba (ordo) ait altı tür bulunmaktadır.Bunlar: 1. Argonauta argo Nautillus 2. Octopus vulgaris Adi Ahtapot 3. Octopus macropus Uzun kollu Ahtapot. 4. Octopus salutii Örümcek ahtapot 1.ARGONAUTA ARGO- NAUTİLUS Sefalopoda ordosunda yer alan ve sularımızda rastlanan türlerden yalnızca Nautilus'un dişi fertlerinde diğer yumuşakça türlerininkine benzeyen bir dış kavkı bulunur. Erkek fertlerde ise, bu oluşum yoktur. Bunun nedeni bu kabuğun hayvanın korunmasından ziyade yumurtaların saklanmasına yaramasıdır. Nautilus'a Saroz körfezi, Gökçeada'dan Fethiye'ye kadar olan sularda rastladım. Doğu Akdeniz sularında da bulunması olasıdır. Nautilus'un ergin dişileri 20cm kadar, buna karşın ergin erkekleri 1cm kadar olabilir. Yalnızca dişi fertlerde bulunan kabuk, kağıt gibi ince, çok zarif kıvrımlara sahip, beyaz renkte ve çok kırılgandır. Nautilusun kabuğu aslında bir yumurta kutusu görevi yapar. Bu kabuk, salyangozlarda olduğu gibi, mantonun bir oluşumu değildir ve dişinin farklılaşmış bir çift kolu tarafından oluşturulmuştur. Nautilus'un vücut rengi, hayvanın o andaki "haleti ruhiyesine" bağlı olarak ani değişiklikler, noktalı veya benekli desenler gösterir. Şekil 1 Nautilus - ARGONAUTA ARGO Nautilus zemin üzerinde sürünerek hareket ettiği gibi, su içersinde de serbest yüzebilmektedir. Zarif ancak kırılgan kabuğundan süs eşyası yapılması dışında ekonomik değeri yoktur. 2. OCTOPUS VULGARİS - ADİ AHTAPOT. Vücut bir torba şeklindeki mantosu ile oval biçimdedir. Dışta bir kabuk olmadığı gibi, bir iç iskeleti de yoktur. Gövdeden belirgin şekilde ayrılan kafa bölümünde çepeçevre sıralanmış sekiz adet koldan yan tarafa gelenler, karın ve sırt tarafta yer alanlardan daha uzundurlar. Kolların uzunluğu gövdeye oranla 4-5 kere daha fazladır. Üreme mevsiminde erkek fertlerin sağ taraftaki üçüncü kolu, üreme (kopulasyon) organı olarak farklılaşır. Erkek fert üreme organına dönüşen bu kolu ile dişinin mato boşluğuna bir paket halinde spermlerini bırakır. Üreme yumurta ile olur. Dişinin manto boşluğunda gelişen yumurtalar jelatinimsi bir ipliğe bağlı olarak yosunlar, dal parçaları gibi cisimlere bağlanarak bırakılır. Yumurtlama bizim sularımızda Mart'dan Ekim'e kadar olan uzun sürede gerçekleşir. Şekil 2. Kendisini korumaya almış bir Adi Ahtapot OCTOPUS VULGARIS. Üç tarafa doğru birer kamçı gibi incelen kolların alt yüzeyinde.iki sıra halinde sıralanmış vantuzlar yeralır ki, bu octopus genusunun karakteristik özelliğidir. Ahtapot'un vücut rengi derideki pigment hücreleri (kromotoforlar) nin durumuna göre sarımsı-griden, şarap kırmızısına kadar değişik renkler sergiler. Kromotoforlardaki bu değişiklikler, hayvanın korku, irkilme, savunma ve hücum iç güdüsüne, başka bir deyimle de o andaki haleti ruhiyesine bağlıdır. Türkiye sularında rastlanan adi ahtapotlar kolları ile birlikte en fazla 90-110 cm kadar olabilirler. Genellikle , 50-70 cm arasındadır. Ahtapotlar kaya oyukları, gemi batıkları, denize atılmış künk ve testi gibi oyuk maddeler içersinde yaşarlar. Bu oyukların önüne yığdıkları salyangoz kabukları,çakıl ve yosunlar ile kendilerine adeta bir kale oluştururlar. Ahtapotun vücudu yassılaşıp uzayabildiğinden, incecik taş yarıklarından dahi kolayca geçebilir. Genellikle sığ sularda bulunur , yengeç ve salyangozlarla, nadiren de balıklarla beslenirler. Adi ahtapot başta Akdeniz ülkeleri olmak üzere pek çok ülkede sevilerek yenen ticari değeri yüksek bir deniz ürünüdür. Genellikle kıyıdan zıpkın, özel yapılmış sepetler ve dip trolü ile avlanırlar. Çok lezzetli olmakla birlikte eti çok sert olduğundan pişirilmeden önce iyice dövülmesi, sirke veya şarapta bırakılarak etin yumuşatılması gereklidir. 3. OCTOPUS MACROPUS UZUNKOLLU AHTAPOT. Vücut şekli ve diğer özellikleri açısından adi ahtapot'u andırır. Bu türde kollar gövde uzunluğuna oranla 6-7 kere daha fazladır. Kolların dip tarafında adi ahtapotdakinin aksine, membrandan yapılmış bağlantılar bulunmaz. Renk hayvanın o andaki durumuna göre sarımsı turuncudan tuğla kırmızısına kadar ani değişimler gösterir. Türkiye sularında kuzey Egeden İskenderun körfezine kadar uzanan kıyı bölgesinde, sığ kaya oyukları ve sazlıklar arasında yaşar. Boyu kollar da dahil, en fazla 100-120cm, genelde 50-70cm kadardır. Şekil 3. O. macropus. Ticari değeri yüksek olan bu tür de aynen adi ahtapot gibi dövülerek ve sirkede yumuşatılarak pişirmeye hazırlanır. 4.OCTOPUS SALUTII ÖRÜMCEK AHTAPOT. O.vulgaris'e çok benzeyen bu türün farkı, kollar arasında gerilmiş olan geniş, şemsiye şeklindeki memrandır. Akdenizin çeşitli bölgelerinde ve kaynaklara göre Egede sıklıkla yaşayan bu türe Türkiye sularında rastlamadık. Şekil 4. O. salutii ve kollar arasındaki membran TÜRKİYE SULARINDA YAŞAYAN KAFADANBACAKLILAR. BÖLÜM II. ELEDONE TÜRLERİ. Hidrobiyolog İlham ARTÜZ Gecenin neftisi, Ege akşamlarının koyu laciverdi ile birleşince, sahildeki restorant'da en has ordövr bir ahtapot salatası olacaktır. İlk lokmayı ağzımıza götürdüğÜmÜzde, her zamankinden farklı, alışık olmadığımız, fakat hoş bir tatla karşılaşmışsanız, bunu külahı yana kaymış ahçıbaşının kerametine kolayca bağlayabilirsiniz. Yanınızdakilere "işte burayı bunun için sık sık geliyorum" diye hava da atabilirsiniz. Bu hoş kokulu tat, büyük bir olasılıkla size sunulan ahtapotun türünden gelmektedir. Türkiye sularında yaşayan sekizkollu'lardan Eledone türlerinin, size sunulma olasılığı, çok daha bol olmaları ve avcılıklarının daha kolay olması nedeni ile, adi ahtapot'unkinden oldukça yüksektir. ELEDONE TÜRLERİ: İlk bakışta Octopus'lardan ayırt edilmesi güç bir genusa ait olan Eledone (Ozaena) türleri, Batı Marmaradan İskenderuna kadar ve octopus türlerine oranla daha bol mikdarda bulunurlar. Bu genusda Türkiye sularında bulunan iki tür yer almaktadır. Bunlar: 1. Eledone moschata Misk ahtapotu, 2. Eledone cirrhosa Kancalı ahtapot türleridir. Bu türleri octopuslardan ayıran en önemli ve belirgin özellik kollardaki vantuzların tek sıralı oluşudur. Bu özellik pişirilmiş olsalar dahi kolaylıkla ayırtedilebilir. Tüm sefalopodlarda olduğu gibi Eledone türlerinde de gövdeden kolayca ayırt edilebilen ve çevresinde sekiz adet kolun sıralandığı bir kafa bölümü ve burada octopuslardakine oranla daha küçük gözler yeralır. 5. ELEDONE MOSCHATA MİSK AHTAPOTU. Misk ahtapotu (moschata) adını, kendine özgü kokusundan alır. Bu misk kokusu pişirildiğinde dahi algılanabilir. Misk ahtapotu Akdenize has bir türdür Karadeniz ve Atlantik okyanusunda bulunmaz. Bu türde kolların uzunluğu gövdesinin 3-5 katı kadardır. Misk ahtapotunun boyu kollar dahil 50-60cm kadar olabilirse de, genellikle 25-35cm kadardır. Kolların kaidelerinde iyi gelişmiş bir zar (membran), ağız etrafında adeta bir şemsiye gibi yeralır. Ocak Haziran arasında oluşan üreme mevsiminde kollardan sağdan üçüncüsü, kopulasyon organına dönüşür, bu kolda yer alan vantuzlar son derece küçülürler. Erkek misk ahtapotu bu kolu ile dişinin manto boşluğuna bir sperma paketi (kapsül) yerleştirir. Bazı durumlarda bu kolun bir parçası koparak dişinin manto boşluğunda kalabilir. Dişi misk ahtapotu 12-16 mm uzunlukta 100-500 yumurta bırakır. Ancak bu yumurtaları doğadan elde etmek mümkün olmamış, yumurtlama ile ilgili gözlemler, akvaryumdan elde edilebilmiştir. Şekil 1. Eledone sp. Diğer kafadanbacaklılarda olduğu gibi, renk hücrelerinin ani değişimi ile renkten renge girebilir, pembemsiden kahve rengine kadar düz veya lekeli durumlar alabilir. Genellikle açık renkli fon üzerinde siyahımsı benekler de oluşabilir. Misk ahtapotu octopus'lara karşın sığ sularda bulunmaz, 15-90 m derinliğe kadar olan çamur ve kum zemin üzerinde ve yosunluklarda yaşar. Bu nedenle dip trolü ile oldukça bol avlanır. E. moshata'nın yaşam süresi 15-24 ay kadardır. Bu ise balıkçılık ekonomisi kurallarına göre, yumurtlama mevsimi sonundan (Temmuz), başlangıcına (Aralık) kadar sürede, yumurtlama şansını kullanmış 25cm'nin üzerindekilerin mümkün olduğu kadar avlanmasını, böylece doğal ölüme (natural mortality) fırsat vermemeyi gerektirir. Eti çok lezzetli ve adi ahtapotunkine oranla daha yumuşak ve bu nedenle de ekonomik değeri çok yüksekse de, yenebilmesi için gene de, haşlama ve kızartmadan önce iyice dövülmesi gerekir. Taze, Soğutulmuş, Dondurulmuş ve Tuzlanmış şekillerde pazarlanmaktadır. 6. ELEDONE CİRROSA KANCALI AHTAPOT. Morfolojisi, ekolojisi ve biyolojisi bakımlarından Eledone moschata'ya çok benzer. Karakteristik farkı, kolların arasında yeralan ince membran zarın çok daha dar oluşu ve bu membranın kollar boyunca her iki kenarda dipten uca doğru bir yaka şeklinde uzanmasıdır. E.cirrosa da misk kokusu bulunmaz. Üreme mevsiminde tipik bir kopulasyon organı şekline dönüşen sağ üçüncü koldaki vantuzlar, dikenli kancalar (cirrae) şekline dönüşürler. Dişi kancalı ahtapot 800- 1500 adet 7.5mm uzunlukta yumurta bırakırlar (Akvaryum gözlemlerine göre). Yumurtlama mevsimi Mayıs- Ağustos arasındadır. Yumurtadan çıkan yavrular ilk aylarında, yaşamlarını bir süre planktonik ortamda sürdürürler. E. Cirrhosa'nın yaşam süresi 15-20 ay kadardır. E. moschata için balıkçılık ekonomisi açısından yazdıklarım bu tür için de geçerlidir. Bu türe de Ege ve Akdenizde oldukça bol mikdarda rastlanmaktadır. Akdenizde yasayan E. cirrhosa'ların dişileri ortalama 16 cm (800 gr), erkekleri ise 11cm (400gr) dolayındadırlar. Atlantikde yaşıyanlar daha iri olabilirler. Dişi fertler genellikle 30-80, erkekler ise 100m derinde kümeleşirler. Özellikle dip trolü ve uzatma ağlar ile avlanır. Eti lezzetli ve ekonomik değeri yüksektir, pişirmeden önce dövülerek yumuşatılmaları gerekir. Taze, soğutulmuş, dondurulmuş olarak piyasaya sunulur. Genç fertler yaşlılara oranla daha yumuşak ve lezzetli, bu nedenle de daha değerlidirler. OCTOPUS VE ELEDONELERİN BESİN DEĞERİ: Ahtapot türlerini eti, ustaca hazırlandığında çok lezzetlidir. Et, yağsız ballık eti ile hemen hemen eşdeğer ve proteince ve amino-asitlerce çok zengindir. Etin sindirilebilirlik oranı, tavuk, sığır ve koyun etininkinden daha fazladır. Kalori değeri 100gram et için 85 kalori dolayındadır. Etin yağ içeriği yüzde 1-5 arasında değişir, ancak (maalesef) kollesterol'ce de oldukça zengindir. TÜRKİYE SULARINDA YAŞAYAN KAFADANBACAKLILAR. BÖLÜM III. SÜBYE TÜRLERİ. Hidrobiyolog İlham ARTÜZ ONAYAKLI (Decapoda) Kafadanbacaklılar, 8 adet kısa ve gereğinde uzatılabilen, normal koşullarda özel kanallarına çekilen (kontraktil) iki adet kola sahiptirler. Bu uzun kolların uç bölümleri bir el şeklinde yassılaşmış ve vantuzlarla bezenmiştir. Kolların geri kalan sap şeklindeki bölümü yuvarlak kesitli ve tümü ile çıblaktır. Octopodların aksine, decapodlarda sırt tarafta kalsyum karbonat veya kitimisi (boynuzumsu) bir maddeden yapılmış ve şekli türden türe değişen bir iç iskelet bulunur.
![]() |
![]() |
#3 | ||
Guest
|
![]() Can Baba sağol...Ben de yok biliyorum ama Sinop tarafında olduğunu iddia eden bir arkadaşla anlaşamıyoruz bu konuda...
|
||
![]() |
![]() |
#4 | |||||
SHARK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Serkan baba orası KARADENİZ kiloluk isparozlar var orada ya ahtapot olmaz mı hiç
![]() |
![]() |
#5 | ||
Guest
|
![]() Çok doğru Haldun,Karadeniz kiloluk isparozların terör estirdiği ender bulunan denizlerimizden.Tepsi kadar isparozun olduğu suyun ahtapotu yenmez zaten çok iri olur...
![]() Şaka bir yana Sakaryada varsa belki de arkadaşın dediği olabilir.Sinopta da var olabilir...Sağol. |
||
![]() |
![]() |
#6 | ||||
Miço ![]()
|
![]() vallah serkan abi orkınos sinagrit mercan kılıc sarpa mersin balığı cıktığını okumuştum belkı cok eskıden ahtapot ta görülmuş olabılır şimdilerdeyse kesinlikle yoktur. Karadenizimizin ne kadar bereketli bir deniz olduğunu görüyosunuz :dikkat: tabi eskiden
![]() |
![]() |
#7 | |||
Kaptan ![]()
|
![]() Abi; ben anlamadım şimdi,Karadenizde sular çokmu kirli? Balıklar ondanmı Karadenizi terkediyorlar.Yoksa başka nedenlermi var.
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||
Miço ![]()
|
![]() Karadenızde acık sularında secchi disk derinliği 1960 lı yıllarda 18-20 metre ıkıen şimdilerde 6-10 metereye düşmüştür.Bundan dolayım denızın suyunda ışık yayılmasının azalması bazı yosun turlerının %95 azalmasına neden olmuştur.
Bu azalışta canlı turlerını cıddı olarak etkılemıştır.Kirliliğin yanındada bilincsizce avlanma gelmektedir.Bunlarda gırgır,trol,voli,dinamit vb avcılıklardır ve böle sorumsuzca avcılık devam ettiği sürece dahada kötüye gideceğiz :dikkat: :dikkat: :dikkat: :dikkat: secchi disk derinliği:30 cm capında beyaz renkli bir dısk olup derine yavaş yavaş bırakılarak gözden kaybolduğu derinliğe secchi disk derinliği adı verilir
DERİN MAVİNİN YARGICI 87 A Rh(+) ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ VOLKAN ATAMAN D.M.Y dalamamanın acısını bilirmisiniz? ![]() ![]() Bu mesaj en son " 10-11-2005 " tarihinde saat 03:22 itibariyle VOLKAN tarafından düzenlenmiştir.... |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||
Guest
|
![]() Sağol Volkan...Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim,fotoğrafta Su Altı Taaruz timi gibi çıkmışsın...Askerliği oradamı yapıcan ne?
Bu mesaj en son " 10-11-2005 " tarihinde saat 20:48 itibariyle VOLKAN tarafından düzenlenmiştir.... |
||
![]() |
![]() |
#10 | ||
Guest
|
![]() Selam
Ben adnan volkanın arkadaşıyım.beraber zıpkın yapıyoruz..( kendisi ustam olur ) karadenizde çok daldık ayrı ayrı.Ben hiç görmedim.. Ulan yoksa varda benmi görmedim ![]() |
||
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Bu balığın bilimsel ismini bilen var mı ? | yilmaz | Deniz Balıkları | 21 | 23-11-2012 16:58 |
Yemyeşil bir balık? Bilen var mı? | novno | Deniz Balıkları | 5 | 29-10-2011 15:47 |
Bu balığı bilen varmı | Tungaalp_07 | Deniz Balıkları | 25 | 29-10-2011 14:46 |
Bu Balığın adını ve türünü bilen varmı | eminkaya | Deniz Balıkları | 15 | 05-10-2008 20:49 |
balık ve oltayı bilen varmı..? +16 | cumhur | TARTIŞMA, SOHBET ve HABERLER | 9 | 06-12-2007 05:01 |