|
Dökümanlar ve Makaleler Makale veya döküman yayınlayabiliceğimiz bölüm. |
![]() |
|
Konu Araçları | Görünüm Modları |
|
![]() |
#1 | |||
Tayfa ![]()
|
![]() Cem kardeşim yazılarından anladığım kadarıyla bu tarz bilimsel konularda bayağı etkin bilgiye sahipsin, tuttuğum balıklarda ara sıra rastladığım balık kenesi; bir ara biraz araştırdım ama fazla bir şey bulamadım bu konu hakkında bilgin varsa onuda paylaşmanı rica ederim, sitede arattım ama fazla birşey yok, iyi günler dilerim..
![]() |
Sponsored Links |
![]() |
#2 | |||||
FCR/SGR ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
![]() Alıntı:
[Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] ![]() Balıkların muhtelif yerlerine yavru iken yapışarak büyüyen bir parazit türü bu. Özellikle Dicentrarchus labrax (levrek), Lithognathus morymyrus (mırmır), Maena smaris (izmarit), Diplodus vulgaris (Karagöz), Dipoldus annularis (İspari) gibi balıklarda ağız içinde sıkça rastlanıyot. (Alt damağa tutunur) Balığın yavaş büyümesine ve direncinin düşmesine sebep olur. Yani immune sistemini zayıflatır. Bir balık için en korkulan şey immune sisteminin zayıflaması ve dış etkilere maruz kalmasıdır. 400-550 gr ağırlığında bir levreğin ağzında 4 cm boya ulaşabilir. Isopoda ordasına mensuptur çoğunlukla beyaz renkli bir böcektir. Muhtelif aralıklarla ürer yavrular dişinin karnı altında ince bir zar içinde büyür yetişkinin ufak bir kopyası oldukları an çıkarak suda dolanmaya başlarlar. onlarda yeni bir ağız bulunca ebeveynleri gibi bir konakçıya tutunurlar. Bunlar kan epiteliyle beslenirler. Yani kan emici ektoparazitlerdir. Nerocila orbingyi, anilocra physodes, ceratothoa eustrohides sık rastlanan türleridir. Balıklar için baş, göz ve solungaç epitelinde mekaniksel yaralanmalara, septisemiye, solunum güçlüğüne, dilde atrofiye, dişlerde bozukluklara, kıkırdak doku sertleşmesine ve kronik strese neden olabilirler. Immune sistemini bozduğu için genelde balıkları yavaşlatır ve manevra kabiliyetlerini zayıflatarak çok daha kolay avlanmalarına/yakalanmalarına sebep olurlar. Bu ektoparazitler hastalık taşıyıcı olabilirler. Çünkü ebeveynlerinin bulunduğu konakçının immune sistemini zayıflatarak hastalıklara açık hale getirirler ve yukarıda değindiğim gibi kan epiteliyle beslendikleri için de patojenleri bünyesinde barındırabilirler. Ben de bu ekoparazitlerin olduğu balıklara sıkça rastladım ve yedim. Balıkta morfolojik olarak (dış görünüş itibarıyle) ciddi bir sorun, lezyon, kararma, renk solgunluğu, hemaroloji gibi sorunlar yoksa tüketen için sorun teşkil etmeyebilir. Bu teşkil; balığın yukarıda bahsettiğim patojenlerden arındırma amaçlı dezenfeksiyonu ve iyi pişirilmesi koşulu iledir. Konu hakkında FAO sayfası bilimsel ve teknik referans alınabilir. [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] Selâmlar.
![]() ![]() Cem | 0 RH+ | İzmir | 20 Nisan Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] İmza ayarlarınızı düzenlemek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....] |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
Sosyal Paylaşım |
|
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıtlar | Son Mesaj |
Shimano Ürünleri | SHIMANOCU | Tanışma | 44 | 07-03-2012 09:59 |
Su ürünleri Sözlükcesi | cumhur | Su Ürünleri | 0 | 03-12-2007 08:50 |
su ürünleri sözlüğü | jellyfish | Dökümanlar ve Makaleler | 5 | 23-10-2007 19:02 |
Buyrun dalış sonucu oluşabilecek hastalıklar ve yapılabilecek ilk yardım... | Anıl ÜNALAN | ZIPKINLA SUALTI AVI | 14 | 04-02-2006 17:33 |