Geri Git   RASTGELSİN AMATÖR BALIKÇILIK FORUMLARI > BALIK AVI > Dökümanlar ve Makaleler

Dökümanlar ve Makaleler Makale veya döküman yayınlayabiliceğimiz bölüm.




Yanıtla
 
Konu Araçları Görünüm Modları
Eski 02-07-2010, 20:50   #1
xnode
FCR/SGR
 
xnode kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 14.06.08
Şehir: İzmir
Mesaj Sayısı: 989
Varsayılan

Süt ve süt ürünlerinin esas olarak balıkla aynı sofrada bulundurulmama sebebi ikisinde de bulunan Histamin (C5H9N3) isimli maddeden kaynaklanıyor.

Süt ürünleri bayatlamaya başladığında histamin oluşumu artar. Balık postrigor aşamasından sonra bayatlamaya başladığında da histamin miktarı giderek artış gösterir. İki üründen birinin veya her ikisinin bayat olması durumunda histamin zehirlenmesi oluşur. Bu problem uzun süre muhafaza edilmiş konserve ürünlerinde de oluşabilir. Buna benzer bir zehirlenme şekli de botulizm zehirlenmesi adı verilen zehirlenmedir ki, bizim balık işleme tekniklerinde ısıl işlem adı verdiğimiz işleme tekniğinin uygulanmadan konserver yapılması ve bu konservelerin raf ömrünü tamamladıktan sonra tüketilmesinden oluşan bir zehirlenme türüdür.

Buradaki esas nokta; balığın ve süt ürününün birlikte tüketilecekse muhakkak taze olarak tüketilmesidir. Bu tür zehirlenme olayları dikkat ederseniz eskiden çok rastlanırdı ancak artık pek rastlanmıyor. Bunun sebebi; ülkemizde akuakültür sistemlerinin fazlasıyla gelişmesi, marketçiliğin yükselen sektör olarak kontrol mekanizmasını iyi kurmuş olmasıdır. Son kullanma tarihlerine dikkat edilen ve hızlı olarak piyasaya sürülüp/hızlı olarak piyasadan çekilen ürünler sayesinde artık bu tür problemler çok az görülmektedir.

Zaten dikkat ederseniz, özellikle rum mutfağında (Balık ustalığı bu topraklara Rumlar'dan geçtiği için bu örneği veriyorum) balık yemekleri yoğurtlu mezeler ile birlikte yenir. Yoğurtlu semizotu, haydari, yoğurtlu ezmeler, taratorlar vs. gibi mezeler balıkla birlikte servis edilir. Önemli olan iki ürünün de taze olmasıdır..

Saygılarımla.
__________________

Lütfen avcılık, balıkçılık ve su ürünleri ile ilgili genel sorularınızı özel mesaj ile sormayınız. Herkesin yararlanabilmesi için konular içinde soru yöneltiniz...


Cem | 0 RH+ | İzmir | 20 Nisan

Forum kurallarına ulaşmak için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]
İmza ayarlarınızı düzenlemek için [Bu Adresi (link) Görme Yetkiniz Yok BEDAVA'ya Üye Ol Sitemizden Faydalan....]

xnode Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Sponsored Links
Eski 06-07-2010, 13:38   #2
gonencsenkal
Kaptan
 
gonencsenkal kullanıcısının avatarı
 
Üyelik Tarihi: 04.06.10
Mesaj Sayısı: 379
Varsayılan

Alıntı:
xnode tafarından gönderildi Mesajı Görüntüle
Süt ve süt ürünlerinin esas olarak balıkla aynı sofrada bulundurulmama sebebi ikisinde de bulunan Histamin (C5H9N3) isimli maddeden kaynaklanıyor.

Süt ürünleri bayatlamaya başladığında histamin oluşumu artar. Balık postrigor aşamasından sonra bayatlamaya başladığında da histamin miktarı giderek artış gösterir. İki üründen birinin veya her ikisinin bayat olması durumunda histamin zehirlenmesi oluşur. Bu problem uzun süre muhafaza edilmiş konserve ürünlerinde de oluşabilir. Buna benzer bir zehirlenme şekli de botulizm zehirlenmesi adı verilen zehirlenmedir ki, bizim balık işleme tekniklerinde ısıl işlem adı verdiğimiz işleme tekniğinin uygulanmadan konserver yapılması ve bu konservelerin raf ömrünü tamamladıktan sonra tüketilmesinden oluşan bir zehirlenme türüdür.

Buradaki esas nokta; balığın ve süt ürününün birlikte tüketilecekse muhakkak taze olarak tüketilmesidir. Bu tür zehirlenme olayları dikkat ederseniz eskiden çok rastlanırdı ancak artık pek rastlanmıyor. Bunun sebebi; ülkemizde akuakültür sistemlerinin fazlasıyla gelişmesi, marketçiliğin yükselen sektör olarak kontrol mekanizmasını iyi kurmuş olmasıdır. Son kullanma tarihlerine dikkat edilen ve hızlı olarak piyasaya sürülüp/hızlı olarak piyasadan çekilen ürünler sayesinde artık bu tür problemler çok az görülmektedir.

Zaten dikkat ederseniz, özellikle rum mutfağında (Balık ustalığı bu topraklara Rumlar'dan geçtiği için bu örneği veriyorum) balık yemekleri yoğurtlu mezeler ile birlikte yenir. Yoğurtlu semizotu, haydari, yoğurtlu ezmeler, taratorlar vs. gibi mezeler balıkla birlikte servis edilir. Önemli olan iki ürünün de taze olmasıdır..

Saygılarımla.
verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler..
__________________
GÖNENÇ ŞENKAL
1974,K.YAKA/İZMİR
gonencsenkal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Yanıtla

Sosyal Paylaşım


Gönderme Kuralları
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
SimgelerAçık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıtlar Son Mesaj
Shimano Ürünleri SHIMANOCU Tanışma 44 07-03-2012 09:59
Su ürünleri Sözlükcesi cumhur Su Ürünleri 0 03-12-2007 08:50
su ürünleri sözlüğü jellyfish Dökümanlar ve Makaleler 5 23-10-2007 19:02
Buyrun dalış sonucu oluşabilecek hastalıklar ve yapılabilecek ilk yardım... Anıl ÜNALAN ZIPKINLA SUALTI AVI 14 04-02-2006 17:33


Saat 16:56.